investigació europea
La pèrdua d'olfacte en la Covid-19 és diferent de la del refredat comú
Els pacients amb coronavirus poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços
Aquestes troballes donen pes a la teoria que el patogen infecta el cervell i el sistema nerviós central

zentauroepp54295563 resfriado200824102348 /
Una nova investigació d’un grup europeu d’experts en trastorns de l’olfacte ha mostrat com la pèrdua d’olor associada a la infecció per Covid-19 difereix del que típicament es pot experimentar amb un refredat fort o una grip.
Aquest nou estudi, publicat a la revista ‘Rhinology’, és el primer en comparar com les persones amb trastorns de l’olfacte i el gust relacionats amb la Covid-19 difereixen d’aquells que tenen altres causes d’infeccions del tracte respiratori superior.
Les principals diferències trobades són que, tot i que els pacients amb Covid-19 també perden el sentit de l’olfacte, poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços. Aquestes troballes donen pes a la teoria que la Covid-19 infecta el cervell i el sistema nerviós central.
«La pèrdua de l’olfacte i el gust és un símptoma prominent de la Covid-19, no obstant també és un símptoma comú de tenir un refredat fort. Volíem saber exactament què diferencia la pèrdua de l’olfacte de la Covid-19 amb el tipus de pèrdua de l’olfacte que es pot tenir amb un refredat i el nas tapat», explica l’investigador principal, Carl Philpott.
L’equip d’investigació va portar a terme proves d’olfacte i gust en 10 pacients de Covid-19, 10 persones amb refredats forts i un grup de control de 10 persones sanes, tots aparellats per edat i sexe. Els investigadors van trobar que la pèrdua d’olor era molt més profunda a les patents de Covid-19. Eren menys capaços d’identificar les olors, i no eren capaços d’identificar els sabors amargs o dolços. De fet, era aquesta pèrdua del veritable sabor la que semblava estar present en els pacients de Covid-19 en comparació amb els que estaven refredats.
«Això és molt emocionant perquè significa que les proves olfactives i gustatives podrien utilitzar-se per discriminar entre els pacients de Covid-19 i les persones amb un refredat o grip regular. Tot i que aquestes proves no podrien substituir els instruments de diagnòstic formals, com els hisops de coll, podrien ser una alternativa quan no es disposa de proves convencionals o quan es necessita una detecció ràpida, en particular en el nivell d’atenció primària, en els departaments d’emergència o als aeroports», apunta l’investigador.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- FUTBOL I INVERSIÓ Compro un club mentre jugo en un altre: Messi i Luis Suárez s’afegeixen a l’última moda dels futbolistes
- Musk deixa el Govern després d’aplicar polèmiques retallades
- La Masia dels enginyers
- Obres El Barça planeja estrenar el nou Camp Nou al Gamper, però només per a 25.000 espectadors
- Cas excepcional Alegria per als conductors a Espanya: no hauran de passar la ITV a partir de 2025 si el seu cotxe està en aquesta llista
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Frau La Policia Nacional, preocupada en detectar una nova estafa que utilitza les etiquetes de les escombraries: així pots evitar-la
- Una jutgessa investiga si la CCMA ha pagat retribucions superiors al límit legal a directius