Sanitat acusa les farmacèutiques de posar preus molt cars a medicaments contra el càncer

Insta la indústria a demostrar l'"efectivitat" dels nous tractaments respecte als anteriors

1
Es llegeix en minuts

ElMinisteri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha acusat laindústria farmacèutica d'estar fixantpreus "excessius" per als noustractaments contra el càncer,i avisa que si no demostren ser cost-efectius no es finançaran pel Sistema Nacional de Salut (SNS).

Així ho ha reconegut el director general deCartera Bàsica de Serveis de l'SNS i Farmàciadel Ministeri, Agustín Rivero, en el marc d'una Conferència General per a la Sostenibilitat de l'Atenció Oncològica a l'SNS organitzada per la Fundació Bamberg.

Rivero ha insistit que el departament d'Ana Mato "recolza la innovació i la introducció de tots els medicaments contra el càncer que siguin necessaris" però, com ha puntualitzat, sempre que el seucost-eficàcia sigui "adequat" i contribueixi "de forma real" a l'increment de la salut. En aquest sentit, ha asseverat que els nous medicaments autoritzats a Europa arriben amb preus "extremadament costosos" quan a més, en determinats casos, "aporten petites millores" respecte al tractament anterior, cosa que obliga a "un gran esforç de valoració i negociació" abans de decidir si es finança o no.

"Jo entenc que els preus han de ser alts perquè hi ha molta investigació al darrere, i els assajos clínics són molt cars, però a vegades s'avalua el cost-eficiència i ens sembla car per al sistema, i per al benefici-risc que ofereix", ha assenyalat. A més, segons ell, això "obre el debat sobre si és sostenible que segueixi creixent el pressupost destinat a finançar-lo o és compatible amb les necessitats existents en altres branques de la medicina, com la cardiovascular o la neurològica", segons Rivero.

Notícies relacionades

Generalment acostuma a ser la farmacèutica la que ofereix un preu de sortida i, a partir d'aquí, Sanitat analitza els beneficis terapèutics de cada indicació i si és cost-efectiu per proposar el preu pel qual està disposada a finançar-lo. "Sempre es negocia fins a arribar a un acord i, si no hi ha consens, no es finança. És un estira-i-arronsa", ha reconegut.

Encara que "gairebé sempre hi acostuma a haver acord", segons ha reconegut, l'últim any ja hi ha hagut dos medicaments contra el càncer que "no han superat el llistó fixat" per Sanitat i se n'ha rebutjat el finançament.