Gent corrent

Maria Dolors Masfret : «És l'hort que em cuida a mi, i no a l'inrevés»

Hortolana de Rajadell. Cultiva verdures a l'hort i cuida la casa, on va néixer fa 81 anys

«És lhort que em cuida a mi, i no a linrevés»_MEDIA_1

«És lhort que em cuida a mi, i no a linrevés»_MEDIA_1 / MARC VILA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Dolors, Lola o Loleta, Maria Dolors Masfret (Rajadell, 1933) respon a diferents noms. «Els que em van conèixer de petita em diuen Loleta», diu aquella Loleta que als 15 anys agafava el tren a l'estació del seu poble, a 12 quilòmetres de Manresa, per anar a aprendre a planxar a casa d'una cosina. Era d'hora del matí, i no tornava fins al capvespre. Al domicili d'una brodadora va aprendre a brodar, i una modista li va ensenyar a cosir. Les seves mans passaven de la roba a l'hort. A casa seva eren pagesos.

-¿Cultivaven terres?

-Sí. Sembraven blat de moro i recollien ametlles i olives, en terres llogades. Teníem dos horts, porcs, gallines, conills i la mula, que llaurava i transportava càrregues. També teníem vinyes i fèiem vi. De petits, els meus germans i jo trepitjàvem el raïm.

-¿Descalços?

-No, portàvem unes espardenyes que ens havien comprat només per trepitjar el raïm.

-¿En quines altres tasques ajudaven?

-Jo, als 7 i 8 anys ja m'entretenia entrecavant i regant l'hort. En aquell temps, quan  havies après a llegir, sumar, multiplicar i dividir ja deixaves l'escola. El que ara faig com a assignatura diària, a l'hort, de petita ja ho vaig viure, però encara sento la mateixa il·lusió quan veig sortir el primer tomàquet.

-¿Què hi té ara a l'hort?

-Bé, ara no creix gran cosa. La neu ja l'ha tapat aquest any. Hi tinc sembrades escaroles, enciams, faves, cebes i porros. Al març prepararé les tomaqueres. Al juliol i agost és quan l'hort és més fructífer. Precuino el que recullo i ho congelo en pots de vidre. Tinc tres congeladors i dues neveres combi. I sempre reparteixo verdura entre la gent. Qui alaba l'hort, sempre li regalo alguna cosa.

-¿Què pensa dels cultius biològics, ecològics, tan de moda ara?

-El meu ho és. Jo no sulfato. Per evitar les plagues, rego amb llet, aigua i ortigues.

-¿Llet? ¿Llet de soja? ¿Desnatada?

-Ah, és igual. Adobo les ortigues amb aigua i llet -fa molt mala olor- i això ho mata tot. M'ho va dir una persona de fora del poble: un litre de llet, deu litres d'aigua i ortigues. Abans no sulfatava i se'm morien plantes, avui ja no se'm mor res. A més, adobo la terra amb els excrements de les gallines i amb l'aigua de bullir les verdures.

-Això és donar corda al cicle natural, i al seu cor també.

-Sovint em pregunten: «Loleta, ¿encara cuides l'hort?». I jo sempre responc: «¡No! És l'hort que em cuida a mi, i no a l'inrevés». Entre l'hort i les flors em cuiden, em donen vida.

-¿Com és un dia normal en la seva vida? 

-Em desperto a les set i segueixo el rosari des de Montserrat a Ràdio Estel, encara que últimament no la localitzo. A les vuit em llevo i obro totes les finestres de casa. El meu marit -el Joan- m'ajuda. Tenim quatre gats, dos a les golfes, amb periquitos, cotorres, i peixos en un aquari, i dos al pati, amb dues gallines -que ponen un ou dia sí, dia no- i un gall.

-¿I el gall, per què el tenen? 

-El gall canta. Diuen que si hi ha gall, els ous de les gallines són més bons.

Notícies relacionades

-Vostè va treballar 22 anys en una botiga de roba de Manresa. Allà va viure amb el Joan i la seva filla fins que es van jubilar i se'n van anar a la seva casa natal. ¿Com va conèixer el seu marit?

-És de Barcelona. Va venir a la festa major de Rajadell, on tenia cosins. Al ball, un noi em venia a treure a ballar però jo no ho volia, i m'anava tirant cap enrere, per evitar-lo, fins que li vaig trepitjar un peu al Joan. Li vaig demanar perdó i ell em va dir: «Bé, però ara ballaràs amb mi». I des d'aleshores no hem deixat de ballar. Teníem 19 anys ell i jo 20, i encara la ballem