Horaris comercials a Catalunya, una normativa flexible per als petits

L'auge del turisme a Barcelona desferma l'aspiració de les grans cadenes d'ampliar el nombre de festius oberts a la ciutat

Turistes, davant d’una botiga al passeig de Gràcia.

Turistes, davant d’una botiga al passeig de Gràcia. / Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

Els horaris comercials han estat tradicionalment un dels punts de conflicte entre grans superfícies i cadenes i el petit comerç. Mentre les grans firmes de grans magatzems, hipermercats i cadenes de moda anhelen l'obertura lliure dels seus establiments, els petits comerços consideren que un client del diumenge per als altres és un menys entre setmana per a la botiga de barri. L'auge del turisme a Barcelona ha introduït noves variables en l'equació que vincula obertura de botigues i benefici. L'afluència de clients a les zones cèntriques en dies festius és un pastís de negoci que les grans cadenes volen disputar.

La normativa catalana s'ha mantingut com una de les més restrictives d'Espanya, davant l'efectiva pressió que ha mantingut la Confederació de Comerç de Catalunya. La patronal dels 'botiguers' ha defensat sempre que amb la llei d'horaris comercials a la mà, els consumidors disposen de suficients alternatives per seguir comprant en festiu si ho necessiten.

Actualment els comerços poden obrir un màxim de 12 hores diàries, entre les 7.00 i les 22.00 hores, amb un límit setmanal de 72 hores, amb l'obligació de tancar els diumenges i festius i avançar l'horari de tancament a les 20.00 hores els dies 24 i 31 de desembre. Dins d'aquests límits, els comerciants poden fixar lliurement la distribució del seu horari d'obertura. A més, el comerç en general pot obrir un màxim de 8 diumenges o festius a l'any, d'acord amb el calendari que fixa la Generalitat per al 2013.

Botigues amb horaris amplis

A aquesta línia general que afecta a tothom, s'hi han de sumar excepcions per tipus d'establiment o ubicació específica. Així, els comerços dedicats a la venda de rebosteria, les pastisseries, les xurreries, la venda de pa o de plats preparats no tenen cap tipus de limitació. Poden obrir a qualsevol hora i gairebé qualsevol dia. El mateix tracte disfruten els comerços que venen premsa, flors i plantes, combustible, els establiments en municipis turístics, en recintes d'afluència turística, en museus o monuments, en establiments de llocs fronterers, en aeroports o estacions d'autobusos o trens... També les botigues situades a l'interior d'hotels poden obrir tots els dies i a qualsevol hora venguin el que venguin.

Notícies relacionades

Qualsevol comerç d'alimentació de menys de 150 metres quadrats que no pertanyi a grups o cadenes i que no operi sota una marca comuna pot obrir les seves portes a qualsevol hora i tots els dies (excepte els dies de tancament obligatori, 1 de gener i 25 de desembre). Això ha obert la porta a una creixent tipologia de comerços de proximitat regentats per estrangers i horaris flexibles.

El mateix tracte legal d'horaris tenen els denominats establiments de conveniència (botigues Opencor, per exemple), encara que estan obligats a obrir almenys 18 hores al dia.