D'ENTRE 15 I 16 ANYS

Cinc adolescents desenvolupen una aplicació perquè les dones se sentin segures al tornar a casa

La usuària introdueix la seva ubicació i la seva destinació i si es produeix una desviació o parada brusca, l''app' envia un missatge per saber si estàs bé

Un professor els va proposar crear un projecte per resoldre un problema de la seva comunitat, i casos com el de Laura Luelmo i Diana Quer les van animar

zentauroepp44750456 mas salud movil180823204921

zentauroepp44750456 mas salud movil180823204921

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Avisa’m quan arribis a casa, eh". "Tingues el mòbil i les claus a mà". "Intenta tornar amb algú, no vagis sola a aquelles hores". "¿Vols que et truqui i anem parlant fins que arribis a casa?". El pa de cada dia per a qualsevol dona que torna a casa sola quan els carrers es converteixen en espais buits i foscos.

Per fer el trajecte a casa més fàcil i menys angoixant, cinc adolescents –Paula, Lucía, Nuria, Sandra i Lucía– d’un institut de Móstoles (Madrid) d’entre 15 i 16 anys han creat l’‘app’When&Where. El seu ús és molt senzill: la usuària introdueix la seva ubicació i la destinació i en cas que es produeixi una desviació del trajecte o una parada brusca, l’aplicació envia un missatge preguntant-te si estàs bé. Abans de començar a utilitzar l’‘app’, s’ha de seleccionar un "contacte d’emergència" que l’aplicació avisarà instantàniament si no es contesta o es contesta de forma negativa el missatge. Si no es preestableix un contacte, avisa els serveis d’emergència, el 112.

Notícies relacionades

La iniciativa va sorgir quan un professor del seu institut els va proposar crear un projecte per resoldre un problema de la seva comunitat i casos com el de Laura Luelmo o Diana Quer van animar les adolescents a dur a terme aquesta iniciativa amb l’objectiu que les dones se sentin més segures quan tornen a casa.

Les joves madrilenyes van desenvolupar l’aplicació en tot just dos mesos, gràcies al concursTechnovation Challenge, l’objectiu del qual és fomentar l’àmbit tecnològic entre noies d’entre 10 i 18 anys i reduir, així, la bretxa de gènere en el sector, un dels més masculinitzats. Van arribar a la final, on es van enfrontar amb cinc altres equips procedents del Kazakhstan, Albània, el Brasil, els Estats Units i l’Índia. Les albaneses van aconseguir el primer lloc i les nord-americanes, el segon.