SENTÈNCIA A BARCELONA

Condemnada a 20 anys de presó la noia que va llançar el seu nadó per la finestra

El magistrat afirma que la dona va actuar de manera intencionada i sabent que la nena moriria

La resolució recalca que la noia es va aprofitar que la nounada no podia defensar-se

zentauroepp50445690 soc191017181903

zentauroepp50445690 soc191017181903 / Pol SolaACN POL SOLA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Barcelona ha condemnat per assassinat a 20 anys i un dia de presó la noia que va llançar el seu nadó per la finestra el 10 de juny del 2018 després d’haver donat a llum a casa seva. El jurat popular va considerar provat que la dona va actuar intencionadament i sabent que la nena moriria, tot i que la defensa va argumentar com a eximent que l’acusada patia una caracteropatia que li va impedir comprendre la il·licitud de la seva acció.

Durant el judici, la processada, Berta G. B., que cursava la carrera de Dret a en la Universitat Autònoma de Barcelona, va al·legar problemes de memòria des que la seva àvia materna va morir el desembre del 2016, cosa que, al seu parer, li provocava episodis d’amnèsia. La noia va assegurar que no recordava haver-se quedat embarassada ni tampoc haver donat a llum i que l’únic record que tenia era haver entrat a la dutxa perquè «se sentia malament» i recordar després «l’olor de colònia» amb què els seus pares provaven de despertar-la a l’haver-se desmaiat. Dies després, va precisar, va començar a aclaparar-la una «sensació de culpa» de la qual no sabia el motiu i va avisar la seva mare.

La sentència declara provat que la nit del 10 de juny del 2018, Berta G. B. va donar a llum al bany del seu domicili, situat al barri del Camp de Grassot de la capital catalana, una nena que va pesar poc més de tres quilos. Després de l’infantament, la va llançar per la finestra del bany, que dona a un pati interior de la finca, des d’un cinquè pis, a una altura de 22,85 metres. La nena va morir. La processada va actuar, segons la sentència, «conscient del risc» que creava per a la vida de la petita i la «molt alta probabilitat de causar-li la mort». I incideix que la noia «es va aprofitar» que la nena no podia defensar-se.

Missatges inculpatoris

Notícies relacionades

El magistrat Pablo Díez Noval afirma que, tot i que no hi va haver testimonis dels fets, «es té prou prova indiciària» per condemnar Berta G. B. Destaca, així, una sèrie de missatges de WhatsApp que va enviar l’endemà de la seva acció en què comunica a un amic que estava «tot solucionat» i a la pregunta de «¿què està solucionat?» ella respon «allò del nadó». El noi li insisteix: «¿Ja està fora». La dona li diu que «sí».

La sentència recalca que l’acció de la Berta s’integra en eldelicte d’assassinat per l’acció de causar la mort d’una altra persona, per la intenció i el propòsit d’acabar amb la vida de la nena i per la concurrència de traïdoria. «Donar mort a un nounat és un cas paradigmàtic de traïdoria, perquè és un ésser humà totalment desvalgut», argumenta el magistrat. La resolució recull que el jurat va desestimar per unanimitat que la noia patís una «greu malaltia psíquica que li impedeixi comprendre la magnitud» de la seva acció, com ella i el seu advocat van defensar. Tampoc es presenta l’atenuant de confessió, perquè va ser la seva mare qui va comunicar als Mossos que la seva filla era l’autora de la mort de la nena.

Temes:

Assassinats