tornada al col·le

¿Com es preparen les comunitats per a l'inici del curs?

Poc més de dues setmanes abans per a la tornada a les aules creix la preocupació entre la comunitat educativa per l'augment de contagis de coronavirus

Pares i professors esperen que el Ministeri d'Educació i les comunitats autònomes donin a conèixer el protocol definitiu que regirà el curs Covid

zentauroepp54551804 zaragoza200819133854

zentauroepp54551804 zaragoza200819133854

7
Es llegeix en minuts
Efe

Poc més de dues setmanes abans per a la tornada a les aules creix la preocupació entre la comunitat educativa per l’augment de contagis de coronavirus, a l’espera que el Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes donin a conèixer el protocol definitiu que regirà el curs Covid. 

Es tracta d’una tornada al col·le molt esperada per a més de 8 milions d’alumnes i més de 700.000 docents després de l’aturada presencial del curs passat. 

A Madrid, però, els sindicats de docents CCOO, UGT, CGT i STEM han anunciat aquest dimecres una vaga del professorat en els dies de començament del curs de cada etapa educativa i una altra jornada de vaga conjunta de tots els ensenyaments el 10 de setembre, en protesta per la falta de plans clars d’actuació davant el coronavirus. 

D’altra banda, algunes comunitats demanen criteris comuns per aplicar a tot Espanya i així els reclamaran en la prevista Conferència de Presidents per a finals de mes. 

Mentrestant, Educació, Sanitat i les comunitats treballen perquè la presencialitat sigui la tònica a les aules, però no es descarten altres escenaris. 

Les classes començaran, en principi, amb més d’una setmana de diferència entre autonomies –com ja és habitual– i, en cas de mantenir-se els calendaris previstos, el 4 de setembre Madrid i Navarra donaran el tret de sortida a un curs per al qual cada autonomia ultima mesures.

Andalusia

El dia 10 de setembre crida a infantil i primària i el 15, a ESO, batxillerat i FP. Reclama a l’Executiu central consensuar un model comú.

Contractarà 8.000 professionals addicionals i cada tres mesos farà proves PCR a professors. Disposarà de 3 milions de mascaretes al mes i 300.000 litres d’hidrogel per als centres, augmentarà la neteja i hi haurà cursos específics per a equips directius. S’habilitaran entrades i sortides amb itineraris i horaris. 

Aragó

Els alumnes d’infantil comencen el dia 7, els de primària, el 8, els d’ESO, batxillerat i FP, el 10. Es confia en la presencialitat, sobretot en infantil i primària, amb la possibilitat de classes semipresencials a partir de tercer d’ESO. 

Es recomana una senyalització als centres per evitar aglomeracions i es demana que en els nivells més baixos s’estableixin grups bombolla. Els centres comptaran amb 10.000 nous equips informàtics. 

Astúries

Infantil i primària comencen el dia 10, ESO i batxillerat, el 14, i FP, el 18. Es contractaran uns 400 nous professors. Seran necessàries noves unitats per complir les ràtios fixades i guardar la distància de seguretat. 

La mascareta dependrà de les recomanacions sanitàries i es mantindran els serveis de transport i de menjador, per al qual podran habilitar-se torns. 

Balears

El dia 10 estan cridats tots els alumnes, menys els d’FP, el dia 29. La principal mesura de reforç anunciada fins ara és l’increment de 458 professors, un 71% dels quals s’incorporaran en centres públics i el 29%, en concertats. 

Canàries

Comencen el dia 15 infantil i primària, l’endemà, ESO i batxillerat, i FP, el 17. 

Els alumnes més petits conviuran de forma estable sense mascaretes. L’entrada i sortida dels centres serà de forma esglaonada i a ESO, batxillerat i FP serà necessari mantenir les distàncies; en el transport escolar serà obligatòria la mascareta. 

Cantàbria

Infantil i primària tornen el dia 7; l’ESO, batxillerat i FP, el 10. El curs començarà amb 200 professors més. 

Possibilitat de crear grups de convivència també en els dos primers cursos de secundària. L’educació física només es podrà realitzar amb una distància personal de quatre metres i, si és possible, a l’aire lliure. A música no s’utilitzaran instruments de vent. Es podrà permetre que els dinars se serveixin a les aules. 

Castella-la Manxa

Torna infantil des del dia 7 i totes les etapes el 9. Aprovada una inversió de 120 milions d’euros per a mesures extraordinàries. 

S’han dissenyat tres escenaris: l’1, presencialitat total, amb mesures organitzatives com grups de convivència; el 2 comportaria semipresencialitat quan existís risc de transmissió comunitària, i el 3 suposaria la teleformació. 

Es contractaran més de 3.000 docents i es posarà en marxa una línia 900 per resoldre els dubtes que puguin tenir els equips directius o els docents sobre Covid-19. 

Castella i Lleó

Els alumnes d’infantil i primària tornen el dia 9 i els altres, el 14. Un nombre menor d’alumnes per grup, més professors i un reforç de la neteja, la higiene i la desinfecció constituiran els elements centrals de la tornada a les aules, amb una aposta per la presencialitat i mesures homogènies entre autonomies davant possibles casos de Covid-19. 

Catalunya:

El dia 14 està previst que arribin els alumnes, tot i que aquest dijous es reuniran els responsables sanitaris i educatius per revisar el protocol. 

Mentre Educació preveia mantenir les ràtios de 25 a 30 alumnes per aula, Salut vol disminuir-les, i Ensenyament considera que «pedagògicament» l’ús de mascaretes no és adequat mentre Salut no descarta que els més grans la utilitzin. 

El País Valencià

El dia 7 comencen els alumnes i hi haurà 4.374 professors més. S’han pressupostat 207 milions d’euros extraordinaris, s’han realitzat desinfeccions profundes de centres i s’han adquirit gairebé tres milions de mascaretes i més de 86.000 litres de gel. 

A infantil i primer i segon de primària hi haurà grups estables de fins a 20 alumnes. A tercer i quart de primària també pot haver-n’hi, i a cinquè i sisè de primària l’alumnat haurà de mantenir la distància. A primer d’ESO s’assistirà a classe amb separació i a la resta de nivells s’hi podrà acudir en dies alterns. 

Extremadura

Entre el dia 10 (infantil, primària i ESO) i l’11 (batxillerat i FP) tornen els alumnes. Es considera que poden donar-se diversos escenaris per a cada localitat, cosa que implicaria «diferents models d’ensenyament». 

El model de presencialitat contempla baixada de ràtio per professor i grups de convivència. Es preveu un augment de la plantilla inicial de 614 docents, s’han adquirit 15.000 pupitres individuals, dos milions de mascaretes i 8.000 dispositius tecnològics. 

Galícia

Infantil i primària comencen el dia 10 i la resta, el 16. Els alumnes de les dues primeres etapes estaran en «aules bombolla». A ESO i batxillerat portaran mascareta fins que s’asseguin als pupitres.

Els centres hauran de comptar amb un pla d’adaptació a la situació Covid-19, un pla de contingència i un programa d’acollida. Es pretén realitzar el test serològic a tot el personal dels centres. Ampliació del professorat depenent del tancament de matriculacions.

Madrid

Des del dia 4 torna infantil; el 8, primària, i el 9, la resta. Demana al Govern central un pla comú. Ha preparat quatre escenaris: l’1 és presencialitat i a infantil i primària s’organitzaran grups estables; a ESO, batxillerat i FP es portarà mascaretes quan no es guardi la distància. A ESO es podran impartir ‘online’ determinades assignatures. 

L’escenari 2 de semipresencialitat eliminaria els patis i s’evitarien els menjadors. Es flexibilitzarien horaris i matèries. Una altra alternativa seria l’assistència de la meitat dels estudiants en dies alterns i els divendres, classes ‘online’. En el 3 o confinament les classes serien telemàtiques. L’escenari 4, sense problemes pel coronavirus, comportaria la normalitat. 

Múrcia

Entre els dies 7 i 10 tornen infantil i primària, entre el 10 i 18, la resta. La incorporació serà progressiva durant dues setmanes. La meitat dels més petits hi assistiran dos dies, dos dies, la resta, i divendres, tots. A batxillerat i FP hi haurà semipresencialitat, dividint els alumnes en dos blocs, amb reforç vespertí per a batxillerat.

Adquisició de 40.000 dispositius electrònics, 17.000 mòbils i 23.000 ordinadors, amb una despesa de 17,7 milions. 

Navarra

L’inici de curs serà entre els dies 4 i 7 de setembre. S’estan definint les mesures, tot i que es contemplen quatre possibles escenaris. 

En el primer es garanteix l’activitat presencial. En el segon, en el qual pot donar-se un brot de coronavirus, es preveuen diferents maneres d’atendre l’alumnat en funció de la seva etapa i curs. En el tercer es reforçaria l’activitat no presencial; en el quart, el tancament total de centres. 

La Rioja

Les activitats lectives comencen el dia 7. Tres escenaris: nova normalitat, presencialitat restringida i confinament amb educació a distància. 

Presa de temperatura a l’arribar al centre, l’aforament del 75% en espais tancats i l’ús de mampares són algunes mesures. Hi haurà una inversió extraordinària de 13,2 milions d’euros per a 200 nous docents i adquisició d’equips tecnològics. 

 El País Basc

Des del 7 de setembre els alumnes tornaran a les aules. Tres escenaris: presencial, mixt (presencial i telemàtic) i per a una situació de confinament. 

Notícies relacionades

En l’escenari u, a infantil i primària, les classes s’impartiran matí i tarda, tot i que cada centre podrà aprovar la supressió d’una tarda a la setmana. A l’ESO el curs podrà ser en jornada contínua. A primer de batxillerat les classes es podran impartir per internet fins a un màxim de 4 hores i a segon fins a 3 hores. 

Les competències educatives de Melilla (els alumnes tornen el dia 9) i Ceuta (el dia 10) pertanyen al Ministeri d’Educació.