Cribratge voluntari

«Molts senyors ja no em truquen per por que els porti el virus a casa»

Barcelona desplega proves massives a Torre Baró i a partir de dilluns també al Besòs

Els veïns mostren la seva por del virus i de les conseqüències econòmiques d'un altre confinament

pcr torre baro / periodico

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La por, l’angoixa i els dubtes han impregnat l’aire de Torre Baró (Barcelona) el primer dia de cribratges massius de Covid-19. Al barri, un dels més humils de la ciutat, el virus ha colpejat amb més força que a la resta de la ciutat. Les dades parlen d’una de les xifres més grans d’incidència acumulada de la metròpoli, amb gairebé 500 casos confirmats per cada 10.000 habitants. El perquè d’aquest fenomen no té a veure amb el virus per si mateix, sinó amb les condicions socioeconòmiques que regeixen la vida al districte. Com més pobresa, més contagis. I com més precarietat, més reticència als diagnòstics.

«Em fa por tenir el virus. Però també em fa por tornar-me a quedar sense feina», explica l’Ana María, de 42 anys i originària de l’Equador, una de les primeres ciutadanes a acostar-se al Casal de Barri de Torre Baró per fer-se la seva PCR. Abans de la pandèmia, explica, treballava com a empleada de la neteja en diverses cases de Sarrià. Però el mes de març es va quedar sense feina d’un dia per a l’altre. Va sobreviure durant mesos fent malabars amb els pocs estalvis que tenia i l’ajuda dels menjadors socials. Ara que per fi pot tornar a treballar, el temor dels contagis li està tancant moltes portes. 

«Jo treballo pel boca-orella. I sé que molts dels ‘senyors’ que abans em trucaven ja no ho fan perquè tenen por que els porti el virus a casa. A moltes llars només et deixen entrar si els portes la teva PCR. No t’ho demanen directament, però si no la portes no se’n fien», explica la dona. «Necessito estar sana perquè necessito treballar», relata nerviosa mentre apunta a la seva agenda el dia en què arribaran els resultats del seu examen. D’això depèn que pugui continuar treballant.

«Em fa por tenir el virus. Però també em fa por tornar-me a quedar sense feina»

Ana María

Veïna de Torre Baró

Intervenció social

Aquest cap de setmana, s’espera que uns 800 veïns del barri passin per aquest cribratge. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha recordat que la crida és per a tothom. Tinguin o no símptomes. La iniciativa, de fet, intenta rastrejar aquells pacients amb Covid-19 asimptomàtics que, sense saber-ho, podrien estar transmetent el virus. Les cues vistes a primera hora d’aquest dissabte fan augurar una bona acollida de la campanya. Tot i que encara és aviat per cantar victòria.

Les persones que donin positiu a la prova seran notificades pel seu centre de salut. A continuació, començarà la tasca de rastrejar la possible cadena de contagis que hi podria haver. El protocol estableix que s’haurien de guardar un mínim de 14 dies d’aïllament. Però, a la pràctica, aquesta recomanació xoca amb la realitat de molts. «Som conscients que un aïllament és molt complicat. Perquè hi ha molta gent que viu en situació de precarietat laboral. Aquí és on els serveis socials i municipals han d’actuar», ha recalcat Argimon. Perquè «la pitjor malaltia és la pobresa».

«Som conscients que un aïllament és molt complicat. Perquè hi ha molta gent que viu en situació de precarietat laboral»

Josep Maria Argimon

Secretari de Salut Pública

Laura Pérez, actual tinent d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, ha insistit que el cribratge massiu ve acompanyat d’una intervenció social. Les famílies en situació de necessitat poden accedir a ajuts econòmics i d’alimentació. I el consistori està treballant per solucionar els problemes d’aquelles persones que no poden fer l’aïllament en condicions, ja sigui perquè viuen en un infrahabitatge o perquè ni tan sols en disposen. «Aquesta intervenció va més enllà del que té a veure estrictament amb la salut», ha destacat Pérez.

Por del contagi

Als carrers de Torre Baró, el discurs de les autoritats ressona amb recel. «Jo voldria fer-me la prova, però tinc por», explica Hassim, de 24 anys. «¿Si em tanquen què faig? No tinc amb què viure. Tampoc tinc els papers en regla. No sé si algú vindria a ajudar-me. I tots sabem que els ajuts tarden molt a arribar», reflexiona el jove. Al seu costat, el seu amic Mourad, de 20 anys, explica que ell també té por. Però que tot i així prefereix fer-se la prova perquè «si emmalalteixo de veritat no sé què faré. Si em poso greu no tinc ningú que em cuidi i em fa molta por morir-me».

Notícies relacionades

S’espera que aquest cap de setmana un de cada tres veïns de Torre Baró passin per aquesta prova. El Paco, de 56 anys i «del barri de tota la vida», afirma que ell esperarà que hi hagi menys gent per fer-se el test. «Resulta que soc població de risc. Jo no ho sabia. Però fa un mes em van detectar un problema al cor i ara m’he adonat que fa setmanes que ho faig tot malament», explica. Fa setmanes que només surt de casa seva per comprar el pa. Les seves vacances les passarà prenent el sol des del seu balcó. Perquè els diners a casa escassegen. I perquè el temor dels contagis frena els plans de tota la família.

«Em faré el test avui i quan em donin els resultats estaré tranquil uns dies. Però en una setmana tornaré a tenir por d’estar contagiat sense saber-ho. Llavors no sé si puc tornar a repetir-me’l tot i que no tingui símptomes», explica. Els centres d’atenció primària segueixen (i seguiran) atenent els casos sospitosos de Covid-19. Barcelona, a més, planeja expandir aquests tests massius a altres zones de la ciutat. De dilluns a dimecres els reforços arribaran al barri del Besòss, un altre dels barris més pobres de la ciutat on l’impacte del virus ha fet més mal.