SUCCÉS A LA SELVA

La desaparició de la parella a Susqueda: fugida o crim

Els Mossos i els Bombers han aconseguit reflotar el vehicle, que va ser enfonsat intencionadament

La investigació pràcticament descarta que es pugui tractar d'un suïcidi o d'un accident

La investigació confirma que al vehicle hi havia una pedra de grans dimensions. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fugida o crim. La investigació del cas de Marc H. L., de 23 anys, i Paula M. P., de 21, els dos joves d'Arenys de Munt i Cabrils (Maresme) que estan desapareguts des de dijous passat a l'entorn del pantà de Susqueda, ha descartat que es tracti d'un accident o d'un suïcidi, atenent les proves obtingudes. A més, segons passen les hores la possibilitat que aquesta desaparició tingui un origen criminal creix. L'altra possibilitat és que es tracti de una fugida voluntària, un extrem que donat el dolor que està causant a les famílies, sembla cada vegada més improbable. Bombers i Mossos reprenen aquest dimecres l'operatiu de recerca. 

El vehicle, un Opel Zafira de color blau que ja ha sigut reflotat, no va caure accidentalment al llac, ja que algú va col·locar una pedra a l'accelerador del turisme i el va empènyer perquè acabés al fons, lluny de la vista de tothom, segons informen fonts pròximes a la investigació. En aquest embassament, els Mossos d’Esquadra i els Bombers han localitzat el vehicle on viatjava la parella, i han aconseguit treure'l de l'aigua.

Al seu interior han localitzat apunts amb reflexions que, segons remarquen fonts pròximes a la investigació, no tenen res a veure amb una nota de suïcidi. Els agents estan llegint aquests escrits, així com altres de trobats en una de les habitacions dels joves, per tractar d'avançar en una investigació que cada vegada els té més desconcertats.

Nombrosos ciutadans han trucat al 112 durant aquest dimarts per comunicar que havien vist la parella, resident al Maresme. Però fins al moment, cap dels avisos s'ha pogut confirmar. 

Inspecció

La policia ha intensificat la recerca dels nois a l'entorn de Susqueda, a les aigües del qual, a prop d'on s'ha localitzat el cotxe, a la zona de coll Palomera, havia aparegut 24 hores abans el caiac de la parella, mig desinflat i a la deriva. 

Els Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra han aconseguit treure el vehicle de l'aigua, trobat dilluns i submergit a uns sis metres de profunditat, però sense localitzar cap ocupant a l'interior. Gràcies a quatre grans globus, el cotxe ha sigut extret a la superfície, primer, i després mitjançant la utilització de maquinària especialitzada, arrossegat fins a la riba més pròxima del pantà, on diversos agents de la policia científica de la comissària de Girona dels Mossos d'Esquadra han realitzat una primera inspecció ocular.

Roba i material d'acampada

Abans que el turisme estigués a la superfície, durant les maniobres de reflotació, el maleter s'ha obert accidentalment, i s'ha localitzat roba, sacs de dormir i material d'acampada. Les tasques d'extracció del vehicle han durat al voltant de les sis hores, des de les 11 del matí fins a les 16.30 hores aproximadament. 

Durant la jornada, un helicòpter dels Mossos equipat amb raigs infrarojos sobrevolava el pantà buscant rastres dels dos joves desapareguts, alhora que una unitat subaquàtica s'ha desplegat pels voltants de la zona pròxima al vehicle.

En paral·lel, la policia continua amb l'operatiu habitual en aquest tipus de casos, com a rastreig del senyal dels telèfons mòbils, últimes comunicacions emeses o rebudes, i activitat de les targetes bancàries, entre altres aspectes, segons fonts pròximes a la investigació.

Rastreig

Marc H. L., veí d'Arenys de Munt, i Paula M. P., resident a Cabrils, estan il·localitzables des de dijous passat, quan van dir que s'anaven a fer una excursió amb caiac pel pantà de Susqueda. 

Els equips de rescat estan rastrejant per aigua i per terra tota la zona del pantà, a més de pistes forestals pròximes i dos pous i una mina situats als voltants, per trobar els joves desapareguts.

Inquietud

Notícies relacionades

Els joves tenien previst visitar Tamariu, a Palafrugell (Baix Empordà), així com el Montseny i fer una excursió en el caiac propietat del noi pel pantà de Susqueda, aprofitant que tots dos disfrutaven d'uns dies de vacances.

Dissabte, les famílies van decidir denunciar davant l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Premià de Mar que no tenien notícies del Marc i la Paula, dos dies després de tenir constància dels seus últims plans coneguts: l'excursió per l'embassament de Susqueda.

Més de 4.100 desapareguts a Espanya

El Ministeri de l'Interior va comptabilitzar 121.118 denúncies per desaparicions de persones fins al gener d'aquest any. D'aquests casos, 4.164 denúncies estan actives, cosa que suposa un 3,44% del total. De les denúncies actives sobre persones desaparegudes, 547 són anteriors al 2010 -data d'activació del registre- i la resta es van formalitzar a partir d'aquesta data. No totes les denúncies actives anteriors al 2010 estan registrades en el sistema. De les que segueixen actives, 214 (un 5%) es consideren d'alt risc, per un 95% de risc limitat. Un 56% de les denúncies són d'homes, i un 43%, de dones.