El Museu del Disseny sedueix

Unes 110.000 persones ja han visitat la flamant instal·lació de la plaça de les Glòries durant el primer mes de vida

L'entrada, gratuïta fins al dia 31, costarà sis euros a partir de febrer

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

«Una acollida fantàstica». Així defineix Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona (plaça de les Glòries, 37-38), el balanç del primer mes de funcionament de l'esplèndid equipament cultural. Des de la seva inauguració el 14 de desembre passat, fins avui, al voltant de 110.000 visitants han acudit al museu, ubicat a l'edifici Disseny Hub Barcelona, que també acull altres equipaments com la biblioteca El Clot-Josep Benet o el Centre de Documentació.

Molts d'aquests visitants han aprofitat, a més, que des de la seva posada en marxa fins al 31 de gener l'entrada al recinte és gratuïta. A partir de l'1 de febrer costarà 6 euros. Tot i així, Vélez no creu que el preu pugui provocar un descens de visites, ja que molts col·lectius (aturats, joves de 16 a 29 anys, jubilats, etcètera) disfrutaran d'un preu reduït (4 euros).

Des de la seva estrena, la màxima  afluència al museu (que obre de dimarts a diumenge de 10 a 20 hores) s'ha experimentat els caps de setmana. Els dissabtes han arribat a registrar-se fins a 4.000 visitants i els diumenges, 6.000. Setmanalment, s'han comptabilitzat entre 14.000 i 19.000 persones, segons dades ofertes per la mateixa entitat cultural.

PATRIMONI PÚBLIC / Com explica  Vélez, l'objectiu del Museu del Disseny (resultat de la integració de totes les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d'Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques) és «tornar a la ciutat un patrimoni públic que és seu». «I percebem que Barce- lona s'ha bolcat en aquest retorn», explica. Per ella, que aquest sigui «el museu de l'objecte de la vida quotidiana» ha estat la clau d'aquesta «acollida».

TOT TIPUS DE PÚBLIC/ Al Museu del Disseny (amb un fons de més de 70.000 objectes procedents de donacions particulars) s'exhibeixen un total de 2.071 peces restaurades i distribuïdes en quatre exposicions permanents: Del món al museu (sobre disseny de producte), Extraordinàries, col·leccions d'arts decoratives i arts d'autor (del segle III al XX), El cos vestit (indumentària de l'any 1550 a l'actualitat) i D'ofici a professió (sobre disseny gràfic).

Silvia Ventosa és una de les comissàries d'El cos vestit (al seu torn, una de les mostres que més èxit estan tenint). «L'exposició narra com el vestit ha anat modificant la forma del cos en els últims 500 anys», explica. Per ella, l'arrencada del Museu del Disseny ha estat una «sorpresa» positiva, ja que hi està acudint tota mena de gent: «Joves, famílies, gent gran». «És un museu molt popular», afegeix satisfeta la comissària.

Notícies relacionades

Part de l'atractiu del Museu del Disseny està en la memòria sentimental que posseeixen molts dels seus objectes, com la cèlebre moto Impala de Montesa, el Cobi olímpic o el cartell de la pel·lícula Pascual Duarte. A la quarta planta, on està l'exposició sobre disseny gràfic, dues dones de mitjana edat comenten el cartell de la inauguració del Camp Nou. Corria l'any 1957. «Jo hi vaig ser», diu una. «Doncs jo el vaig veure en obres», li respon l'altra.

UBICACIÓ/ Però, sens dubte, aquest nou museu no es podria entendre sense l'enclavament en què està ubicat: la plaça de les Glòries. «Al costat dels Encants, el museu ha contribuït a reinventar i dinamitzar aquesta zona d'una manera extraordinària», opina Pilar Vélez.