Edificis d'arreu del món s'il·luminen de blau per l'autisme

Més de 70 monuments i institucions catalans se sumen aquest diumenge a la iniciativa internacional

Els afectats reclamen més inclusió a les escoles i recursos públics per millorar la qualitat de vida i guanyar autonomia

zentauroepp29279365 el dia por delante ayuntamiento iluminado de azul por el d  170402104952

zentauroepp29279365 el dia por delante ayuntamiento iluminado de azul por el d 170402104952

2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats, la Puerta del Sol i la Puerta de Alcalá, a Madrid; el Gran Teatre del Liceu i la seu de l'Ajuntament, a Barcelona; la Torre de Hércules a la Corunya o les Casas Colgantes de Conca són alguns dels llocs emblemàtics que s'il·luminaran aquest diumenge amb llum de color blau com a part de la iniciativa global Light It Up Blue, promoguda per les associacions de l'autisme amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme.

A Catalunya, més de 70 edificis se sumaran a l'acte, segons ha informat la Federació Catalana d'Autisme, que ha denunciat aquesta setmana en roda de premsa que els Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) siguin avui "la discapacitat amb menys inclusió a les escoles catalanes, amb només un 34% dels nens amb aquests trastorns escolaritzats en centres educatius ordinaris", va explicar Rosa Serrano, presidenta de l'entitat. A més, va explicar també Emma Leach, la vicepresidenta de la federació, no existeix a Catalunya cap unitat psicoterapèutica especialitzada en la xarxa pública.

Un nen amb autisme suposa per a la família unes despeses extra d'entre 1.000 i 1.500 euros mensuals, ha calculat el col·lectiu, sumant despeses com les hores de teràpia, medicació -que malgrat estar inclosa a la Seguretat Social té alguns copagaments- i en alguns casos fisioteràpia, bolquers, o altres necessitats, tenint en compte que sovint els afectats pateixen comorbiditat, sumant altres trastorns, com digestius i físiques.

Serrano va alertar que sense una inclusió escolar i una teràpia adequada, que inclogui intervencions basades en la modificació de la conducta -com recomanen científics internacionals-, és molt difícil millorar la qualitat de vida i l'autonomia d'un nen amb autisme, cosa que derivarà en un adult dependent.

DES DE LA TORRE EIFFEL A L'EMPIRE STATE

La jornada internacional de suport al TEA comptarà amb la façana il·luminada d'edificis emblemàtics com l'Empire State, el Crist Redemptor del Brasil, els salts d'aigua del Niàgara, la torre Eiffel, la de Pisa i l'Òpera de Sydney. A Espanya, aquest il·luminat simbòlic i solidari constitueix un dels actes centrals de la campanya, que aquest any porta per lema 'Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible', promoguda per la Confederació Autisme Espanya i la Confederació Espanyola d'Autisme (FESPAU), en coordinació amb Autisme Europa.

Notícies relacionades

Per al moviment associatiu de l'autisme, l'objectiu d'aquests actes és que la societat entengui "quines són les barreres a les quals s'enfronten les persones amb TEA perquè això permetrà una millor adaptació a les seves necessitats i reforçarà la inclusió d'aquestes persones en tots els àmbits de la societat".

Per tot això, Autisme Espanya anima tots els ciutadans a disfrutar d'aquesta iniciativa enviant les seves fotos davant els edificis blaus amb els hashtags #DiaMundialAutisme i #LIUB.

Temes:

Autisme