Els permisos retarden el pla per potabilitzar més aigua del Besòs

L’ampliació de l’actual planta de tractament està pendent d’una autorització de la Generalitat que no arriba a causa de la interinitat del Govern.

Els permisos retarden el pla per potabilitzar més aigua del Besòs

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Un dels consensos polítics sobre la gestió de l’aigua és la necessitat d’activar un potent sistema de regeneració i potabilització en l’àmbit del riu Besòs. El Govern (ara en funcions) ha mantingut sempre que, a més de les futures dessalinitzadores de Blanes i Cubelles (les construirà el Ministeri de Transició Ecològica), és necessari accelerar els plans per tractar més aigua d’aquest riu metropolità, de la mateixa manera que es fa al Llobregat. No obstant, el projecte, que té diverses arestes, encara no té calendari.

Un dels reptes previstos, que el president Pere Aragonès va anunciar fa més d’un any en una roda de premsa, és l’ampliació de la potabilitzadora existent (l’ETAP Besòs). Aquesta planta, gestionada per l’empresa Aigües de Barcelona, ja saneja avui més aigua que 12 mesos enrere. Amb tot, algunes de les inversions promeses en aquesta infraestructura per part de l’Administració encara no són una realitat i, per tant, part de les obres pregonades llavors encara no estan a punt. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, falta un permís de la Generalitat perquè la companyia publicoprivada, que ho té tot a punt per fer realitat l’ampliació, pugui operar en terrenys públics. Al Govern no concreten quan arribarà aquesta autorització.

Un altre de les novetats previstes en aquest riu és aconseguir tractar aigua directament del riu, un repte majúscul que també depèn del vistiplau per part del Departament de Salut. Sobre això, de moment, tampoc hi ha novetats, malgrat que Aragonès va assegurar que es faria durant el primer semestre del 2024. Al Parlament, durant les últimes setmanes de la legislatura, diversos grups de l’oposició ja van retreure a l’Executiu que no s’hagués accelerat aquest projecte que el Govern, durant les seves reunions internes, va considerar que tenia "dificultats tècniques".

Artefacte més ampli

Dins de tot el projectat al Besòs, la falta d’agilitat a l’hora de resoldre detalls tècnics de l’ETAP Besòs és només un exemple que evidencia l’embús en aquest assumpte. Dues infraestructures previstes més són les potabilitzadores que pretén impulsar el Govern per contribuir a la producció dels 400 hectòmetres d’aigua que consumeix la regió metropolitana.

En el dia d’avui, no hi ha un calendari clar sobre quan es començaran a construir. En realitat, no estan ni incloses en la planificació 2022-2027. Però de tota manera, el conseller David Mascort va assegurar fa poques setmanes que el pla es mantenia intacte. "D’aquí cinc anys no requerirem la dessalinitzadora flotant", va afirmar.

Notícies relacionades

Sobre aquestes dues plantes, anomenades ETAP Montcada i ETAP Barcelona, es va afirmar, durant les reunions de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, que a finals del 2025 podrien estar construïdes. Però, de moment, no s’ha donat cap detall sobre la seva licitació, per la qual cosa se suposa que el procés quedarà en mans del pròxim Govern.

Un altre pas important serà desenvolupar la regeneració d’aigua al llarg de totes aquestes infraestructures pròximes al riu. L’obstacle, en aquesta qüestió, també és la falta de calendari, ja que sense potabilitzadores, és impossible articular la regeneració d’aigua al llarg del curs del Besòs.