investigació europea
La pèrdua d'olfacte en la Covid-19 és diferent de la del refredat comú
Els pacients amb coronavirus poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços
Aquestes troballes donen pes a la teoria que el patogen infecta el cervell i el sistema nerviós central

zentauroepp54295563 resfriado200824102348 /
Una nova investigació d’un grup europeu d’experts en trastorns de l’olfacte ha mostrat com la pèrdua d’olor associada a la infecció per Covid-19 difereix del que típicament es pot experimentar amb un refredat fort o una grip.
Aquest nou estudi, publicat a la revista ‘Rhinology’, és el primer en comparar com les persones amb trastorns de l’olfacte i el gust relacionats amb la Covid-19 difereixen d’aquells que tenen altres causes d’infeccions del tracte respiratori superior.
Les principals diferències trobades són que, tot i que els pacients amb Covid-19 també perden el sentit de l’olfacte, poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços. Aquestes troballes donen pes a la teoria que la Covid-19 infecta el cervell i el sistema nerviós central.
«La pèrdua de l’olfacte i el gust és un símptoma prominent de la Covid-19, no obstant també és un símptoma comú de tenir un refredat fort. Volíem saber exactament què diferencia la pèrdua de l’olfacte de la Covid-19 amb el tipus de pèrdua de l’olfacte que es pot tenir amb un refredat i el nas tapat», explica l’investigador principal, Carl Philpott.
L’equip d’investigació va portar a terme proves d’olfacte i gust en 10 pacients de Covid-19, 10 persones amb refredats forts i un grup de control de 10 persones sanes, tots aparellats per edat i sexe. Els investigadors van trobar que la pèrdua d’olor era molt més profunda a les patents de Covid-19. Eren menys capaços d’identificar les olors, i no eren capaços d’identificar els sabors amargs o dolços. De fet, era aquesta pèrdua del veritable sabor la que semblava estar present en els pacients de Covid-19 en comparació amb els que estaven refredats.
«Això és molt emocionant perquè significa que les proves olfactives i gustatives podrien utilitzar-se per discriminar entre els pacients de Covid-19 i les persones amb un refredat o grip regular. Tot i que aquestes proves no podrien substituir els instruments de diagnòstic formals, com els hisops de coll, podrien ser una alternativa quan no es disposa de proves convencionals o quan es necessita una detecció ràpida, en particular en el nivell d’atenció primària, en els departaments d’emergència o als aeroports», apunta l’investigador.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població