PSICOLOGIA

Quatre maneres de comunicar-te millor amb la teva parella

Les relacions personals impliquen adreçar-se a l'altre de forma proactiva

zentauroepp52654555 pareja sofa200306095917

zentauroepp52654555 pareja sofa200306095917

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La comunicació és la base de qualsevol tipus de relació sana que vulguem establir i mantenir al llarg del temps, no només amb una parella, sinó també amb amics, companys de feina o familiars. És el que determinarà l’èxit de l’esmentada relació amb el pas dels anys i també la seva qualitat. És motiu que moltes parelles acudeixin a teràpia, i ja arriben amb uns esquemes de comportament rígids i tancats que costa canviar. Com tot, és millor saber-ho prevenir a temps i establir millors models de comunicació des del principi.

Moltes parelles confonen parlar de les coses i queixar-se cada vegada que alguna cosa està malament amb saber-se comunicar. No obstant, parlar sense parar és molt diferent de comunicar-nos de forma eficient. Parlar i que ens entenguin i entendre nosaltres a l’altre té una sèrie de passos i requisits sense els quals les converses seran eternes, però mai arribaran enlloc, tret del desgast de la relació.

Parlar millor

Molts dels errors que cometem al parlar amb els altres són per no escollir les paraules adequades. Ens cenyim al fet que, si al nostre cap ho entenem, l’altre també ho haurà d’entendre, quan venim de percepcions de la realitat diferents. Imposem el nostre criteri o ens queixem contínuament que les coses no estan bé i volem que l’altre simplement assenteixi, amb l’excusa que nosaltres podem estar patint. No obstant, això no és comunicar-se.

Les bases per a una bona comunicació en parella impliquen aprendre a seguir els diferents punts, i posar-hi èmfasi quan hi hagi una discussió o quan estiguem més tensos:

1. Donar per fet

És el principal error, quan juguem que l’altre endevini els nostres desitjos, necessitats o intencions. També ho fem al revés, som nosaltres els que endevinem o suposem el que li passa a l’altre. Això, per molta confiança que hi hagi, fa que ens equivoquem repetidament i puguin sorgir malentesos que acabin en discussió. Mai s’han de donar les coses per fetes, ni les bones ni les dolentes, i si volem saber alguna cosa, sempre l’hem de preguntar a l’altre.

2. Arrossegar el passat

La nostra parella comet un error, necessitem un temps per perdonar-la i sembla que ho fem. No obstant, després agafem això que és en el passat per retreure-li en una discussió, sense importar si el fet és gran o petit.

Si la nostra parella ens ha fet mal i hem decidit perdonar-la, no podem utilitzar vells rancors per intentar guanyar o col·locar-nos per sobre. Ens comprometem amb nosaltres mateixos a deixar el passat enrere.

3. Em quedo fins que exploto

Ningú com nosaltres mateixos coneix les nostres emocions, i sabem quan corren el risc de desbordar-se, especialment amb la ràbia. Aquesta emoció, una vegada explota, no té marxa enrere. No podem arribar fins a aquest punt perquè, encara que tinguem raó, hi sortirem perdent. La culpa o el remordiment posterior només servirà per fer-nos mal.

Cada vegada que vegem que les nostres emocions corren el risc de desbordar-se, hem d’agafar-nos un temps fora. Sortir uns minuts de l’habitació, aclarir-nos i tornar, sempre tornar, per acabar la conversa.

4. Em quedo al meu lloc

Comunicar-nos implica saber anar fins a la posició de l’altre, sentir el que sent i entendre els motius pels quals està així. Si ens quedem en la nostra posició, no generem empatia, sinó un mur que ens separarà i que podrà trencar la relació.

Notícies relacionades

La comunicació és la clau de la felicitat i el benestar de qualsevol parella. No és dedicar gran part del temps a parlar, sinó fer-ho d’una forma òptima. Menys temps però de qualitat pot ajudar que moltes parelles es desgastin menys i puguin estar millor juntes.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia