On Catalunya

avís dels dermatòlegs

Utilitzar gel desinfectant a la platja pot provocar cremades

zentauroepp53169088 pla mitj  de les ampolles de gel que es venien com hidrogel 200423091038

zentauroepp53169088 pla mitj de les ampolles de gel que es venien com hidrogel 200423091038 / Mossos d Esquadra

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els dermatòlegs desaconsellen l’ús de gel hidroalcohòlic a la platja perquè pot provocar cremades, sobretot a pells sensibles com la dels nens, i recomanen rentar-se les mans amb aigua i sabó com a mesura per evitar el contagi de coronavirus. 

L’hàbit de netejar-se les mans freqüentment amb gel hidroalcohòlic s’ha d’evitar a la platja, segons la dermatòloga de l’Hospital Quirónsalud Marbella Marta Frieyro, que avisa dels efectes nocius per a l’epidermis del gel higienitzant als llocs on s’està prenent el sol. 

El seu alt percentatge d’alcohol, en combinació amb la llum solar, podria originar cremades a la pell, assenyala la doctora, que ha indicat que cal tenir especial cura amb les pells més sensibles com són les dels nens petits. 

Segons l’opinió de l’especialista, l’absorció ràpida dels gels hidroalcohòlics crea la falsa sensació d’evaporació total a la pell perquè es pensa que els seus components han desaparegut totalment de l’epidermis. 

No obstant, «es mantenen a la seva superfície per un temps prolongat», per la qual cosa la incidència dels rajos del sol pot desembocar en «un enfosquiment de la pell en el millor dels casos o una cremada, en el pitjor dels casos», recalca. 

Com a alternativa, la doctora Frieyro aconsella rentar-se les mans amb aigua i sabó, que «és una mesura de seguretat davant el contagi per coronavirus i no entranya risc per a la salut de la nostra epidermis». 

Compte al prendre el sol

D’altra banda, el Servei de Dermatologia de l’Hospital Quirónsalud Marbella ha advertit del risc de cremades al prendre el sol després d’un període de baixa o nul·la exposició a l’aire lliure a causa del període de confinament com a conseqüència de la pandèmia. 

Les restriccions han coincidit amb el pas de l’hivern a primavera que aquesta àrea geogràfica suposa un canvi gradual d’incidència de radiació solar, així que en circumstàncies normals i amb els hàbits socials de vida a l’exterior s’hauria produït una aclimatació progressiva de la pell dels ciutadans. 

El dermatòleg Pablo García Montero ha explicat que «el nostre sistema pigmentari encara manté nivells de melanina baixos, ja que està vinculat a l’impacte de radiació ultraviolada a la pell». 

Notícies relacionades

Per això, ha posat èmfasi en les pautes de protecció vinculades a l’inici de la campanya estival, com evitar l’exposició directa a la llum solar en les hores centrals del dia, utilitzar crema de protecció d’un factor elevat (FPS 30-50) i replicar-la cada dues hores especialment si s’ha pres un bany o s’ha transpirat en excés. 

Ha recordat que el nostre organisme produeix vitamina D després de l’exposició a la llum del sol, un micronutrient que reforça el sistema immunitari, a més de ser necessari en absorció de calci i ha recomanat exposicions solars breus complementades amb una dieta que inclogui aliments com el salmó i les sardines.