El Govern reparteix els tests ràpids i analitza com testar la immunitat comunitària

El milió de proves de detecció precoç augmentaran fins a un 40% la capacitat de realitzar les fiables PCR

En una fase intermèdia s'explorarà els malalts lleus, i més endavant, la resta de la població

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808 / Cecilia Fabiano

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Les comunitats autònomes han rebut ja el primer milió dels famosos tests ràpids per detectar el coronavirus, que no són els que van arribar defectuosos de la Xina, sinó proves de detecció d’anticossos, que seran utilitzades com a complement les PCR, les anàlisis més fiables, que requereixen un laboratori i de les quals ja se n’han realitzat 600.00. El motiu que calgui complementar les dues tècniques és que les proves de detecció ràpida adquirides pel Govern, que ofereixen resultats en uns 15 minuts, només tenen una sensibilitat del 64% a l’inici dels símptomes i d’un 80% quan la persona fa set o més dies que està infectada. Per això s’ha decidit utilitzar-les en entorns d’alta prevalença de la malaltia, com ara hospitals i residències de gent gran.

Tot i així, segons ha destacat aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la convalidació del primer lot de tests de detecció ràpida i el seu enviament a les autonomies (que es complementarà amb quatre milions d’unitats més en pròximes dates) permetrà incrementar entre un 30% i un 40% la capacitat de realitzar PCR, ja que a les persones que donin positiu no se’ls farà cap altra prova; només si donen negatiu es confirmarà amb una prova de laboratori. Amb això i l’augment de la producció nacional de PCR, s’obre la possibilitat d’incrementar, a la fi, el nombre de proves, que fa dies es va delimitar a persones hospitalitzades i col·lectius essencials, fet que fa que la xifra oficial de diagnosticatsmés de 135.000 aquest dilluns, només suposi la punta de l’iceberg, segons avisen els experts i reconeix el Govern.

Les dues fases

En una primera fase, es faran tests també a persones amb símptomes però més lleus, per així confirmar el diagnòstic i continuar o receptar l’aïllament o buscar altres motius que puguin generar la febre i el malestar. I, en una segona etapa, a la qual l’Executiu no ha posat data ni ha precisat quantes proves es necessitarien, es testarà la població en general, i per això s’estan dissenyant estudis de prevalença i s’utilitzaran també els tests ràpids. L’objectiu d’aquesta segona fase és revisar quantes persones han passat, amb o sense símptomes, la malaltia i detectar així la immunització comunitària. Els epidemiòlegs avisen que seran necessaris milions de tests, el resultat dels quals seria clau per decidir quines mesures de confinament comencen a relaxar-se, quan acabi la pròrroga de l’estat d’alarma el 25 d’abril o potser més endavant.

Notícies relacionades

El procés de desescalat de les restriccions, segons ha remarcat Illa, es regirà per quatre criteris: la prudència, l’evidència científica, el respecte als drets i llibertats dels ciutadans i la previsió. Partint d’això, l’Executiu ha demanat a les autonomies una llista d’infraestructures, com ara hotels i palaus de congressos, on poder allotjar persones amb símptomes o, fins i tot, asimptomàtiques que no puguin aïllar-se als seus domicilis i no requereixin hospitalització. Així mateix, s’està analitzant si és convenient permetre que els nens puguin sortir a passejar a prop de les seves cases i mantenint el distanciament social. «Ho decidirem amb molta prudència», ha avisat el ministre.

Les mascaretes

En la nova fase el Govern també estudia demanar a la ciutadania que, si abandona les seves llars, ho faci protegint-se amb mascareta. Ara bé, Illa ha assenyalat que no «s’exigirà res que no es pugui complir», amb referència que, si no hi ha un subministrament suficient a les farmàcies, seria una mera recomanació, no una imposició.