INICIATIVA DE SENSIBILITZACIÓ EN SEGURETAT VIÀRIA

Condemna sobre rodes

Lesionats medul·lars participen en una campanya que promou en zones d'oci nocturn la conducció responsable dels joves

Alvin Bernal, durant l’acció, dijous a Barcelona.

Alvin Bernal, durant l’acció, dijous a Barcelona. / ARNAU BACH

2
Es llegeix en minuts
LAIA DORCA / Barcelona

Dos joves en cadira de rodes, Ángel Navío i Alvin Bernal, esperen en una de les zones d'oci nocturn més conegudes de Barcelona, el carrer de Tuset a l'altura de la Diagonal. Quan veuen passar un grup de nois, s'hi acosten i, mentre els donen un tríptic amb consells per a una conducció responsable, els adverteixen:«Aneu amb compte».Immediatament afegeixen: «Si conduïu beguts, mireu què us pot passar».

Es tracta de la prova pilot que va organitzar la Fundació Abertis, en col·laboració amb els ajuntaments de Barcelona i Madrid, dijous i divendres passat a la nit en una acció per conscienciar els joves sobre com han de conduir quan surten de festa. Els consells són els bàsics: que l'alco­hol i la droga són incompatibles amb la conducció i que no s'ha de córrer. ­Realitzada en zones d'oci nocturn de Barcelona i Madrid, s'emmarca en la campanyaEt queda una vida,que Abertis impulsa des de l'any 2009.

La por

«S'ha de conscienciar els joves amb campanyes sobre seguretat viària abans que sigui massa tard i es vegin en una cadira de rodes»,explica Navío, a qui un accident de cotxe per quedar-se adormit al volant li va costar una lesió medul·lar i no poder caminar de per vida.«Quan em vaig veure així -prossegueix el jove, de 31 anys-vaig experimentar la por per primera vegada i em vaig adonar que havia llençat tota la meva vida a les

escombraries».

L'alcalde en funcions de Bar-celona, Joaquim Forn, va recordar ahir en l'acte de presentació de la campanya que la ingestió d'alcohol és la primera causa d'accidents de trànsit a la capital catalana. Concretament són els joves els que més acostumen a combinar la beguda amb el volant, i és per això que la iniciativa, amb el lema¿Et tornes boig pels trastos amb quatre rodes?

-acompanyat per la imatge d'una cadira-, va dirigida a nois i noies d'entre 18 i 30 anys.

«Quan surto de festa sempre vaig en cotxe i bec»,confessa Oriol Montalbà, d'uns 20 anys, minuts després que li hagin entregat el tríptic.«Això ho faig perquè el meu poble, Sant Celoni, el conec bé, però sí que és veritat que el risc existeix de totes maneres»,afegeix. No és un cas aïllat. Cristina Llenas, de 22 anys, admet haver pujat en cotxes d'amics que havien begut.«Una vegada una amiga havia pres alguna copa de més i vam tenir un accident, ens vam estampar contra una paperera», relata Llenas.«Per sort no ens va passar res, però va quedar clar que quan beus, no tens ni la meitat de reflexos»,conclou la noia.

Notícies relacionades

Oriol García, de 19 anys, afirma que intenta no beure i conduir quan surt de festa, però tot i així reconeix que alguna vegada ha agafat el cotxe sense estar plenament capacitat per fer-ho.«En aquell moment no penses en el que et pot passar», admet.

En aquest acte al carrer hi van participar, entre altres, voluntaris de la Creu Roja, de la Fundació ONCE i de l'Institut Guttmann.«Els joves no són conscients dels seus límits»,destaca el voluntari de Creu Roja Íñigo Aguilar.