Conseqüències de la MAT

Santa Coloma veu amb escepticisme el compromís de Red Eléctrica per negociar la MAT

L'alcaldessa Núria Parlon creu que no es posaran d'acord perquè l'ajuntament veu "innecessària" la infraestructura

1
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, veu amb sorpresa i un cert escepticisme el compromís de Red Eléctrica (REE) per negociar amb l'ajuntament les condicions de pas de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) pel municipi, que inclourien l'elaboració d'un estudi d'impacte ambiental del projecte.

"Estem certament sorpresos que surtin ara amb aquestes quan l'ajuntament ha reclamat l'estudi per moltes vies i sempre hi ha hagut moltes reticències", assegura Parlon.

A més, l'alcaldessa creu que no hi haurà cap sortida negociada perquè des de l'ajuntament veuen totalment "innecessària" la infraestructura i, en cas de fer-se, demanen que sigui enterrada i que no es faci cap nova subestació.

Segons l'empresa, el pas de la MAT per Santa Coloma tindria una "afectació ambiental mínima" i insisteix en la "millora" que suposaria per a Barcelona i la seva àrea metropolitana, ja que la xarxa passaria d'una tensió de 220 kW a 400 kW. L'actuació suposaria la construcció d'una nova subestació al costat de l'existent actualment.

Amb tot, Parlon creu que es tracta d'una infraestructura "obsoleta" i "fora de lloc" que no és necessària per garantir el subministrament elèctric "ni a Barcelona ni al seu entorn".

L'alcaldessa recorda que no s'ha donat cap episodi d'"apagades" des del 2007, quan es van reforçar les línies: "La MAT és per fer córrer energia no per garantir el proveïment", assegura.

Malgrat que les posicions són allunyades, el director general de Transports de REE, Carlos Collantes, va explicar dimarts que intentaria un acord amb l'ajuntament per impulsar la MAT en "les millors condicions possibles". L'alcaldessa, per la seva banda, opina que no es posaran mai d'acord" i assegura que continuarà batallant per aturar el projecte definitivament.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la Comissió Europea ja va obrir un expedient al Govern espanyol per aquesta infraestructura per no disposar d'un estudi d'impacte ambiental del projecte, un estudi que ara la companyia accedeix a fer. La xarxa elèctrica, denuncia Parlon, "passa a 70 metres de les vivendes i també provoca un gran impacte a la serralada de Marina".

Més notícies de Santa Coloma