CURS ESCOLAR 2020-2021
Indignació de famílies i professors per la incerta tornada al col·le a Catalunya
Els pares diuen que estan «desconcertats» i temen per la seguretat dels seus fills a les aules
Els sindicats majoritaris apunten a Educació: «No volen invertir ni un euro per baixar les ràtios»
zentauroepp45005170 barcelona 12 09 2018 inicio del curso escolar vuelta al cole180918210849 /
Indignació i desconcert entre la comunitat educativa per la indefinició de la tornada al col·le. Després de conèixer certa disparitat de criteris entre les conselleries de Salut i Educació, les famílies i els professors demanen serietat i que es prenguin mesures de seguretat per evitar que els centres escolars siguin una font de contagi. Tant les ampes com els principals sindicats de professors demanen recursos a la Generalitat per mirar de reduir al màxim les ràtios d’alumnes, que de moment es mantenen tal com eren abans de la pandèmia. Una recomanació que també ha fet avui el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. El Govern opta pel silenci, abans que Educació i Salut Pública es reuneixin dijous.
«¿Seriosament pretenen que ens fiquem en una aula amb les finestres tancades, la calefacció al màxim i davant 25 alumnes sense mascareta? Volen que els grups escolars siguin com bombolles, però seran d’aquelles de sabó, que es toquen i es trenquen», sentencia Ramón Font, portaveu del sindicat de mestres USTEC, el majoritari en la primària. És un dels que s’oposen al protocol de la tornada escolar després de la pandèmia que ha plantejat Educació. «El pla és que no hi ha pla; com que no tenen diners per aplicar mesures de seguretat reals, durarem quatre dies a l’aula i la resta el passarem connectats a casa», es queixa Font.
Aquest sindicat va demanar al maig que en l’educació infantil la ràtio baixés a 10 alumnes per cada educador, i a 15 en la primària i la secundària. Una proposta molt similar a la que va fer Comissions Obreres. «Estem molt indignats, no podem confiar en les institucions, ens obliguen a convertir-nos en un focus de rebrots», es queixa Manel Pulido, responsable d’Educació a CCOO. Les recomanacions estan en la línia de les orientacions del Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut, que demanen reduir les classes el màxim possible. No obstant, el pla de la Generalitat, de moment, manté les ràtios d’abans de la pandèmia, tot i que indica que en funció de les necessitats de cada centre i de l’evolució del virus es poden adoptar mesures específiques. Ahir també l’alcaldessa de Barcelona va demanar al Govern una «rectificació» d’aquest pla.
La inquietud és total entre mestres. En alguns grups es parla de plantejar una vaga, i l’USTEC amenaça de denunciar davant Inspecció de Treball les condicions laborals del nou curs escolar. «El problema és que perquè les escoles siguin segures i puguem baixar la ràtio necessitem més espais i més docents, i el Govern no vol invertir-hi», comparteixen els dos sindicalistes. L’USTEC ha explicat que farien falta 40.000 mestres més a Catalunya.
Però la preocupació també arriba a les famílies. «Hi ha pares que s’estan plantejant si portaran els nens a classe», explica Lidon Gasull, directora de la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac). «Les famílies necessitem seguretat, que ens donin confiança... i res d’això està ocorrent», es queixa Gasull. També temen per la conciliació laboral dels pares, si els nens s’han de confinar: «Hi ha famílies que no es poden permetre deixar de treballar».
Segons pares i mestres, tampoc s’ha comptat amb ampliar espais. «Hi ha directors que estan mirant d’utilitzar espais com la biblioteca, els ajuntaments han fet inventari, però no hi ha ni un sol acord firmat amb Educació perquè això es materialitza», es queixa Gasull. «És que ni s’han plantejat ampliar aules amb barracons, no volen gastar ni un euro», afirma Font.
El pròxim dijous està prevista una reunió entre les conselleries de Salut i Ensenyament. La comunitat educativa espera que es tracti d’una trobada que canviï el protocol i modifiqui les ràtios a la baixa. «En principi no està previst un canvi del protocol ni de ràtios», expliquen fonts de Salut a aquest diari, que assenyalen que es tracta d’una reunió «tècnica».
L’experiència dels casals
Notícies relacionades«L’essencial és coordinar-se amb totes les parts implicades, escoltar les recomanacions sanitàries, i mirar d’adaptar-s’hi garantint el dret dels nens a l’educació», reflexiona Asun Gil, cap del departament de Lleure de Fundesplai. Una cosa que tant les ampes com els sindicats asseveren que no està ocorrent, i assenyalen Bargalló per prendre decisions de forma unilateral. «No compartir material escolar, fer diversos torns de menjador, tenir moltíssims espais per utilitzar i coordinar-se amb els CAP», assenyala Sonia Recasens, directora de programes educatius i socials de la fundació Pere Tarrés, com algunes de les claus que els han allunyat del virus.
Les dues entitats consideren fonamental que, a més, es plantegin ajuts per permetre la conciliació de pares i mares si els nens s’han de confinar. «Les empreses hauran de ser molt flexibles, però és evident que hi ha famílies que no poden teletreballar, ni permetre’s no assistir a la feina. Aquí les administracions han d’ajudar moltíssim», afegeix Recasens.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme
- La política catalana Mal vent a ERC