MIQUEL FUSTER. 15 ANYS AL CARRER

«Vull guanyar-me la vida tornant a pintar»

«Vull guanyar-me la vida tornant a pintar»_MEDIA_1

«Vull guanyar-me la vida tornant a pintar»_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts

La cara de Miquel Fuster no és desconeguda. Després de passar 15 anys vivint al carrer, aquest artista barceloní no només va decidir acollir-se als programes de reinserció de la Fundació Arrels, sinó que s'ha convertit en una de les cares més visibles de l'associació, puntal en el treball amb els sense sostre a la ciutat. «Sóc professional del còmic i pintor, i he passat 15 anys de la meva vida al carrer. Vull tornar a guanyar-me la vida pintant i espero que aquest blog m'hi ajudi», es presenta Fuster al seu blog (miquelfuster.com).

Notícies relacionades

Nascut a Barcelona el 1944, Fuster -les faccions del qual expliquen sense necessitat de cap paraula què és viure tres lustres al ras- no es treu mai la característica gorra de visera amb què es cobreix el cap, regalada, com la resta de la roba que porta. Amb la gorra, és clar, s'ha dibuixat a l'autoretrat amb què participa a Retrats Sense Sostre. El fet de ser artista fa el seu cas especial. Ell no és només el retratat, sinó que n'és a la vegada el pintor. La seva obra, en oli sobre tela, està exposada des d'avui a Casa Piera, la botiga especialitzada en materials per a pintura artística, al carrer del Cardenal Casañas, a Ciutat Vella, on Fuster sempre ha comprat les pintures. Ahir ensenyava la seva obra satisfet de participar en l'exposició al costat d'artistes com Benjamí Tous, Matilde Grau o Jaume Montserrat.

Fuster va començar a dibuixar còmics als anys 60 per a països com el Regne Unit i Suècia -«es guanyava prou, sobretot tenint en compte el canvi de divisa de l'època». Però la mala gestió dels diners -explica-, sumada a un desengany amorós, un incendi al seu pis i la crisi del còmic, el va portar al carrer, on va viure 15 anys. Les dures experiències que hi va viure -«te'n vas dels albergs perquè allà hi ha normes, cues i baralles amb gent que està tan fotuda com tu»- les ha retratat al llibre titulat 15 años en la calle i les explica en xerrades en col·legis, instituts i universitats, organitzades per la Fundació Arrels amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la realitat que hi ha darrere d'aquestes persones. Persones.