INVESTIGACIÓ PER L'EDICIÓ DEL 'MEIN KAMPF'

El fiscal demana dos anys per a un llibreter neonazi per editar Hitler

Varela va ser demandat per l'estat alemany de Baviera, propietari dels drets de l'obra

Varela, jutjat el 2010 per negar el genocidi nazi.

Varela, jutjat el 2010 per negar el genocidi nazi. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Adolf Hitler i el seu llibre Mi lucha (Mein Kampf) estan a punt de fer seure al banc dels acusats el neonazi espanyol Pedro Varela Geiss, el llibreter barceloní que ja ha estat a la presó per difondre idees genocides. La Fiscalia de Barcelona li reclama ara dos anys de presó, inhabilitació per exercir de comerciant i editor durant tres anys i multa per confeccionar i distribuir Mi lucha, la bíbliadel nacionalsocialisme, sense autorització de l'estat alemany de Baviera, propietari dels drets sobre la citada obra.

L'escrit d'acusació, al qual ha tingut accés aquest diari, sosté que Pedro Varela, propietari de la llibreria Europa, situada al carrer Sèneca de Barcelona, i director de l'Asociación Cultural Ediciones Ojeada, va editar entre el 1997 i el 2010 Mi lucha, «sense tenir l'autorització i la llicència per fer-ho». El llibreter, destaca el fiscal, va distribuir el llibre a través de la seva pròpia llibreria o bé per mitjà d'altres comerços i editorials a Espanya i a l'estranger. En total: 4.375 exemplars per un import de 98.264 euros, cosa que va suposar un benefici de 67.637 euros.

La fiscalia sosté que Varela va actuar sabent que els drets de Mi lucha pertanyien a l'estat alemany de Baviera en virtut de la sentència de la cambra de justícia de Munic de l'octubre del 1948, ratificada l'any següent i que es basa en la denominada llei d'alliberament del nacionalsocialisme i militarisme del 1949, així com d'altres decrets i normatives de l'estat bavarès. Aquests drets d'autor finalitzaran aquest mateix any, quan es compleixen 70 anys del suïcidi de Hitler en un búnquer de Berlín.

Al llibreter se li imputa un delicte contra la propietat intel·lectual. L'acusació també sol·licita que tant la llibreria Europa com l'Asociación Cultural Ediciones Ojeda siguin condemnades a una pena de multa i que l'acusat, i de forma subsidiària aquestes entitats, indemnitzi l'estat de Baviera amb 67.637 euros.

QUERELLA ALEMANYA

Notícies relacionades

El procés judicial es va iniciar el 2009, quan el consolat alemany a Barcelona va decidir posar fi als negocis editorials de Varela a costa del llibre de Hitler i va interposar una querella contra ell per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual. El jutjat va arxivar inicialment el cas, però el fiscal de delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, va recórrer l'arxiu. L'Audiència de Barcelona li va donar la raó i va ordenar seguir amb la investigació.

La fiscalia va presentar el seu escrit d'acusació a finals del 2014 i el jutge va ordenar el gener del 2015 l'obertura de judici contra Varela.

Temes:

Hitler