la gestió de la convivència

Uns 500 veïns de la Zona Franca de BCN protesten per un altre centre de 'menes'

L'associació de comerciants demana "informació" per evitar que cali l'odi

"Els barris de la Marina no són el cul del món perquè ens portin el que no volen", denuncia

zentauroepp47321185 barcelona    12 03 2019     sociedad     zona que confluyen 190312193112

zentauroepp47321185 barcelona 12 03 2019 sociedad zona que confluyen 190312193112 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

La Coordinadora de Veïns i Comerciants dels barris de la Marina de Port i del Prat Vermell de Barcelona han convocat aquest dilluns una concentració de protesta després d’"assabentar-se per la premsa" de la instal·lació d’un centre per a aquests menors nouvinguts. "Els barris de la Marina no són el cul del món de Barcelona perquè ens portin el que no volen en la resta de la ciutat", critiquen els veïns en un comunicat en què anunciaven la protesta, a la qual finalment han acudit unes 500 persones segons xifres de la mateixa entitat. 

"Només demanem informació", ha explicat el president de la Coordinadora de Veïns i ComerciantsAbdo Florencio, a EL PERIÓDICO. Els veïns estan en contra de la "manera" com s’han assabentat de la instal·lació d’aquest centre. "Estan començant a calar certs rumors sobre aquests nois al barri", ha assegurat Florencio. I és que en aquesta zona ja hi ha un centre de menors migrants, alguns dels quals van ser apallissats per uns veïns fa uns mesos.

En concret, el centre que es preveu ubicar a la zona es dedicaria a la primera acollida dels menors migrants que arribin a Barcelona i tindrà una capacitat de 40 places, complint les reivindicacions que les entitats socials porten fent des de fa ja dos anys. La idea és que siguin identificats allà per dos policies i atesos per quatre educadors i així evitar que hagin de pernoctar a comissaria o a la Ciutat de la Justícia per falta de places. "Ens sembla que són molt poques persones per poder atendre’ls i controlar-los", assegura el comerciant.

Reunió "després de les eleccions"

Després de conèixer la notícia, els veïns es van posar en contacte amb la regidora de districte Marta Alonso (ERC). Segons ha relatat Florencio, la regidora els va manifestar que el centre s’ubicarà en un solar de propietat municipal al carrer E del polígon de la Zona Franca, just al costat del CIE (Centre d’Internament d’Estrangers). "El primer lloc on arribaran si s’escapen és al nostre barri", ha alertat el representant dels veïns.

El 9 de maig la coordinadora va sol·licitar una reunió urgent amb la secretària d’infància del Govern, Georgina Oliva, i el conseller d’Afers Socials Chakir el Homrani. "Volem saber qui s’hi allotjarà, com ho faran, en quines condicions", diu el veí. Però assegura que els republicans, en un correu electrònic, els van manifestar que no s’hireuniran fins passades les eleccions. "Nosaltres necessitem una resposta urgent ara per intentar frenar els problemes que hi puguin haver", lamenta. I per això, diuen, han convocat la protesta.

La plataforma Sants, Hostafrancs i La Bordeta Acullen han fet un comunicat on animen els veïns a no anar a la concentració. "No podem assistir a manifestacions que criminalitzin aquests menors que han de ser acollits per llei", asseguren en la nota. No obstant, coincideixen amb els comerciants a demanar "una reunió informativa urgent" amb la DGAIA per informar els veïns.

Protestes i presses a Rubí

Notícies relacionades

Aquests fets es produeixen una setmana després d’una manifestació veïnal a Rubí. En aquest cas els veïns protestaven contra la instal·lació d’un centre de 80 places per a menors migrants sols provinents de l’Àfrica Subsahariana. "No els volem aquí", van cridar. La directora general d’atenció a la infància va ser escridassada, i l’alcaldessa va criticar "la política de fets consumats" amb les que treballa el Govern i es va comprometre a mantenir les obres paralitzades

Mentre diverses ONG van qualificar els incidents de "racistes" i van lamentar l’"ús electoralista" de la immigració en campanya electoral, el Govern sempre ha defensat que el problema ha sigut de falta d’informació. "Els veïns no se n’han assabentat de la forma més correcta i només volen saber com aniran les coses", va assenyalar a aquest diari la directora general, Ester Cabanes. 

Temes:

Menas