LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

La UE avisa que mascareta, higiene i distància social «no són suficients»

Apressa els estats a actuar «immediatament» i a augmentar els PCR, els rastrejos i assegurar la capacitat sanitària

«Està meridianament clar que no hem superat la crisi», afirma la comissària de Salut Kyriakides

European Commissioner for Health, Stella Kyriakides attends a news conference on the updated coronavirus disease (COVID-19) risk assessment, in Brussels, Belgium September 24, 2020 REUTERS/Francois Lenoir/Pool

European Commissioner for Health, Stella Kyriakides attends a news conference on the updated coronavirus disease (COVID-19) risk assessment, in Brussels, Belgium September 24, 2020 REUTERS/Francois Lenoir/Pool / FRANCOIS LENOIR (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’ús obligatori de mascaretes, les restriccions en espais oberts i tancats per garantir el manteniment d’una distància social suficient, el teletreball i altres mesures de salut pública introduïdes pels governs europeus per frenar la transmissió i expansió de la Covid19 no estan donant els resultats esperats. És una de les conclusions que recull l’última anàlisi de riscos publicat aquest dijous pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i la seva directora, Andrea Ammon, insisteix: «La pandèmia no ha acabat i no s’ha d’abaixar la guàrdia».

L’informe constata que el nombre de casos positius ha continuat creixent en els últims dos mesos amb un repunt superior al 10% en els últims 14 dies en més d’una dotzena d’estats membres, entre aquests, Espanya. En alguns països, com ara Luxemburg, Dinamarca i el Regne Unit, aquesta evolució pot deure’s a un increment dels tests PCR a persones d’entre 15 a 49 anys, asimptomàtics la majoria o amb símptomes lleus. En altres països, en canvi, els experts del centre europeu ho atribueixen al repunt de la malaltia entre la població més gran, cosa que, al seu torn, ha disparat de nou les hospitalitzacions i la reaparició de casos greus en països com Espanya, Croàcia, Romania i Malta, entre d’altres. Una situació que revela, segons l’ECDC, que les mesures adoptades fins ara no estan donant prou fruits. 

«L’increment dels nivells de transmissió observats indica que les intervencions no farmacèutiques posades en marxa no han aconseguit l’efecte desitjat, ja sigui perquè el respecte de les mesures no és òptim o perquè les mesures no són suficients per reduir o controlar l’exposició», assenyala l’ECDC en la 12a avaluació que realitza des que el mortífer coronavirus va irrompre al continent europeu, on ha infectat més de 2,9 milions de persones i ha provocat la mort de més de 187.000. L’estudi també conclou que la vulnerabilitat de la població a la infecció continua sent elevada i que el nivell de la immunitat continua sent inferior al 15%. 

«No hem superat la crisi»

Per tot això, tant Ammon com la comissària de sanitat, Stella Kyriakides, han apressat els governs de la UE a reforçar les seves capacitats sanitàries i a redoblar els esforços per controlar la transmissió entre els nens de més edat, els adults de menys de 50 anys, les persones més vulnerables, els treballadors sanitaris i, particularment, els metges de família. «Alguns estats membres estan experimentant un nombre de casos superior al del pic del març. És clar que no hem deixat enrere la crisi. Som en un moment decisiu i tots han d’actuar amb decisió i utilitzar les eines que tenim», ha reclamat Kyriakides.

Notícies relacionades

I això, segons els experts europeus, significa realitzar proves diagnòstiques al més aviat possible, claus per aïllar potencials casos positius com més aviat millor, així com garantir el rastreig de possibles contagis, perquè, «fins que no tinguem una vacuna segura i efectiva disponible, la identificació ràpida, els tests i les quarantenes de contactes d’alt risc són algunes de les mesures més efectives per reduir la transmissió», a més de «la distància física, la higiene de mans i mantenir-se a casa si un se sent malalt», afirma Ammon, que ha alertat que la principal causa de l’expansió de la pandèmia en aquests moments, a Espanya i en altres estats membres, són «les reunions privades, amb familiars i d’amics».

«Tots els estats membres han d’estar preparats per desplegar mesures de control immediatament i en el moment oportú, quan sorgeixi un nou brot potencial», perquè «pot ser la nostra última oportunitat per evitar que es repeteixi el de la primavera passada», avisa Kyriakides. Segons la recomanació de l’ECDC, les quarantenes han de continuar sent de 14 dies en el cas de persones que hagin estat en contacte amb casos positius tot i que poden reduir-se a 10 dies després de l’exposició, sempre que el test PCR doni negatiu el desè dia. Els experts també posen el focus en la importància de la comunicació amb els grups d’edat més jove, perquè «el reduït compliment» de les mesures de protecció és «causa de preocupació creixent», i en la necessitat de protegir la salut mental. «La tornada de taxes d’incidència altes i la consegüent reintroducció de mesures restrictives en alguns països podria portar a més estrès», alerten.