FESTA INTERNACIONAL

Les mesures de Pamplona per prevenir les agressions sexistes per San Fermín

Manté la imatge de la mà vermella com a símbol d'una ciutat que es posiciona contra la violència masclista

Desplegarà tres protocols: el d'intervenció policial, el d'acompanyament i el de resposta institucional

ealos44162374 pamplona 05 07 2018 sociedad  la mano roja   s mbolo de la c180705183342

ealos44162374 pamplona 05 07 2018 sociedad la mano roja s mbolo de la c180705183342 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els Sanfermines d’aquest any seran els primers amb 'La manada' condemnada però en llibertat provisional. La sortida de la presó dels cinc homes acusatsd’abusar sexualment(i no agredir, com demanava la fiscalia) una noia el 2016 ha augmentat encara més el rebuig social cap a un dels casos de violència masclista més mediàtics dels últims anys. Aquest episodi, que va passar el 7 de juliol de fa dos anys, i també l’assassinat de Nagore Laffage (del qual es compleixen 10 anys aquests Sanfermines) han tacat i distorsionat la imatge d’una festivitat que la ciutadania pamplonesa viu amb orgull.

L’Ajuntament de Pamplona duu a terme des de fa uns quants anys un seguit de mesures contra les agressions masclistes que especialment tenen lloc en contextos festius com el dels Sanfermines. Aquest any mantindrà les mesures anteriors i no en presentarà cap d’excepcional. Així, donarà continuïtat a la campanya 'Pamplona lliure d’agressions sexistes’, que continuarà apostant per l’actuació coordinada davant les agressions sexistes i mantindrà la imatge de la mà vermella com a símbol d’una ciutat que es posiciona institucionalment i socialment de manera rotunda contra la violència cap a les dones.

De fet, el significat d’aquesta imatge sembla que ha tingut impacte en la ment de la població. La mà vermella no només està present enj els escenaris preparats per acollir concerts o en els punts d’informació municipals, sinó també en balcons i finestres del centre, en alguns dels quals pengen també pancartes que clamen: 'Autodefensa feminista'. I fins i tot algunes botigues del nucli antic venen els clàssics mocadors de San Fermín amb la mà vermella brodada. 

A més, la campanya 'Pamplona lliure d’agressions sexistes’ comptarà amb un punt d’informació ciutadana a la plaça del Castillo, al centre de Pamplona. L’objectiu és treballar en la prevenció,cosa que explica que l’ajuntament hagi editat 22.000 guies en quatre idiomes (basc, espanyol, anglès i francès) sobre com identificar la violència sexista, com frenar-la, com buscar ajuda i com atendre la víctima. A això se li suma la projecció d’un vídeo en pantalles gegants de la ciutat i per televisió que visibilitza les dones divertint-se a les festes en llibertat i sense por.

Tres protocols

Una de les novetats d’aquest any serà, això sí, la convocatòria del Concurs de Bones Pràctiques Periodístiques en Igualtat durant el San Fermín dirigit als mitjans de comunicaci, per posar de relleu aquelles pràctiques periodístiques que uneixin rigor informatiu, compromís ètic i erradicació de desigualtats i violències cap a les dones.

Paral·lelament, l’àrea de Seguretat Ciutadana i Convivència del consistori desplegarà tres protocols: und’intervenció policial (o seguretat ciutadana), und’acompanyament i atenció a les dones (que garantirà que la dona que així ho sol·liciti sigui acompanyada per dues persones en llocs insegurs) i un de resposta institucional (que estableix com respondre davant d’un cas d’agressió).

Així mateix, l’Ajuntament de Pamplona ha desenvolupat AgreStop/EraStop, una aplicació gratuïta per a mòbil que consisteix en un sistema d’alertes que permet geolocalitzar les dones que denunciïn agressions masclistes i activar immediatament els recursos de la Policia Municipal. L’ajuntament, amb tot, recorda que si una persona pateix o presencia una agressió ha de trucar al 112.

A més, com és habitual per aquestes dates, la ciutat disposarà d’un dispositiu policial especial per a San Fermín, que estarà compost per 2.866 agents i que vetllarà per disminuir les agressions sexuals, els furts i el tràfic de drogues.

"Ocupar els carrers"

Notícies relacionades

Amb tot, les crides a les dones a "ocupar els carrers i les nits" han sigut múltiples aquests dies. Fa uns dies el col·lectiu feminista de Navarra i altres moviments populars es van desmarcar taxativament del missatge viral que va circular per les xarxes socials i que animava el col·lectiu femení a vestir de negre el dia del ‘txupinazo’ (aquest 6 de juliol) en protesta per la llibertat provisional de 'La manada'.

Critiquen que iniciatives d’aquest tipus es llancen "sense consens, sense cap contrast i sense un objectiu clar" i les consideren una "ingerència externa" que "debilita" la tasca de les entitats locals.