EFECTES DEL CORONAVIRUS

El Govern demana als ajuntaments que busquin espai als seus cementiris per als musulmans

La pandèmia ha provocat que no es puguin repatriar els cossos al Marroc i que no hi hagi prou parcel·les per a enterraments islàmics

50674107 59

50674107 59 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

La Direcció General d’Assumptes Religiosos del Govern ha enviat una carta als ajuntaments catalans en què els insta a buscar solucions als cementiris municipals per poder enterrar persones de religió musulmana. L’Executiu de Quim Torra respon així a les reivindicacions de la comunitat musulmana a Catalunya, que s’ha queixat que arran de la crisi del coronavirus no poden repatriar els seus cadàvers com és costum, perquè les fronteres amb el Marroc estan tancades.

Així, la comunitat musulmana es veu obligada a enterrar els seus morts en sòl català, però topen amb el problema de falta de parcel·les específiques als cementiris catalans.

Aquest vell problema s’ha vist agreujat ara per la crisi del coronavirus. Actualment només Manresa (Bages), Calonge (Baix Empordà), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Barcelona tenen espais habilitats per enterrar les persones que professen aquesta fe. Tot i que no poden garantir que els musulmans s’enterrin sense tomba, sí que tenen zones per netejar el cadàver i poder enterrar-lo sota terra i en direcció a la Meca. No obstant, fa anys que les comunitats islàmiques reclamen sense èxit espais en una vintena de ciutats més, com Canovelles, Terrassa, Lleida, les Borges Blanques i Girona. Al setembre, Vic va aprovar habilitar un espai al seu cementiri per enterrar les persones musulmanes empadronades a la ciutat.

Notícies relacionades

 Tampoc poden optar a un enterrament provisional a Catalunya per després repatriar el cos perquè en aquest cas el cos s’hauria d’embalsamar, cosa que ara no és possible a causa de la crisi sanitària. 

Per intentar resoldre aquest problema, que el coronavirus ha fet apressant, el Govern ha demanat a totes les parts un esforç d’adaptació. Tenint en compte que les competències dels cementiris són municipals, l’Executiu recorda als ajuntaments que la llei reconeix a les comunitats musulmanes el dret a la concessió de parcel·les i a tenir cementiris propis. La Direcció General d’Assumptes Religiosos ha ofert als ajuntaments assessorament i acompanyament.