Els senyals d'alerta que un nen pot tenir autisme

Els experts reclamen a les famílies que estiguin atentes a possibles indicis

1
Es llegeix en minuts

No utilitzar el dit índex per assenyalar el que els crida l'atenció o una parada en el desenvolupament al voltant de l'any i mig són alguns dels senyals que poden alertar els pares que el seu fill podria presentar un trastorn de l'espectre autista.

Amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial de l'Autisme, els professionals d'atenció primària de l'Orde de Sant Joan de Déu insisteixen en la importància del diagnòstic precoç per intervenir i millorar el pronòstic dels nens que tenen aquest trastorn neurològic, ha assenyalat aquesta institució en un comunicat.

Per això és important estar atents i detectar senyals que poden alertar els familiars i les persones que conviuen amb el nen en diferents contextos, perquè aquest vagi a un centre especialitzat.

Un dels senyals més freqüents, segons aquests experts, és "l'absència de la capacitat d'assenyar". Entre els 9 i els 16 mesos, els nadons utilitzen el dit índex per assenyalar el que els interessa o per demanar una cosa que volen, però els nens amb autisme no la desenvolupen o ho fan molt tardanament.

Una parada en el desenvolupament del nen al voltant dels 15-18 mesos (deixa de dir paraules com 'papa' o 'mama' o de fixar la mirada en objectius concrets) ha de ser interpretada com un signe d'alerta a consultar amb els especialistes.

SORDESA PARADOXAL

Els nens que no responen ni orientant-se cap a la persona ni verbalment quan se'ls crida pel nom però que, no obstant, sí que reaccionen al sentir la sintonia dels seus dibuixos animats preferits podrien presentar l'anomenada "sordesa paradoxal", que pot ser un altre indici de sospita.

Notícies relacionades

Segons la psicòloga del centre d'atenció integral precoç San Rafael de Granada, Raquel Carrillo, "cap d'aquests signes per si mateixos són indicadors de la presència del trastorn, però sí que han d'alertar les famílies que alguna cosa podria estar passant en el desenvolupament dels seus fills i anar al pediatre perquè els derivi a un servei especialitzat si fos necessari".

Aquesta experta també adverteix que segueixen existint "falses creences" o "creences distorsionades" al voltant de l'autisme com que les persones que en tenen no són carinyoses o que no es poden comunicar, que a poc a poc gràcies a la intervenció dels especialistes es van desmuntant.

Temes:

Autisme