diligències judicials per un greu accident

El metro de València, investigat de nou

La fiscalia revisarà les causes del sinistre i si alguns testimonis van mentir a la comissió

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID
VALÈNCIA

La Fiscalia provincial de València ha obert dues diligències d'investigació penal sobre l'accident de metro. Això pot suposar una nova possibilitat perquè els familiars de les víctimes del sinistre, que va causar 43 morts el 2006, sàpiguen què va passar exactament, després d'anys d'oblit i dues investigacions -la parlamentària i la judicial- tancades, segons creuen els afectats i l'oposició política, en fals.

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, Beatriz Garrote, va valorar ahir que el pas fet pel ministeri públic «avala» les repetides peticions de l'associació que s'iniciï una investigació «veraç» i «no viciada». No obstant, el cas no es reobrirà fins que ho ordeni un jutge, i per aquesta raó Garrote va voler ser prudent abans de saber com transcorreran les

investigacions.

Segons un comunicat de la fiscalia, una d'elles analitzarà si hi va haver delicte o no contra les institucions de l'Estat en la comissió d'investigació de les Corts valencianes. Aquesta línia s'obre després de la denúncia presentada pels socialistes valencians (PSPV), que van aportar al fiscal superior del País Valencià una gravació del programa televisiuSalvadossobre l'accident, les actes de la comissió d'investigació i una còpia de l'argumentari de la consultora H&M Sanchis per a l'ús dels testimonis de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) cridats a declarar davant la comissió.

DELICTE DE FALS TESTIMONI / En la denúncia, que ara estima la fiscalia provincial perquè no s'hi fa referència a cap diputat ni membre del Govern autonòmic valencià, el PSPV apuntava que els treballadors de FGV podrien haver incorregut en un delicte de fals testimoni, faltant a la realitat «induïts per altres».

La fiscalia també revisarà els motius de l'accident, analitzarà si es pot reobrir la causa i si se'n poden derivar responsabilitats penals. El ministeri públic admet així dos escrits més, presentats pels ciutadans Antonio Marín i César Guardeño, en què sol·licitaven directament la reobertura de les investigacions sobre l'accident i que s'analitzessin les seves possibles

Notícies relacionades

causes.

Garrote va destacar així mateix que la decisió de la fiscalia va «en la línia» d'una querella que prepara l'associació de víctimes i que serà presentada «ben aviat» per reclamar que es reobri la causa penal.