SINGULAR PROJECTE SOCIAL

Menjar per feina

Un restaurant de Terrassa ofereix menjar i formació laboral a persones sense recursos a canvi de feina

La pionera iniciativa social compta a més a més amb un programa de reinserció

Miquel Parra serveix uns plats al restaurant La Trobada, de Terrassa, dijous passat.

Miquel Parra serveix uns plats al restaurant La Trobada, de Terrassa, dijous passat. / NÚRIA PUENTES

4
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / Terrassa

Mai s'està prou preparat per encaixar els cops que pot donar la vida. Malgrat el seu esforç per aixecar una família i llaurar-se un futur, Miquel Parra ha vist com els seus somnis es trencaven amb la crisi econòmica, que no només l'ha deixat sense feina, també sense família. Ara una nova aposta social li ha obert una porta per poder menjar calent i formar-se per intentar provar sort una vegada més en el mercat laboral.

Natural de Sallent, de 48 anys, va arribar quan en tenia un a la ciutat de Terrassa. En fa cinc que està sense feina. «Portava un camió grua, però la feina va començar a escassejar amb la fallida de la construcció», explica Parra.

Però les coses encara podien empitjorar. El seu matrimoni es va trencar i els seus dos fills es van distanciar, el petit es va quedar amb la seva mare i el gran va fer la seva vida, es va casar i ara té una nena. «Ell ja en té ben bé prou, que tampoc té feina, jo almenys estic sol», afegeix.

Un dia Parra va recórrer als serveis socials de Terrassa. Allà es proveïa d'entrepans i més tard li van proposar formar part d'un nou projecte que s'estava gestant a la ciutat. L'impulsava l'Associació Local d'Entitats per a la Inclusió de Terrassa (ALEI), i consistia a obrir un restaurant que a més a més de clients convencionals atendria persones sense recursos econòmics, les quals pagarien el menjar amb el seu temps, és a dir, col·laborant amb el local.

El projecte va prosperar. El restaurant sense ànim de lucre La Trobada, pioner en el seu gènere, acaba d'obrir les portes al pis superior de la seu de la colla castellera dels Minyons de Terrassa, i Parra hi col·labora com a voluntari: «No tinc res, dormo en una barraca en un hort, però aquí em donen menjar», explica enfundat en l'uniforme de treball, una samarreta negra amb el nom del local.

«És un restaurant, no un menjador social, aquí qui no pot pagar amb diners ho fa amb el seu temps, ajudant en el funcionament del local», assenyala Xavier Casas, gerent de La Trobada. El procés de selecció dels voluntaris comença als serveis socials i a Càritas, que hi han enviat 35 persones que hi treballaran tres mesos a canvi de menjar. «El primer mes menjaran cada dia al restaurant, però a partir del segon es reduiran els dies que mengin aquí perquè se'ls derivarà a altres entitats de la ciutat», assenyala Casas. Això els dotarà de formació en el sector de la restauració i els obrirà portes per col·laborar amb aquelles entitats i també amb alguna empresa egarenca que ja s'ha compromès amb el projecte, com la que proveeix el restaurant de productes congelats.

«Uns servim taules, altres les preparen per als comensals i hi ha qui s'encarrega de netejar», assenyala Parra, una adjudicació de tasques que es fa durant els primers dies i una vegada analitzades les aptituds i habilitats de cada un dels voluntaris. El procés durarà tota la seva estada al restaurant per finalment derivar-los a aquelles entitats i empreses on podrien encaixar i arribar a optar a un contracte laboral.

Al llarg de la setmana passada el restaurant va funcionar de portes endins perquè els voluntaris assagessin servint menús als membres de les entitats locals que han participat en el naixement del projecte. Durant aquest temps van poder familiaritzar-se amb les tasques i també van menjar taula amb taula amb alguns clients que pagaven l'import del menú, que s'ofereix a un preu de 6,50 euros, assequible i competitiu, i que es converteix en un al·licient més per recolzar la iniciativa. Divendres passat, La Trobada va quedar obert per a tot el públic.

15.000 menús a l'any

Notícies relacionades

La gerència del restaurant estima que anualment serviran uns 15.000 àpats, la meitat dels quals als «clients del temps», que invertiran un total de 15.400 hores de voluntariat al local de restauració. El càlcul inicial dels diners que entraran anualment a la caixa registradora del nou establiment és de 37.500 euros procedents dels menús, una quantitat totalment insuficient per a la marxa del restaurant. Per aquesta raó han resultat proverbials les aportacions procedents de la Fundació La Marató de TV-3, que hi ha posat 95.700 euros; de l'Ajuntament de Terrassa, que n'ha aportat 30.000, i de Càritas, que hi ha contribuït amb 13.500 euros més.

Amb el restaurant La Trobada com a referència, Parra i els seus nous companys de viatge tenen un repte al davant: aprofitar al màxim tot el que puguin aprendre al llarg de la seva estada al restaurant per provar sort una vegada més en el mercat laboral.