TORNA LA POLÈMICA

Les xapes sexistes reapareixen en els Sanfermines

Aquest any, Pamplona havia prohibit expressament la venda d'aquest material, requisat i denunciat el 2017

Venedors ambulants continuen oferint-les als voltants de la plaça del Castillo, sobretot a la nit

jcarbo44196482 sanfermin pamplona180707172344

jcarbo44196482 sanfermin pamplona180707172344 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

"Llepa i calla". "Aquí manen els meus ous". "El teu cul serà meu". "Porto la bragueta oberta". "Avui ens enrotllem i ho saps". "Tu continua llegint mentre jo et miro les mamelles". "[Soc] Rossa natural. Parla’m a poc a poc". "A més de maca, soc morena". "Folla’m". Aquests són només alguns dels lemes (sens dubte masclistes i que, en alguns casos, llancen un missatge descarnat de l’acte sexual) inscrits en xapes que, durant aquests Sanfermines, s’estan venent als voltants de la plaça del Castillo, al centre de Pamplona.

Les ofereixen venedors ambulants (especialment durant la nit) que saben bé com escapolir-se de la Policia Municipal de Pamplona, ja que l’any passat, quan les xapes també van generar polèmica, el cos va requisar aquests objectes. La Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones les va denunciar en aquell moment davant de la Fiscalia, qui va acabar arxivant la denúncia perquè no va apreciar delictes d’odi.

Però aquest any les xapes han reaparegut. Col·lectius feministes com Andrea i Lunes LilasAndrea i Lunes Lilas desconeixien la seva tornada i van ser avisats ahir a la nit per EL PERIÓDICO, els periodistes del qual van presentar una incidència en el punt d’informació d’agressions sexistes que l’ajuntament té a la plaça del Castillo durant aquestes festes. Al migdia d’aquest dissabte, era l’única incidència presentada sobre això. Segons ha explicat a aquest diari Ana Gil, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i LGTBI de l’Ajuntament de Pamplona, el fet s’ha comentat aquest matí en la Junta de Prevenció.

Prohibits els missatges sexistes

Precisament una de les novetats d’aquest any del ban de Sant Fermí (un conjunt de normes per al bon desenvolupament de les festes) és que prohibeix expressament la venda de material amb continguts sexistes. Dedica a aquest punt la seva disposició dècima, que recull el següent: "Es prohibeix la venda de materials (samarretes, xapes, etcètera) amb missatges i/o lemes sexistes. En cas de detectar-se aquesta venda podrà ordenar-se la seva retirada i/o ser decomissats sense posterior devolució. Aquesta mesura té per objecte fomentar la responsabilitat de totes i tots pel desenvolupament d’unes festes lliures d’agressions sexistes».

Notícies relacionades

Es preveu que aquestes xapes tornin a ser requisades per la policia en les pròximes hores. Són productes il·legals que desvirtuen la imatge real dels Sanfermines, la festa de la qual els pamplonesos tan orgullosos se senten. A Pamplona, de fet, el moviment feminista és molt fort i fa dècades que treballa per la igualtat real i la no-discriminació. Des del 2014, a Sant Fermí, les feministes treballen amb l’ajuntament. Junts han realitzat la campanya antiagressions masclistes, en què la mà vermella és el seu símbol més reconeixible.

L’objectiu, entre altres coses, és lluitar contra la mala imatge de la festa que es va donar aquell any quan van ser publicades unes fotografies de dones seminues sent grapejades per grups d’homes en ple ‘txupinazo’. Van fer la volta al món. Però Pamplona no tolera aquestes actituds. Com tampoc no tolera aquestes xapes.