SENTÈNCIA A BARCELONA

Sis mesos de presó per al neonazi Varela per editar 'Mein Kampf' sense autorització

La jutge també li imposa el pagament d'una indemnització a l'Estat alemany de Baviera

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Barcelona Sonia Gutiérrez ha condemnat a sis mesos de presó el neonazi Pedro Varela, fundador de la polèmica llibreria Europa situada al carrer de Sèneca de la capital catalana, per editar i distribuir 4.375 exemplars de ‘Mein Kampf’ (La meva lluita) d’Adolf Hitler, sent conscient que els drets d’autor de l’obra pertanyen a l’estat alemany de Baviera, al qual haurà d’indemnitzar amb 67.637 euros.

    

En la seva sentència, la jutge condemna Varela (que acumula altres penes per difusió d’idees genocides a través de la llibreria Europa) per un delicte contra la propietat intel·lectual, i per això li imposa, a més de la pena de presó, 1.080 euros de multa i un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres.

    

La sentència rebaixa la pena que podria correspondre a Varela per aquest delicte, a l’aplicar-li l’atenuant de dilacions indegudes, per la demora injustificada en la causa, que es va iniciar el gener del 2009. El fiscal va demanar per a ell dos anys i multa.

    

La magistrada sosté en la resolució que Varela va estar editant i distribuint el ‘Mein Kampf’ de Hitler entre el 1997 i el 2010, conscient que no tenia autorització i llicència per fer-ho, ja que els drets, que fins llavors corresponien a l’estat alemany de Baviera, no van quedar lliures fins a l’abril del 2015. Segons la jutge, els exemplars es van distribuir a través de la mateixa llibreria Europa i d’editorials espanyoles i estrangeres, fins a arribar als 4.375 exemplars, fet que va reportar al neonazi 67.637 euros en beneficis.

HISTÒRIA ALEMANYA

La resolució destaca que l’acusat va reconèixer les edicions i la venda del llibre, si bé va al·legar que no sabia qui n’era el titular i que quan va tenir coneixement d’això en va continuar amb la distribució perquè, al seu entendre, Baviera ja no té dret sobre l’obra i era de «lliure ús». La sentència considera provat que l’estat de Baviera tenia aquest dret des de 1948.

Notícies relacionades

    

La magistrada rebutja la versió de Varela que desconeixia que Baviera tenia aquests drets, ja que l’acusat és, com ell mateix va admetre en la vista, llicenciat en Història i Filologia Germànica i, per tant, «un gran coneixedor» de la història alemanya. A més, descarta l’argument que els drets van quedar lliures l’abril del 2015, fet que va motivar que Baviera deixés de tenir interès per la causa, perquè, segons el seu parer, això no impedeix continuar endavant amb el procés, al no tractar-se d’una «despenalització» efectuada en la legislació espanyola. I recorda que, fins i tot aplicant la normativa alemanya, els drets d’autor estaven en vigor quan el neonazi va publicar l’obra sense autorització.