L'expansió del virus

Científics veuen «preocupant» que 12 països d'Europa ja estiguin en risc alt per coronavirus

Apunten que si la incidència continua creixent es viuran «situacions de col·lapse hospitalari»

zentauroepp55052353 coronavirus madrid200923102748

zentauroepp55052353 coronavirus madrid200923102748 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Efe / Ignasi Escudero Ruiz

Els científics veuen «preocupant» l’augment en la propagació del coronavirus a Europa, on dotze països ja presenten índexs de risc de rebrot (EPG) alt –per sobre de 100–, i confirmen que la segona onada de la Covid-19 s’està expandint pel continent.

Els científics alerten en un informe elaborat per l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona i el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ha remès aquesta setmana a la Comissió Europea.

L’informe confirma que la segona onada del coronavirus –que aquest mateix grup de científics ja va avançar que arribaria fa tres setmanes– està impactant de ple Europa, amb un «augment de casos preocupant» que arriba a «35.000 nous positius diaris, sense signes de millora

Espanya, l’avançada

En un altre informe publicat a principis de setembre, els mateixos investigadors van pronosticar que la situació actual de l’epidèmia podria arribar i van advertir que Espanya era l’avançada a Europa.

El nou informe destaca que aquesta setmana el nombre de països europeus amb un alt risc de creixement de la pandèmia (índex EPG superior a 100) ha augmentat, amb dades del 22 de setembre, fins a 12: República Txeca (296); Luxemburg (278); Xipre (240); França (234); Espanya (227); Països Baixos (156); Hongria (153); Malta (138); Àustria (121); Bèlgica (121); Dinamarca (114) i Romania (102).

L’EPG és l’índex que mesura els possibles nous casos diagnosticables en els pròxims 14 dies i es calcula multiplicant la velocitat de propagació del virus (Rt) per la incidència acumulada de casos positius en els últims 14 dies.

L’estudi «Anàlisi i predicció de Covid-19 per a UE-EFTA-Regne Unit i altres països» ha sigut elaborat pels científics de la Biocomsc-UPC Clara Prats; Sergio Alonso; Enric Álvarez; Miquel Marchena; David Conesa i Daniel López, i els experts l’IGTP Martí Català i Pere-Joan Cardona.

«Col·lapse hospitalari»

Segons aquests científics, la situació, no obstant, no pot ser comparada amb la dels mesos de març i abril, «on la majoria de casos diagnosticats eren seriosos i molt seriosos», però apunten que si «la incidència continua creixent viurem situacions de col·lapse hospitalari», escenari «al qual s’està acostant l’àrea metropolitana de Madrid», adverteixen. 

L’informe assenyala que aquesta segona onada «pot ser frenada o eliminada amb les mesures oportunes», com l’ha demostrat Itàlia o l’àrea metropolitana de Barcelona, que, segons aquest estudi, és un exemple de zona «molt densa i poblada» on es pot alentir l’augment de contagis. 

La Incidència Acumulada (IA) per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies ha viscut un increment aproximat del 75% als països europeus amb xifres més altes: 197 a França; 196 a la República Txeca; 108 a Hongria; 110 als Països Baixos; 92 a Romania i 113 a Bèlgica, mentre que a Espanya és de 243, dada que es triplica a la Comunitat de Madrid (633,4).

Totes les evidències científiques –relata l’informe– mostren que la distància de seguretat d’entre 1,5 i 2 metres és una de les mesures més efectives per reduir l’expansió del virus; tenint dades que a més de 5 metres d’una persona infectada no es produeixen contagis en ambients tancats, com oficines, avions i trens, ni a menys de 3 metres en espais oberts.

Distància física i social

L’anàlisi dels experts destaca la diferència entre distància física i social: la distància física es pot establir i mesurar, però és més difícil la social, perquè «els nens, igual que els adults, es relacionen més amb un grup particular que amb els altres companys a la classe». 

Notícies relacionades

Aquesta distinció entre distància física i social l’estan estudiant per comprovar si la reducció de grups a les escoles, com els «grups bombolla», redueixen realment la propagació del virus. 

Al seu informe, els especialistes alerten també que estan augmentant «els discursos que neguen l’existència de la pandèmia i del mateix virus», una qüestió que els preocupa, per la qual cosa reclamen «incrementar la cultura científica de la població».

Temes:

Coronavirus