La Generalitat busca posar fre al tabac de picadura entre els joves

Són els consumidors més habituals d'aquest tipus de tabac, que presenten com a "més natural"

cjane6771369 cigarro de liar161017111018

cjane6771369 cigarro de liar161017111018

2
Es llegeix en minuts

Les conselleries de Salut i Ensenyament de la Generalitat han posat en marxa un programa educatiu per frenar el consum de picadura entre els adolescents, que s’ha multiplicat per vuit al llarg dels últims anys.

Segons Salut, a Catalunya fumen tabac de picadura unes 420.000 persones i el consum d’aquest tipus de tabac és especialment elevat entre les persones més joves.

Amb el lema ¿Fumar? Jo no m’hi embolico, el programa està destinat a alumnes d’ESO i té com a objectiu combatre les creences errònies que hi ha al voltant dels cigarrets fets amb picadura. La proposta didàctica està disponible per a totes les escoles i instituts que imparteixen primer cicle d’ESO i que participen en el programa Classe sense Fum, encara que també pot ser utilitzat en el context d’altres intervencions educatives per promocionar la salut i prevenir el tabaquisme.

L’objectiu de la guia és millorar la informació sobre la picadura, corregint les creences errònies que els adolescents tenen en relació amb aquest tipus de tabac i conscienciar-los dels riscos associats.

IMATGE DE "MÉS MODERN"

Un estudi que es va fer en el marc del programa va constatar que els adolescents pensen que fumar picadura és «més modern», que dóna més llibertat perquè poden escollir la quantitat de tabac que posen a cada cigarret i també és força comuna la creença que la picadura és un producte més «natural» i menys perjudicial per a la salut que els cigarrets de paquet.

Malgrat la tendència a la disminució en la prevalença del tabaquisme en la població de Catalunya, Salut ha observat un creixement de l’ús de cigarrets fets a mà entre les persones fumadores. Les últimes dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) indiquen que actualment fuma un 25,7% de la població.

De les persones que fumen diàriament, el percentatge d’aquestes que consumeixen cigarrets fets a mà s’ha multiplicat per vuit, ha passat d’un 3,3% el 2006 al 26,7% el 2015. Actualment el 6,7% de la població fuma picadura, percentatge que equival a unes 420.000 persones, la majoria joves i persones fumadores amb estudis universitaris i de classe social mitjana i alta.

'CLASSE SENSE FUM'

A més a més, l’extensió de l’ús de cigarrets fets a mà entre els fumadors s’ha vist afavorida pel baix preu d’aquests productes de tabac en comparació amb els cigarrets convencionals, i la creença errònia que la picadura és més natural, o que ajuda a controlar o reduir el consum de tabac.

Aquesta iniciativa està emmarcada dins del programa Classe sense Fum que té com a objectiu que els adolescents de 12 a 14 anys no comencin a fumar ni progressin en el consum regular.

Notícies relacionades

La unitat didàctica que Salut posa a disposició dels professors planteja preguntes amb tres respostes de les quals només una és vàlida. Aquestes qüestions aborden, entre altres, les següents qüestions: «¿Si es fuma tabac fet a mà és més fàcil deixar-ho?, ¿Són més naturals els cigarrets fets a mà que els manufacturats?, ¿Quines substàncies nocives per a la salut conté el fum d’un cigarret fet a mà? o ¿Les persones que fumen tabac fet a mà són més rebels i modernes que les que consumeixen cigarrets manufacturats?».

A aquesta última pregunta se li adjudiquen dues possibles respostes, una d’afirmativa i una de negativa. La resposta vàlida afirma que cap d’aquestes dues opcions és vàlida. Aquest qüestionari arriba a la conclusió que és «més perjudicial» el tabac fet a mà perquè conté més substàncies sobre les quals no es té cap control o informació.