investigació europea

La pèrdua d'olfacte en la Covid-19 és diferent de la del refredat comú

Els pacients amb coronavirus poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços

Aquestes troballes donen pes a la teoria que el patogen infecta el cervell i el sistema nerviós central

zentauroepp54295563 resfriado200824102348

zentauroepp54295563 resfriado200824102348 / torwaiphoto

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una nova investigació d’un grup europeu d’experts en trastorns de l’olfacte ha mostrat com la pèrdua d’olor associada a la infecció per Covid-19 difereix del que típicament es pot experimentar amb un refredat fort o una grip.

Aquest nou estudi, publicat a la revista ‘Rhinology’, és el primer en comparar com les persones amb trastorns de l’olfacte i el gust relacionats amb la Covid-19 difereixen d’aquells que tenen altres causes d’infeccions del tracte respiratori superior.

Les principals diferències trobades són que, tot i que els pacients amb Covid-19 també perden el sentit de l’olfacte, poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o degotant i no poden detectar els sabors amargs o dolços. Aquestes troballes donen pes a la teoria que la Covid-19 infecta el cervell i el sistema nerviós central.

«La pèrdua de l’olfacte i el gust és un símptoma prominent de la Covid-19, no obstant també és un símptoma comú de tenir un refredat fort. Volíem saber exactament què diferencia la pèrdua de l’olfacte de la Covid-19 amb el tipus de pèrdua de l’olfacte que es pot tenir amb un refredat i el nas tapat», explica l’investigador principal, Carl Philpott.

Notícies relacionades

L’equip d’investigació va portar a terme proves d’olfacte i gust en 10 pacients de Covid-19, 10 persones amb refredats forts i un grup de control de 10 persones sanes, tots aparellats per edat i sexe. Els investigadors van trobar que la pèrdua d’olor era molt més profunda a les patents de Covid-19. Eren menys capaços d’identificar les olors, i no eren capaços d’identificar els sabors amargs o dolços. De fet, era aquesta pèrdua del veritable sabor la que semblava estar present en els pacients de Covid-19 en comparació amb els que estaven refredats.

«Això és molt emocionant perquè significa que les proves olfactives i gustatives podrien utilitzar-se per discriminar entre els pacients de Covid-19 i les persones amb un refredat o grip regular. Tot i que aquestes proves no podrien substituir els instruments de diagnòstic formals, com els hisops de coll, podrien ser una alternativa quan no es disposa de proves convencionals o quan es necessita una detecció ràpida, en particular en el nivell d’atenció primària, en els departaments d’emergència o als aeroports», apunta l’investigador.

Temes:

Grip Coronavirus