Salou contra el Saloufest

El sarau universitari viu una edició tensa a causa del rebuig explícit de la Generalitat, l'ajuntament i els hotelers

El sector de l'oci nocturn defensa no obstant que el festival és compatible amb el perfil familiar de la localitat turística

 

  / XAVI MOLINER

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / SALOU

«El meu tresssor», anava dient Gollum, dividit entre el poder i el deure. L’entranyable personatge de l’èpica trilogia d’'El senyor dels anells', on convivien dues personalitats, podria encarnar perfectament les reaccions enfrontades que suscita el festival universitari Saloufest.

Ja és la 16a edició del viatge de fi de curs a la britànica –anar de marxa disfressats, despullar-se amb excusa o sense i, sobretot, emborratxar-se molt en el mínim temps possible– a Salou. Però, per primera vegada, després de 15 anys de disfresses, nudisme i alcohol, la capital simbòlica de la Costa Daurada ha dit que ja n’hi ha prou. L’Ajuntament de Salou, la Generalitat i els hotelers han deixat ben clar que els estudiants no són benvinguts a la ciutat. La raó que esgrimeixen: o Saloufest o turisme familiar.

 L’ultimàtum s’ha fet en bloc i no és cap farol. Hi ha un ferri control policial al carrer, que s’intensifica a la zona on es concentren més bars, i s’inspeccionen els hotels que allotgen els joves. Els ajuntaments de Salou i de Reus (Baix Camp) han vetat l’accés a les instal·lacions esportives municipals a un festival que es promociona com de festa i esport.

Una setmana per 240 euros

Cada saloufester paga 180 lliures (uns 240 euros) per una setmana i per 20 lliures extra (uns 25 euros) pot anar un dia d’excursió a Barcelona. El que individualment són preus molt barats, en conjunt suposen cinc milions d’euros. Són els càlculs que fa el sector d’oci nocturn i la restauració, agrupat en l’associació d’empresaris de la zona turística de Salou, i els pocs hotelers que sí que estan favor del festival.

El front institucional contra el festival es nota, per a alegria d’alguns i desesperació d’uns altres. Aquest any se sap que han vingut uns 2.000 universitaris menys que els 9.500 de l’any passat –l’empresa receptora, Sol Active Tours, declina detallar xifres–, però resulta una missió impossible parlar amb els autèntics protagonistes.

Els universitaris van en grups plens de coloraines, llangueixen al sol, s’ajeuen a la sorra de la platja, ocupen les terrasses dels bars, però estan rigorosament controlats pels monitors de l’organització, I Love Tours. S’entén que la rigidesa de les institutrius angleses no és cap mite. Els joves obeeixen sense dir ni piu.

Al carrer, la policia local vigila que ningú consumeixi alcohol. Una altra cosa és veure grups de joves comprant ampolles a les botigues perquè els surten més barates que a l’hotel. Tampoc aquí es pot esquivar el placatge dels monitors ni les mirades carregades de recel dels estudiants.

«Estan farts dels periodistes, i nosaltres també. Heu d’entendre que l’hivern és molt llarg. Es nota que hi ha menys alegria i a aquest pas, ho acabarem perdent tot», es justifica un cambrer mentre assenyala la sortida.

Josepa Loos, vicepresidenta de l’Associació de Veïns Cap Salou, llença un torpede a la línia de flotació del model de turisme familiar: «¿Que no hi ha joves a les famílies? Es tracta que cadascú trobi el seu lloc, des dels nadons fins als jubilats, però si volen un balneari, a la Costa Daurada també n’hi ha».

Multes pagades

La primera tanda del Saloufest, just abans de Setmana Santa, va ser de 2.000 estudiants que van deixar una reguera de 46 multes d’entre 100 i 300 euros per beure i orinar al carrer. Totes pagades, segons el consistori, religiosament al comptat i a l’acte.

Es nota l’alè policial als clatells color de maduixes amb nata dels 3.900 universitaris més que van arribar dilluns i se n’aniran aquest dissabte. Van vestits igual de desinhibits, fan les mateixes cares inflades de son, s’acomoden igual als bars, les consumicions s’amunteguen igual a les taules i els tragos es beuen amb el mateix desfici que sempre. Però es palpa més quietud i menys cridòaria en l’ambient.

Notícies relacionades

«No roben. Són folklòrics, però molt educats». Ho diu Edu, un propietari veterà de dues botigues a primera línia de Salou. Sospita que «tanta campanya en contra és per emportar-se’ls a un altre lloc. Ja veurem què passarà». De moment, «es nota menys alegria i la caixa també ho nota».

Un altre empresari, que regenta locals de menjar ràpid, coincideix a dir que «els que han faltat aquest any a Salou ja estan gastant en una altra banda. Algú s’està fregant les mans a costa nostra». Ai, Gollum.