Covid-19 a espanya

Restriccions a comunitats autònomes pel coronavirus: ¿Què es pot fer i què no?

undefined53314175 madrid   04 05 20  coronavirus covid 19  apertura de comerci200510100704

undefined53314175 madrid 04 05 20 coronavirus covid 19 apertura de comerci200510100704 / JOSE LUIS ROCA

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les comunitats autònomes completen aquest diumenge l’activació de les mesures i recomanacions acordades fa una setmana amb el Govern per mirar de frenar els rebrots de coronavirus, amb l’entrada en vigor la pròxima mitjanit del paquet preventiu a Castella-la Manxa.

A més d’aquestes noves normes comunes, algunes de les comunitats han introduït restriccions exclusives per a cada territori en aplicació de les seves competències.

En la major part dels casos en què ha intervingut la justícia els paquets de mesures han trobat l’aval legal, amb l’excepció de Madrid, on un jutge ha anul·lat l’ordre aprovada a l’entendre que «des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una prèvia declaració de l’alarma». La Comunitat de Madrid recorrerà la decisió.

Així apliquen les comunitats les noves restriccions davant el coronavirus:

ANDALUSIA

Publicació de l’ordre: 16 d’agost.

Entrada en vigor: 17 d’agost.

Andalusia amplia a dos metres la distància social mínima per fumar a la via pública; limita al 75 % l’aforament màxim a l’interior dels locals d’hostaleria, i ha activat també en fase de proves l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’.

ARAGÓ

Publicació de l’ordre: 17 d’agost.

Entrada en vigor: 17 d’agost.

Aragó és una altra de les comunitats que han posat en marxa l’aplicació mòbil d’alerta de contagis ‘RadarCOVID’. També reforçarà els controls per impedir els anomenats ‘botellons’, que seran sancionats d’una forma més dura, i s’intensificaran les proves en centres sanitaris per evitar contagis entre la gent gran.

ASTÚRIES

Publicació de l’ordre: 18 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

Astúries portarà a terme anàlisis automatitzades de les aigües residuals de les principals àrees de població de la comunitat autònoma per tal de poder detectar per barris o zones geogràfiques concretes la presència de la Covid-19 i poder llançar alertes primerenques davant possibles nous brots.

BALEARS

Publicació de l’ordre: 18 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

El Govern balear ha ampliat les restriccions acordades amb el Govern central a la prohibició de contacte en l’esport no professional, així com la reducció de l’aforament dels temples del 75% al 50% i el veto a les festes diürnes a les piscines i de les anomenades ‘party boats’.

CANÀRIES

Publicació de la resolució: 21 d’agost.

Entrada en vigor: 21 d’agost.

Les Canàries, que ja havien aplicat restriccions prèviament a l’acord entre el Govern i les comunitats autònomes algunes de les mesures de l’acord, faculta els alcaldes, en la seva condició d’autoritat sanitària, a adoptar les mesures addicionals i complementàries en els seus respectius àmbits territorials.

CANTÀBRIA

Publicació del decret: 15 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

Cantàbria va traslladar exactament l’acord del Consell Interterritorial. L’associació que reuneix un centenar d’empreses de l’oci nocturn de Cantàbria va presentar un recurs contenciós administratiu demanant la suspensió cautelar, que va rebutjar el Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TJSC).

CASTILLA-LA MANXA

Publicació del decret: 22 d’agost.

Entrada en vigor: 23 d’agost.

El govern de Castilla-la Mancha ha publicat aquest dissabte el decret, que entrarà en vigor diumenge: inclou com a novetats el tancament dels prostíbuls i locals de cites i la prohibició de la venda d’alcohol entre les 22.00 i les 8.00 hores, excepte en l’hostaleria i la restauració.

CASTELLA I LLEÓ

Publicació de l’ordre: 16 d’agost.

Entrada en vigor: 17 d’agost.

Castella i Lleó ha sigut de les comunitats més ràpides a l’hora d’executar les mesures, que va reforçar uns dies després d’activar l’ordre a través d’un pla aprovat el 21 d’agost i que va entrar en vigor aquest dissabte: va estendre l’ús de la mascareta a les piscines, va limitar l’aforament dels establiments al 50%, va tancar les penyes i va prohibir els esdeveniments multitudinaris.

CATALUNYA

Publicació de la resolució: 18 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

La resolució recorda la prohibició de consumir begudes alcohòliques a la via pública per evitar els ‘botellons’ i obliga a «garantir la distància interpersonal mínima d’1,5 metres en el servei de barra» i la distància entre taules, on no hi podrà haver més de 10 persones a cadascuna.

El 13 d’agost el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la decisió de la Generalitat de prorrogar durant quinze dies el tancament de totes les discoteques i bars musicals, recorregut per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals.

EXTREMADURA

Publicació de la resolució: 18 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

Extremadura penalitza els incompliments amb sancions de la seva llei de salut pública, que estableix sancions de fins a 3.000 euros en sancions lleus; de 3.000 fins a 60.000 euros en les greus, i de 60.000 fins a 600.000 euros en les molt greus.

GALÍCIA

Publicació de l’ordre: 15 d’agost.

Entrada en vigor: 17 d’agost.

A banda de les mesures comunes, Galícia desaconsella les reunions entre persones que no convisquin per frenar la propagació de la pandèmia, molt focalitzada a l’àrea de la Corunya. Ja havia activat prèviament la prohibició de fumar a la via pública i espais a l’aire lliure, incloses les terrasses, si no es compleix la distància de seguretat.

LA RIOJA

Publicació de la resolució: 15 d’agost.

Entrada en vigor: 15 d’agost.

El Govern de La Rioja va ser el primer a implantar les mesures. Estableix la figura de l’‘autorastreig’ entre la població, per tal que cada persona pugui portar un control diari dels seus contactes davant la possibilitat de ser requerida per les autoritats sanitàries per possibles casos de Covid-19.

MADRID

Publicació de l’ordre: 19 d’agost.

Entrada en vigor: 21 d’agost.

Suspensió: 21 d’agost.

Madrid va introduir la prohibició de menjar als trens i autobusos i va exigir una autorització prèvia per a esdeveniments de 600 persones o més, però un jutge va anul·lar l’ordre el mateix dia a l’entendre que «des d’una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una declaració de l’alarma prèvia». La Comunitat de Madrid recorrerà la paralització a la justícia.

MÚRCIA

Publicació de l’ordre: 16 d’agost.

Entrada en vigor: 16 d’agost.

Múrcia va ser, amb La Rioja, de les primeres comunitats a activar les mesures i recomanacions que Sanitat i les comunitats van consensuar. Posteriorment, el dia 18 va publicar una ordre per limitar al 50% el nombre d’ocupants als vehicles públics i privats després de detectar un augment de contagis en el transport als llocs de treball.

NAVARRA

Publicació del decret llei foral: 18 d’agost.

Entrada en vigor: 18 d’agost.

El divendres que es va tancar l’acord, Navarra ja va activar a Tudela restriccions per l’alta incidència entre la població. Una part de les mesures ja les tenia en marxa (blindatge dels centres sociosanitaris, cribratges i actuacions específiques en brots o recomanar limitar les trobades socials i familiars) o estaven previstes.

PAÍS BASC

Publicació de l’ordre: 19 d’agost.

Entrada en vigor: 19 d’agost.

El País Basc és el territori que més va reforçar les mesures restrictives: va declarar l’emergència sanitària dilluns passat i des de dimecres no permet els grups de més de 10 persones a la via pública i els establiments hotelers i gastronomicorecreatius, com els ‘txokos’. Tampoc menjar al transport públic

PAÍS VALENCIÀ

Publicació de la resolució: 18 d’agost.

Notícies relacionades

Entrada en vigor: 18 d’agost.

Estableix limitacions als usuaris de vehicles de transport. Esdeveniments i activitats amb una afluència prevista que superi les 400 persones queden supeditats a l’autorització prèvia per part de l’Administració. S’estableix l’obligació de fer proves PCR a tots els nous ingressos i reingressos a les residències i centres sociosanitaris amb 72 hores d’antelació, com a màxim. Les mesures tenen 21 dies de vigència i poden ser revisades i prorrogades.