LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

El Govern central farà tests a 60.000 famílies per saber l'expansió del coronavirus

Es faran dues onades de 30.000 persones a partir de la setmana que ve i en un termini de tres setmanes

L'objectiu és saber el nombre real d'infectats i el grau d'immunitat de la població

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1  2020  aid workers 200402174001

zentauroepp53004331 in this photo taken on wednesday april 1 2020 aid workers 200402174001 / Santi Palacios

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern central farà tests a 60.000 persones en dues onades de 30.000, a partir de la setmana que ve i en un període d’execució de tres setmanes per saber si han passat el coronavirus i tenir així una idea més fiable del grau d’expansió de la pandèmia a Espanya, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. 

Les proves es faran amb tests ràpids i, tal com succeeix amb el primer milió de proves repartides a les autonomies, si el resultat és negatiu, previsiblement es completarà amb un test PCR, la fiabilitat del qual és més elevada. 

L’estudi estarà dirigit per la directora de l’Institut Carles III, Raquel Yotti, i comptarà amb la col·laboració de l’INE per a la selecció de les llars i del perfil de les persones escollides, amb l’objectiu que la mostra doni pistes sobre el nombre real d’afectats i la immunitat de la població en general, ja que les xifres oficials només recullen els casos més greus. El ministre ha explicat que la mostra escollida «s’ha dimensionat respecte al criteri dels tècnics», que consideren que és suficient la realització de 60.000 tests per «veure el grau d’expansió del virus».

Els seus resultats, tot i que no estaran disponibles fins que acabin les tres setmanes que durarà el període d’execució, poden ajudar el Govern en la fase de desescalat de les mesures de confinament o en les posteriors fases.    

El primer lot de tests ràpids

En la roda de premsa d’aquest matí, la cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, no ha precisat el nombre de persones que seran testades, però sí que ha assenyalat que es contempla una àmplia representació de la població per tenir informació de les persones que ja han passat la malaltia. 

Però, abans d’aquest estudi, Sierra ha recordat i ha incidit que el que és important en aquests moments són el milió de testos ràpids de detecció d’anticossos que es van començar a distribuir diumenge passat a les comunitats i que serviran per augmentar la capacitat de diagnosticar el Covid-19 de forma precoç.

Amb les proves, segons informa el Ministeri de Sanitat, s’optimitzarà l’ús de les PCR, ja que si és positiu es confirmarà el diagnòstic i només caldrà fer la PCR, la prova més fiable, si és negatiu.

Les comunitats utilitzaran en principi aquest milió de testos, però Sanitat n’ha adquirit quatre milions d’unitats més, que començaran a distribuir-se entre les comunitats en els pròxims dies.

Hospitals i residències

El ministeri ha publicat a la seva web la guia per a la utilització d’aquests testos als llocs de més prevalença del virus: hospitals, centres sociosanitaris i residències de gent gran.

Respecte a les residències de gent gran i centres sociosanitaris, l’objectiu és detectar precoçment els casos i investigar els possibles brots, amb la qual cosa el seu ús està indicat en pacients simptomàtics si han transcorregut diversos dies des de l’inici de símptomes.

Si en la institució s’ha detectat més d’un cas amb símptomes no serà necessari obtenir un resultat positiu de tothom per considerar que hi ha un brot, tractar i aïllar els simptomàtics i procedir a la quarantena de la resta. La presa de mostres i l’anàlisi es realitzarà en la mateixa residència o centre sociosanitari.

A les presons

Notícies relacionades

A les institucions penitenciàries, la PCR serà la prova d’elecció diagnòstica. Els testos de detecció d’anticossos serològics estan indicats en aquest cas per als pacients amb alta sospita clínica, sense PCR o amb PCR negativa amb diversos dies d’evolució des de l’inici de símptomes.

Els testos detectaran «el que produeix el cos quan s’enfronta al virus», que quan comença a augmentar, sobretot quan passen cinc o set dies de malaltia, es tradueix en un resultat positiu.