PREGUNTES FREQÜENTS

Coronavirus o grip: símptomes, mortalitat i altres diferències

El Covid-19 és l'última novetat de la família dels coronavirus

coronavirus-foto

coronavirus-foto

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus Covid-19 forma part del grup de malalties respiratòries greus, com la grip o la pneumònia, tot i que, en fase avançada, té una evolució diferent, perquè deriva en una sèpsia (infecció generalitzada) que resulta letal. 

A més, és molt més contagiós que la grip o el refredat comú. 

La família dels coronavirus, que afecten persones i animals, causen infeccions que poden anar des del refredat comú fins a la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) i la síndrome respiratòria aguda severa (SRAS). 

Símptomes del Covid-19

El Covid-19 és la forma més nova que s’ha descobert d’infecció per coronavirus. Els seus símptomes més comuns són febre, cansament i tos seca. Alguns pacients poden presentar congestió nasal, mal de coll o diarrea.

Els símptomes solen ser lleus i graduals. N’hi ha que s’infecten però que no desenvolupen la malaltia (malalts asimptomàtics) i, per tant, no es troben malament. La majoria de persones es recuperen per si mateixes, però en un percentatge d’un de cada sis, segons l’OMS, es desenvolupa una pneumònia i es tenen dificultats per respirar. La diferència del Covid-19 és que pot derivar en una sèpsia generalitzada que condueixi a la mort.

Els avis i els malalts crònics (hipertensió, cardíacs o diabètics) o amb el sistema immunològic deprimit (càncer, el VIH...) tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.

La pneumònia

S’anomena pneumònia a una infecció als pulmons causada, generalment en adults, per bacteris, però també pot ser per un virus. Inclou febre alta, esgarrifances, tos persistent, dolor de pit al respirar o tossir, falta d’aire (dispnea), dolor al costat, expectoració i malestar general. També s’aprecien baixos nivells de glòbuls blancs i paràmetres anormals de coagulació sanguínia.

La grip 

La grip està causada per virus i pot ser de diversos tipus.  L’ésser humà pot també contreure el virus de la grip aviària i el virus de la grip porcina.

El període d’incubació (temps transcorregut entre la infecció i l’aparició de la malaltia) és d’uns dos dies, però oscil·la entre un i quatre dies.

Símptomes de la grip

Els símptomes més freqüents de la grip són febre (la gran diferència amb el refredat, que si provoca febre és lleu), tos secamal de capdolor muscular i articularmal de collsensació de cansament i secreció nasal. La tos pot ser forta i durar dues setmanes o més. 

Les epidèmies de grip estacional a l’hemisferi nord solen ocórrer en els mesos freds, entre octubre i març. Als països tropicals i subtropicals, la grip estacional pot aparèixer en qualsevol moment de l’any.

¿Com es tracta la grip?

Les persones que tenen grip han de beure molta aigua i descansar. Els antibiòtics no són eficaços contra els virus de la grip, perquè combaten els bacteris. En persones amb patologies greus, són aconsellables els antivírics o també anomenats antiretrovirals.

La majoria dels malalts es recuperen en una setmana, tot i que per a pacients crònics, o amb patologies greus que tinguin les defenses debilitades, pot ser mortal. Això és especialment cert en el cas de les persones amb càncer, les malalties cardíaques i el VIH.

L’OMS aconsella la vacunació antigripal tots els anys, especialment per a grups d’alt risc com els treballadors sanitaris; les embarassades, en qualsevol etapa de la gestació; els nens menors de 5 anys; les persones grans de 65 anys i les persones amb malalties cròniques, com VIH/sida, asma, cardiopaties i malalties pulmonars i diabetis.

¿Com evitar que es propaguin la grip i el Covid-19?

La grip i el Covid-19 es propaguen quan una persona tus o esternuda i escampa per l’aire petites gotes que contenen el virus, però la taxa de disseminació del Covid-19 sembla ser més gran perquè els humans encara no tenim anticossos contra el patogen.

Per a la grip existeix vacuna, per al coronavirus encara no.

Notícies relacionades

Les mesures bàsiques per evitar el contagi són comunes a gairebé totes les malalties respiratòries:

  • Rentar-se les mans amb freqüència,
  • mantenir les mans allunyades de la cara i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca (és la via més probable d’entrada a l’organisme),
  • allunyar-se de persones malaltes i evitar encomanar altres.

Mortalitat del coronavirus

La mortalitat global oficial del Covid-19 és del 2,3%, però la real pot rondar l’1%, tenint en compte les infeccions que no es detecten. «Per comparació, la grip comuna mata menys de l’1% dels pacients», assegura el director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, Anthony Fauci.

Temes:

Grip Coronavirus