La tornada de les retencions

La fase 3 endinsa Catalunya en una operació sortida de mobilitat «incerta»

Juli Gendrau, director de Trànsit, remarca que la coincidència del final del confinament, l'inici de l'estiu i la proximitat de la revetlla de Sant Joan formen un escenari desconegut

La Conselleria d'Interior aconsella revisar la pressió dels pneumàtics i fer atenció al volant després de tres mesos sense conduir trajectes llargs

undefined46149720 graf2180  tarragona  05 12 2018   aspecto de la ap 7 en sent181228175441

undefined46149720 graf2180 tarragona 05 12 2018 aspecto de la ap 7 en sent181228175441 / Jaume Sellart

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la desitjada entrada de l’àrea metropolitana de Barcelona a la fase 3 coincideixen tres factors que endinsen els responsables del Servei Català de Trànsit (SCT) en un escenari desconegut. Potser un episodi rècord quant a les xifres de mobilitat que s’acabaran registrant. El primer cap de setmana d’estiu juntament amb la revetlla de Sant Joan ja suposaria un doble succés que per als experts en mobilitat és dels més importants de l’any, al costat del de Setmana Santa i el del pont de la Segona Pasqua, però aquest any, a més, arriba acompanyat del final del confinament. «Calculem que la xifra de cotxes desplaçats podria superar el mig milió. Habitualment, les nostres previsions compten amb un marge d’error del 2% o el 3% però en aquesta ocasió, després de tres mesos de restriccions, aquest marge serà més gran. No sabem què passarà, ens genera incertesa», resumeix Juli Gendrau, director de l’SCT, en declaracions a EL PERIÓDICO.

Regions com les de Terres de l’EbreTarragona o Girona feia dies que no tenien limitacions. Però la fase 3 per a Barcelona implica alliberar la gran majoria del parc mòbil català. La capital i les ciutats de la seva corona signifiquen el gruix del total de cotxes i, si es compleixen els models registrats en països europeus en desconfinament, aquest cap de setmana deixaran d’hibernar. «Quan la gent va rebre permís per practicar esport a l’aire lliure la quantitat de persones fent exercici al carrer va ser molt important. Amb els bars va passar el mateix. Suposem que aquest comportament es repetirà amb els cotxes», raona Gendrau.

A partir d’aquest dijous, 18 de juny, Trànsit preveu que la densitat a la xarxa viària catalana s’incrementi notablement amb vehicles que surten de la província de Barcelona rumb a les platges o a la muntanya. Les temperatures també acompanyen aquest cap de setmana. Tot i que l’orquestra de tubs d’escapament començarà a tocar amb més ganes a partir del migdia de divendres, 19 de juny. «Moltes famílies que tenen segones residències i fa tres mesos que no han pogut utilitzar-les hi voldran anar, els desplaçaments previstos haurien de ser principalment cap a la costa de Girona o la de Tarragona i cap a zones muntanyoses de la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa o el Berguedà».  

Divendres Trànsit activarà formalment un dispositiu de sortida que es mantindrà actiu durant tot el cap de setmana i es tensarà de nou dimarts a la nit, amb l’arribada de la revetlla. Patrulles dels Mossos d’Esquadra i helicòpters es mobilitzaran com davant de qualsevol episodi similar, però aquesta vegada ho faran amb el dubte de quina afluència hauran d’ajudar a regular. «Potser al final resulta que hi ha més gent de la prevista que opta per quedar-se a casa. No ho sabem», insisteix Gendrau.

Els Mossos d’Esquadra desplegaran aquest cap de setmana 749 efectius i faran 476 controls per desenvolupar tasques de vigilància i augmentar la seguretat viària dels usuaris, i, en previsió de l’augment de mobilitat, habilitaran diverses mesures especials de circulació.

Cotxes adormits

Alguns cotxes que sortiran a rodar entre dijous, divendres i dissabte ho faran després de tres mesos aparcats al garatge. Gairebé tots afrontaran, per primera vegada des que es va activar l’estat d’alarma, un trajecte llarg. «Els conductors han de revisar la pressió dels pneumàtics i comprovar que el motor respon bé. Necessitem que s’extremin les precaucions no només per l’estat dels vehicles, sinó també al volant perquè hi haurà moltes persones a la carretera que farà temps que no condueixen i les distraccions podrien ser perilloses», aconsella. «Com més planificació, millor».   

«El cap de setmana passat vam veure ja grups de motoristes fent excursions. A partir de demà a les carreteres principals tornaran a coincidir cotxes amb motos i bicicletes. Han d’estar atents per evitar els accidents». Durant les últimes dates, a causa de la reducció de mobilitat, han descendit els sinistres, i ara que la concentració de vehicles a la xarxa tornarà a ser important, «el risc augmenta», assenyala. 

Controls d’alcoholèmia

Notícies relacionades

Per a la nit de dimarts, 23 de juny, la de la revetlla de Sant Joan, Trànsit activarà de nou els controls d’alcoholèmia i drogotests en coordinació amb les policies locals. Aquesta col·laboració entre cossos de seguretat per incloure més zones havia deixat de fer-se durant els mesos de confinament. 

«Els Mossos també estan estudiant com recollir mostres d’aire o saliva sense que això comportin risc de contagi de coronavirus», avança Gendrau. Perquè els ciutadans puguin bufar amb garanties i també perquè l’expulsió de l’aire no comprometi els agents que prendran les mostres.