Marta S. Blanco, joiera i arquitecta, copropietària de la joieria Koetania
«Hem d'apostar pel que ens agrada»
Marta S. Blanco va deixar l'arquitectura per dedicar-se a la joieria. Amb Daniel Ballido ha obert una botiga molt especial al Poble-sec, on els joiers treballen a la vista del públic. En un any han aconseguit un premi i un reportatge a 'The New York Times'.

«Hem dapostar pel que ens agrada»_MEDIA_1 /
Marta S. Blanco (Salamanca, 1979), arquitecta i després joiera, ha aconseguit, amb el també joier Daniel Bellido, que la seva originalíssima joieria d'autor al Poble-sec rebi un dels premis Barcelona Millor Botiga del Món. La botiga, Koetania (Blai, 28), que a penes té un any, ha aparegut també en un reportatge delThe New York Times, centrat en la transformació del seu admirat barri, el Poble-sec.
-Molt d'impacte en un sol any.
-Vam obrir l'11 de l'11 de l'11. Uns mesos després d'elaborar el projecte. Ens vam posar aquesta data per la coincidència i perquè si no, ens hauria tocat esperar fins al 12 del 12 del 2012 (riu). La primera data va ser ideal perquè era abans de la campanya de Nadal.
-Defineixi'm el concepte de la botiga.
-És una joieria d'autor, en què cada peça es fa una per una, no en producció industrial. A més, hi ha un vincle emocional amb les joies, els donem identitat. També oferim un espai a la creativitat. I exposem i venem les obres de 17 artistes, quatre dels quals treballen aquí, a la botiga, a la vista del públic. Donem, a més, la possibilitat de personalitzar cada joia. Els preus són bons perquè no hi ha intermediaris. A més, a Koetania, el que dissenya la joia també la fa. Ho anomenemPensar amb les mans.
-El local és sorprenent.
-Doncs era una sabateria xinesa, amb un desnivell enorme, que hem aprofitat per posar el taller als peus del públic, que és una forma de mostrar que treballem per a ell. I que els clients puguin veure com creem les joies.
-¿Com es fa joiera una arquitecta en actiu?
-A l'escola ja feia bijuteria per a les meves companyes, i fins i tot els venia les peces, però després vaig estudiar Arquitectura. De sobte, sent arquitecta, vaig tornar a sentir la necessitat de fer coses amb les mans i em vaig apuntar a cursos de joieria a la Massana i a l'Escola d'Art del Treball, on vaig conèixer el Daniel, el meu soci.
-¿Com es van atrevir a posar en marxa un negoci en plena crisi?
-Molta gent ens ho pregunta. A Barcelona Activa ens van assessorar per fer el pla de negoci. Vam estar preparant-nos durant un any. Nosaltres no ens podíem esperar que passés la crisi. Aquest és un moment de canvi i d'apostar pel que ens agrada. Un no s'ha de fer enrere per les dificultats, sinó aprendre de l'esforç i la persistència. Ens van educar en la seguretat, però això ara no val. S'ha d'anar a totes. Si una cosa sembla difícil, però hi creus, segur quete va de madre, com diria un mexicà. Per a nosaltres la joieria és una vocació, està per damunt de tot.
-¿Per què Koetania?
-Ve decoetània,contemporània. Perquè és una joieria d'autor d'ara. I s'hi produeix la simultaneïtat de diversos autors. Fem coincidir les joies amb les persones i amb els seus creadors. Se'ns va acudir al Daniel i a mi al veure un documental que parlava de Dalí i Frida Kahlo com a coetanis.
-¿Com arriba el diari The New York Timesa informar d'un comerç del Poble-sec?
-Va entrar una periodista a la botiga perquè estava fent un reportatge sobre la transformació del Poble-sec i com s'ha posat de moda, cosa que ja li havia passat a Gràcia. Ella va venir de casualitat i va quedar molt parada davant la nostra idea. Nosaltres vam venir al Poble-sec, com han fet artistes i gent bohèmia, perquè era un barri més barat. A més, com a arquitecta en valorava les façanes i els carrers arreglats. I a més, el mar, la muntanya i l'aire pur estan a 10 minuts a peu.
-¿I el premi Barcelona Millor Botiga del Món?
- Una amiga ens va enviar ellinkamb la convocatòria i vam decidir presentar-nos-hi. Va venir un jurat a entrevistar-nos i a veure el local. El nostre premi és el de la categoria Nova Obertura. I valora la joieria d'autor, la personalització i la inversió en un barri emergent.
Notícies relacionades-Clients i preus.
-A la botiga la joia més barata la venem per 20 euros. La més cara, un anell reliquiari de plata pavonada i or amb un robí, en costa 800. Els clients són molt variats. Des de turistes a persones del barri de totes les edats, que s'alegren que estiguem aquí. Però també ve gent de la resta de la ciutat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers