L'incendi de Luna, amb 13.500 hectàrees afectades, continua actiu

La intensitat del vent més baixa facilita els treballs d'extinció a la zona

Un incendi forestal afecta des de dissabte una zona d’arbrat i matolls, al terme municipal de Luna, a la comarca saragossana de Cinco Villas.

Un incendi forestal afecta des de dissabte una zona d’arbrat i matolls, al terme municipal de Luna, a la comarca saragossana de Cinco Villas. / JAVIER CEBOLLADA / EFE

2
Es llegeix en minuts

El incendi declarat dissabte passat a la serra de Luna,incendi a la comarca saragossana de les Cinco Villas, continua actiu i amb una important envergadura, ja que afecta 13.500 hectàrees, encara que el fraccionament en diferents focus i la disminució de la intensitat del vent ha afavorit el control del foc.

Fonts del Govern d'Aragó informen del fraccionament del front i el fet que el vent hagi amainat facilita també el treball dels mitjans aeris, "absolutament bàsics" en el moment pel qual passa l'incendi, que segueix actiu i és considerat "d'una important envergadura pels tècnics".

Així s'ha posat de manifest en el transcurs de la reunió que ha mantingut aquesta tarda el Centre de Coordinació Operatiu d'Emergències (CECOP), presidida pel conseller en funcions de Política Territorial i Interior, Antonio Suárez, i amb l'assistència tant del conseller en funcions d'Agricultura, Modesto Lobón, com del conseller entrant de Presidència, Vicente Guillén, i el portaveu socialista a les Corts d'Aragó, Javier Sada.

En la reunió s'ha destacat el fet que malgrat el moment institucional i de relleu al Govern d'Aragó la informació i coordinació ha sigut fluida, una opinió que ha ratificat en declaracions als mitjans el president autonòmic, Javier Lambán, que després de la seva presa de possessió s'ha dirigit a visitar la zona.

TRANQUIL·LITAT

Lambán, veí d'Ejea de los Caballeros, ha explicat que mentre que dissabte l'espectacle era "aclaparador i esborronador", aquest diumenge les circumstàncies han canviat, "l'aspecte exterior és diferent i els pobles estan tranquils".

Part de les 13.500 les hectàrees afectades són terrenys agrícoles, mentre que la massa forestal afectada és, en bona part, pi blanc.

Durant la darrera nit els treballs es van centrar en la protecció dels cascos urbans afectats per la proximitat del foc i en la contenció del perímetre de l'incendi.

DESALLOTJAMENTS

La rapidesa amb què es va propagar el foc va obligar a desallotjar al voltant de 1.500 veïns dels municipis de Farasdués, Biota i de la seva pedania Malpica de Arba, que avui han tornat als seus domicilis, així com d'Orés, Asín i 26 avis de dues residències de la tercera edat.

La majoria es va desplaçar pels seus propis mitjans i la resta en dos autobusos o amb l'ajuda de veïns i voluntaris de la Creu Roja, organització que es va encarregar del trasllat de quaranta persones de mobilitat reduïda a l'alberg i al recinte firal d'Ejea, localitat que juntament amb Luesia i Sádaba van acollir els desplaçats.

Unes 500 persones treballen des de primeres hores del matí d'aquest diumenge en les tasques d'extinció recolzats per 26 mitjans aeris entre helicòpters i avions amfibis tant del Govern d'Aragó, com del Ministeri de Medi Ambient i un helicòpter del País Valencià.

Notícies relacionades

Al treball de professionals i tècnics s'ha sumat el desenvolupat per responsables municipals i comarcals, i de veïns i voluntaris dels termes afectats i de la Unitat Militar d'Emergència (UME), que ha aportat 341 militars i 96 vehicles, entre ells una vintena d'autobombes, i sis vehicles nodrissa, a més de quatre hidroavions i tres helicòpters.

A causa de l'incendi es manté tallada la carretera en direcció a Luesia.

Temes:

Incendis