CRISI SANITÀRIA

Barcelona estudia el trasllat dels geriàtrics més afectats pel coronavirus

La Generalitat lamenta el «solapament» i anuncia 98 desinfeccions

Prop de 30 residències catalanes han demanat recolzament a l'UME per desinfectar-se

zentauroepp52969917 barcelona 30 03 2020  sociedad   coronavirus covid 19 los bo200330132352

zentauroepp52969917 barcelona 30 03 2020 sociedad coronavirus covid 19 los bo200330132352 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona estudia traslladar avis que viuen en geriàtrics de la ciutat a hotels perquè es puguin aïllar els casos de coronavirus. Ho ha anunciat aquest matí l’alcaldessa Ada Colau, tot i que no ha volgut detallar quants centres es troben en aquesta situació més crítica. Fa dies que Barcelona denuncia la inacció de la Generalitat, i avui el Govern respon lamentant el «solapament». En total, segons dades de la Conselleria d’Afers Socials, hi ha 160 residències que han demanat desinfeccions, i el 60% aniran a càrrec del Govern català.

L’Ajuntament de Barcelona està desinfectant totes i cadascuna de les residències de la capital catalana, amb l’ajuda dels bombers. Una decisió, presa pel consistori, al veure que la Generalitat, l’ens responsable d’aquests centres, estava «desbordada» i sense material, en paraules de Colau. «El consorci de serveis socials no tenia personal, i ens hem ofert a ajudar per protegir aquesta població tan vulnerable al veure la situació tan preocupant», va afirmar ahir Colau. Segons les dades que ha exposat l’alcaldessa, de les 260 residències que hi ha a Barcelona, 150 ja tenen algun positiu en coronavirus. «No tenien material, i els casos de coronavirus han anat augmentant», ha exposat Colau. Segons ha explicat el cap de guàrdia de Bombers de Barcelona, Bernat Costell, els agents col·loquen els avis en una planta intermèdia, netegen planta per planta, i els tornen a traslladar als seus llits. 

Tres tipologies

No obstant, el consistori ha detectat tres tipus de residències. Les que tenen molt espai per aïllar els avis i poca afectació del virus, les que tenen poca afectació i poc espai i les que tenen molta afectació, i pràcticament els és impossible aïllar els malalts. «Estem estudiant traslladar els ocupants d’aquests centres a hotels o altres equipaments», ha dit Colau, tot i que no ha volgut informar de quantes residències són les que estan en aquest estat.

Notícies relacionades

La Generalitat respon als atacs lamentant el «solapament de funcions» de la forma en què s’ha fet la desinfecció. «Nosaltres apliquem l’ordre ministerial, que diu que primer se n’encarreguen les residències, després els ajuntaments, després la Generalitat i en darrer terme demanem ajuda a l’UME», afirma el secretari de Protecció Social del Govern, Francesc Iglesies. En aquest sentit, Iglesias critica «no tenir informació» de les desinfeccions que fa l’UME per ordre estatal, i assegura que ja s’han decretat 98 ordres de desinfecció per part de la Generalitat a diverses residències catalanes. En total, han sigut 160 les residències que han demanat desinfeccions, i una desena les estan havent de fer elles mateixes.

Un dels consistoris que ha demanat ajuda a l’UME és el de Cornellà. Ahir, la unitat militar va desinfectar els set centres geriàtrics de la localitat. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, hi ha una trentena de localitats catalanes que, davant la falta de mitjans, han demanat el recolzament de l’exèrcit per desinfectar geriàtrics però també espais comuns com podrien ser el mercat o les comissaries de la policia local. Entre els municipis que han reclamat aquesta desinfecció n’hi ha alguns de l’àrea metropolitana, com Badalona o Sant Cugat del Vallès, però també zones rurals com municipis de la Vall d’Aran, Àger o la Pobla de Segur. A més, hi ha uns altres 30 geriàtrics que també han demanat recolzament militar per poder desinfectar els seus centres.