SANT JOAN 2017

Les coques tradicionals segueixen copant les vendes

Les de pinyons, llardons i fruita són les preferides, tot i que les de crema i xocolata van guanyant terreny

En forns i pastisseries es vendran 1,6 milions d'unitats, el 30% del total del mercat

fcosculluela39006721 barcelona 22 06 2017 cocas de sant joan en el forn mistral f170622204543

fcosculluela39006721 barcelona 22 06 2017 cocas de sant joan en el forn mistral f170622204543 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
MARIA GIRONA / EL PERIÓDICO

De pinyons, de crema, de llardons,però també de kiwi o maracujà. Les coques de Sant Joan tornaran a ser el producte estrella d’aquesta revetlla, en què se’n consumiran unes 300.000 unitats aproximadament a la capital catalana, segons les previsions del president del Gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran. Des del gremi s’espera que el consum d’aquest any sigui similar al del 2016, i també es preveu que les més venudes seran les tradicionals, les de pinyons, les de llardons i les de fruita, encara que les de crema i les de xocolata guanyen terreny amb el pas dels anys.

Des del Gremi de Pastisseria de la província de Barcelona confirmen la recuperació del sector, encara que lamenten que difícilment es podrà tornar a les xifres de venda d’abans de la crisi. Segons les seves previsions, a Catalunya es vendran més d’1.654.000 coques artesanes per Sant Joan, un 1,5% més que l’any passat. El cost de les coques es mantindrà com el 2016, amb un preu que oscil·larà entre els 16 i els 32 euros en funció de la mida. 

Notícies relacionades

Aquest cost depèn, en gran mesura, dels ingredients utilitzats en l’elaboració d’aquests dolços. Entre ells hi ha el pinyó, un fruit que l’any passat costava 26 euros per quilo, i aquest any s’ha situat en 32 euros per quilo. 

Les coques industrials copen al voltant del 70% del mercat, i deixen tan sols un 30% per a les artesanals. Des del Gremi de Pastisseria rei­vindiquen les coques sense conservants ni colorants, amb ingredients de qualitat i fetes el mateix dia.