ANIVERSARI EL 18 de JUNY

La bombeta més antiga del món compleix 117 anys encesa

El seu exemple va ser clau per demostrar les teories de l'obsolescència programada

bombilla

bombilla

2
Es llegeix en minuts

¿És dels que se sorprèn o indigna quan es fon un bombeta al cap de poc temps d’haver-la comprat? ¿Li passen pel cap teories de la conspiració? Doncs la història de la bombeta de Livermore, a Califòrnia, li servirà per recolzar aquestes teories. De fet, el seu exemple, amb una història de 117 anys encesa, ha estat esgrimit habitualment pels teòrics de l’obsolescència programada, –la pràctica per la qual les empreses fabriquen productes electrònics amb data de caducitat, programats per espatllar-se al cap d’un temps determinat, habitualment més curt que fa un temps.

La bombeta Livermore, ubicada des del 1901 en un parc de bombers d’aquesta localitat, complirà el proper 18 de juny la barbaritat de 117 anys encesa. Una fita que li ha valgut entrar al llibre Guinness dels Rècords. Encara que ha anat perdent intensitat, el perquè de la seva longevitat continua sent un misteri. El parc de bombers té activa una webcam amb la qual es pot seguir al segon la brillantor de la bombeta.  

La bombeta Livermore, el 3 de juny d’aquest any, a les 03.26 de la matinada, hora de Califòrnia.

La bombeta original tenia una potència de 60 watts –actualment no supera els 4–,  es va fabricar bufada a mà, amb filament de carboni, a finals de la dècada de 1890 a la Shelby Electric Company, empresa ja desapareguda situada a Ohio. L’aniversari és el juny de 1901 perquè va ser llavors quan va ser entregada al departament de bombers de Silvermore. Des d’aquell moment, està les 24 hores del dia encesa. Només ha tingut dues 'aturades’ forçades, apagades elèctriques al marge: el 1937 i el 1976, en les dues ocasions amb motiu d’obres de renovació al parc de bombers.

La bombeta Livermore, en la seva ubicació al parc de bombers. / CENTENNIAL BULB

El 2015 va complir el seu primer milió d’hores d’incandescència, una xifra astronòmica si es té en compte que una bombeta incandescent té una durada mitjana d’entre 750 i 2.000 hores. El perquè d’aquesta longevitat té intrigats els científics. Un d’ells és Debora Katz, físic de l’Acadèmia Naval dels Estats Units, que han estudiat a fons les propietats físiques de la bombeta sense obsolescència programada de Livermore.

Dos elements diferents

Notícies relacionades

"La bombeta de Livermore es diferencia en dos aspectes d’una bombeta incandescent contemporània. En primer lloc, el seu filament és unes vuit vegades més gruixut que el d’una bombeta actual. I en segon lloc, aquest filament, possiblement fet de carboni, és semiconductor", subratlla Katz. Aquest factor podria explicar el perquè la bombeta segueix funcionant després de tants anys. "Quan un conductor s’escalfa molt, la seva capacitat per conduir l’electricitat deixa de funcionar. Tanmateix, a mesura que la bombeta de Shelby es va escalfant, es va convertint en un conductor cada vegada millor", afegeix la investigadora, que, de tota manera, apunta que "és possible que la bombeta de Livermore sigui única en la seva espècie".

La bombeta de Livermore és la més longeva del món. Tanmateix, n’hi ha d’altres que li van al darrere. És el cas d’una bombeta que està al Museu Stockyards de Forth Worth (Texas), brilla des del setembre del 1908. O la de la botiga de subministraments Gasnick, a Nova York, des del 1912. O la que està encesa des del 1926 en una altra caserna de bombers, la de la ciutat de Mangum, a Oklahoma.