El Govern català llança una campanya contra els falsos mites del càncer

La iniciativa minimitza el factor hereditari i l'estrès com a causants de la malaltia

Una dona se sotmet a una mamografia en un centre sanitari de Niça.

Una dona se sotmet a una mamografia en un centre sanitari de Niça. / ERIC GAILLARD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Elcàncer, per regla general, ni és sempre hereditari, ni el causa l'estrès, tot i que són factors de risc les situacions que acompanyen aquest últim, com ara fumar, alimentar-se malament i no fer exercici. Tampoc està demostrat que afavoreixin aquesta malaltia elsmicroones o el fet de ser pessimista o depressiu, i no el curen les herbes medicinals. Aquests són alguns dels mites reunits per laGeneralitat de Catalunyaper combatre'ls.

Abans de la commemoració, el 4 de febrer, delDia Mundial contra el Càncer, elDepartament de Salutde la Generalitat i l'Institut Català d'Oncologia(ICO) han fet pública una llista de les creences exagerades més esteses entre la població sobre el càncer.

El director de planificació i investigació de Salut, Carles Constante; el responsable de la unitat de consell genètic de l'ICO, Ignacio Blanco, i el responsable del Pla Director d'Oncologia,Josep Alfons Espinàs, han donat a conèixer els mites sobre una malaltia que afecta cada any unes 33.700 persones a Catalunya.

Detecció precoç

La creença que el càncer és hereditari és exagerada, segons ha assegurat Ignacio Blanco, que ha reconegut, no obstant, que entre un 5% i un 10% dels casos detectats sí que presenten una predisposició hereditària en determinats tipus de càncer que es repeteix en diverses generacions d'una mateixa branca familiar.

Patir un càncer no suposa una sentència de mort perquè, actualment, "més de la meitat dels pacients superen la malaltia", ha indicat, una situació que és conseqüència en gran part de la implantació de programes de detecció precoç. Entre aquests programes, ha citat el de mama, gràcies al qual l'any passat es van detectar un miler de casos, i el de coll d'úter, del qual s'ha passat de fer proves anuals a realitzar-les cada tres anys a Catalunya, un termini que es considera "suficient", ja que en les seves fases inicials aquest tipus de càncer no té capacitat per fer metàstasi.

Pel que fa al càncer colorectal, del qual també s'ha impulsat un programa de detecció precoç, Constante no ha pogut concretar quan s'estendrà a tot Catalunya.

Esport i hàbits

Altres falsos mites són que el càncer sempre provoca dolor, quan en les fases inicials no és així, ha alertat Espinàs, encara que en un 75% dels casos, les persones que pateixen aquesta malaltia sí que poden tenir dolor al llarg del procés.

Espinàs ha assegurat que en els càncers avançats es faciliten mesures com la radioteràpia per calmar el dolor i que les retallades pressupostàries no han afectat el nombre de casos que s'atenen, sinó que "fins i tot han augmentat, amb un abordatge multidisciplinari i unitats de cures pal·liatives".

Notícies relacionades

Cap investigació científica ha demostrat que l'ús del microones, de sostenidors amb cèrcols o de desodorants estigui relacionat amb el càncer en general o amb el de mama en particular, desmenteixen els responsables de la Generalitat.

Sí que recorden que s'ha observat que el sobrepès o l'obesitat després de la menopausa, fer poc exercici físic i l'excés de consum d'alcohol augmenten les probabilitats de desenvolupar un tumor de mama. El fet de ser pessimista no té res a veure amb les probabilitats de patir un càncer, encara que ser positiu a l'hora d'afrontar la malaltia pot ajudar, al ser més constant a seguir les indicacions dels especialistes, indiquen els responsables mèdics.