La crisi de la sanitat pública
Els hospitals temen comiats per les noves retallades de Salut
El CatSalut insta els centres hospitalaris a operar més, evitar ingressos i reduir les urgències
La concentració d'àrees quirúrgiques deixarà sense activitat serveis d'alguns centres sanitaris

Una pancarta contra les retallades a la sanitat, a l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona. /
La profunda reordenació de l'activitat dels hospitals catalans que prepara la Conselleria de Salut, especialment la que ofereixen els centres de màxima complexitat i tecnificació situats a l'àrea de Barcelona, alterarà radicalment l'oferta mèdica que assumeixen actualment. Els pacients d'algunes especialitats es concentraran en uns centres concrets, amb l'objectiu d'eliminar la demanda d'altres, cosa que obligarà a modificar o reduir les plantilles de metges, infermeria i administratius. Així ho entenen, i temen, els directius dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals dels centres concertats, que dijous passat van ser informats de tot plegat en una reunió extraordinària que va ser convocada pel Servei Català de la Salut (CatSalut).
«Ens preocupa que la reordenació territorial que prepara el
CatSalut, i la concentració de serveis d'urgències i especialitats, redueixi l'activitat d'alguns hospitals i acabi afectant les plantilles», va afirmar Manel Ferré, president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), patronal de 55 hospitals i un centenar de CAP concertats. «Ens temem que a la rebaixa de les nostres tarifes [aprovada en un 4,6% menys per al 2013] s'hi afegirà la retallada a què obligui el pressupost final de Salut», va indicar Ferré.
NOMÉS SI ES JUSTIFICA / En previsió d'aquesta nova retallada, el CatSalut va instar els directius sanitaris a organitzar l'activitat dels seus hospitals per al 2013 amb la premissa de l'estalvi econòmic com a element inqüestionable: «És necessari optimitzar l'hospitalització -els van inidicar des del CatSalut, en al·lusió a la conveniència que ajustin la durada dels ingressos-; augmentar la cirurgia major ambulatòria [el pacient dorm a casa] per reduir les llistes d'espera; evitar els reingressos i les visites a urgències no justificades, i rebaixar el consum de fàrmacs d'eficàcia no demostrada».
El projecte de concentració territorial de serveis que dissenya Salut, d'aplicació imminent, preveu reduir o eliminar aquelles unitats l'existència de les quals no quedi «justificada» per la demanda que atenen. «Donarem prioritat a l'activitat que pel seu cost resulti efectiva i deixarem d'oferir el que no correspon -indica el document de Salut que aborda el tema-. Reassignarem la cartera de serveis buscant l'atenció més adequada». Els hospitals, han decidit, treballaran de forma «coordinada i en col·laboració. En xarxa».
Notícies relacionadesLa idea és que entre tots, però no tots simultàniament, ofereixin les especialitats que ara proporcionen individualment en una eficaç cobertura territorial. Això implicarà la desaparició d'alguns serveis d'urgència -el de l'Hospital de l'Esperança serà dels primers, indiquen fonts del sector- i la unificació d'especialitats quirúrgiques: els hospitals de màxim nivell -Clínic, Sant Pau, Bellvitge, Can Ruti, Vall d'Hebron i el Mar- no assumiran tota mena de trasplantaments, com passa ara, sinó que cadascun concentrarà la demanda d'alguns òrgans i es desprendrà de la resta.
Més d'un cirurgià haurà d'exercir la seva especialitat en un hospital diferent del seu i, el que és més important des del punt de vista de Salut, desapareixeran molts dels serveis d'urgència postquirúrgica que ara hi ha a tots els hospitals. Solament quedaran actius els que es justifiquin per la cirurgia que assumeix el centre. «Ja no caldrà tenir un equip de cirurgians cardíacs, neurològics o digestius les 24 hores a tots els hospitals», descriuen des de Salut. L'actual distribució territorial dels pacients quedarà difuminada amb el nou model, ja que els malalts seran dirigits d'un centre a l'altre, en funció de l'especialitat que requereixin. L'aplicació d'aquesta idea, motivada bàsicament per una barreja d'estalvi i eficàcia, serà indubtablement complicada, segons temen totes les parts.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig