Els llibres de Sant Jordi: literatura internacional

fcasals22061162 barcelona   barcelones   08 04 2013   icult  photo160405142543

fcasals22061162 barcelona barcelones 08 04 2013 icult photo160405142543

11
Es llegeix en minuts

LITERATURA INTERNACIONAL Dels EUA al Japó, passant per Itàlia, Holanda, França i Hongria. El panorama de la ficció traduïda ve carregat de bons llibres entre els quals destaca la nova i dickensiana entrega del sempre entretingut John Irving, el rescat de la contista Lucia Berlin i les quatre entregues sobre la Itàlia de postguerra firmades amb el pseudònim d’Elena Ferrante. 

L'AVINGUDA DELS MISTERIS / AVENIDA DE LOS MISTERIOS

John IrvingEdicions 62 / Tusquets 22,90 €

UN RIU CABALÓS ANOMENAT IRVING

No és una novel·la, és un riu desbordat. Hi ha orfes, pares incerts, pares adoptius, circs, travestis, sexualitat versàtil i medicamentosa i centenars de reflexions sobre l’ofici d’escriure, que també ho són sobre l’ofici de llegir. Un Irving en estat pur, en mode muntanya russa. Dickens, possiblement, però passat per la sensibilitat 'gonzo' dels que s’han educat en el realisme màgic. SERGI SÁNCHEZ


MANUAL PER A DONES DE FER FEINES / MANUAL PARA MUJERES DE LA LIMPIEZA 

Lucia BerlinL’Altra / Alfaguara 20,90 €

EL RENAIXEMENT D'UNA AUTORA ESSENCIAL

Els contes de Lucia Berlin, una escriptora més aviat menyspreada per la crítica i els lectors quan els va publicar entre els anys 60 i 80, han renascut amb nova llum més d’una dècada després que morís en l’oblit més absolut. El llibre, que es va convertir l’any passat en un dels més venuts als Estats Units, està tenint una bona acceptació a les llibreries catalanes. ELENA HEVIA


L'AMIGA GENIAL / LA AMIGA ESTUPENDA

Elena FerranteLa Campana / Lumen 24,90 €

LITERATURA ADDICTIVA AMB EL SABOR DE SEMPRE

L’èxit d’Elena Ferrante -un pseudònim sota el qual ningú sap qui s’amaga- ha arribat tard a Espanya, però ho ha fet per quedar-s’hi. Aquesta amistat femenina a través de la història més recent d’Itàlia ha captivat especialment les lectores. Destaquem el primer llibre d’aquesta tetralogia, ja disponible completa en castellà, mentre que en català han aparegut només les dues primeres entregues. ELENA HEVIA


EL LIBRO DE LAS COSAS NUNCA VISTASMichel FaberAnagrama 24,90 €

Una ambiciosa novel·la de ciència-ficció escrita per l'holandès establert a Escòcia Michel Faber. Aquesta història d'amor situada en dos planetes diferents té el rerefons real de la malaltia terminal de l'esposa de Faber, que va ajudar el seu marit a corregir les proves abans de morir. Una obra travessada per la reflexió filosòfica a la manera de Stanislaw Lem, sense que això perjudiqui l'entreteniment.


DEPARTAMENT D'ESPECULACIONS / DEPARTAMENTO DE ESPECULACIONESJenny OffillAmsterdam / Libros del Asteroide 17,90 / 17,95 €

Jenny Offill és autora només de dues novel·les, i són excel·lents. Amb la primera, que va publicar el 1999, va captar l’atenció dels crítics, però aquesta ha entrat a totes les llistes dels principals diaris dels EUA. Fragmentària i delicada, però precisa i ferotge, l’escriptora explora sense additius el relliscós territori de les relacions de parella.


BENVOLGUT SENYOR M. / ESTIMADO SEÑOR M.Herman KochAmsterdam / Salamandra 20 €

Un joc de miralls, de nines russes, de rivalitats entre escriptors amb un misteri que l’autor utilitza, no tant per atrapar el lector (que també ho pretén), sinó per explorar, com sempre, en els secrets ocults sota l’alfombra de la burgesia. Un pas més enllà d’'El sopar' –inspirada en el crim de la indigent en un caixer de Barcelona– i 'Casa de verano con piscina’.


ROMAUgo CorniaPeriférica 15,90 €

És un dels autors italians de la generació que avui ronda els 50 anys més respectats. Una espècie de Knaus-

gard en to menor. Com aquest, es preocupa de les grans qüestions, però també de les més insignificants i quotidianes i es val de l’autoficció per reflexionar sobre la vida amb un punt còmic. Aquí s’enfronta a la seva primera feina a la capital italiana. 


NO TINC PARAULES / SENSE PARAULESEdward St. Aubyn Raig Verd / Random House 18,90 €

Després dels impressionants i autobiogràfics 'El padre' i 'La madre' que reuneixen les històries protagonitzades pel seu àlter ego Patrick Melrose, el britànic St. Aubyn es posa molt més lleuger i divertit en aquesta sàtira sobre un parlamentari a qui encarreguen posar-se al capdavant d'un jurat literari. L'únic que es manté ara de les novel·les anteriors de l'autor són les seves ganes de no amagar res del que sap.


MÚSICA ACUÁTICAT. C. BoyleImpedimenta 24,95 €

La primera novel·la de Boyle, publicada fa 30 anys, ja mostra l’estil barroc però accessible de qui potser és l’autor amb més ganes de distreure el lector (amb permís de John Irving). Una recomanable novel·lassa carregada d’humor i aventures que uneix els destins de l’explorador Mungo Park i de l’imaginari Ned Rise, un lladre de cadàvers, obligats a enrolar-se a la recerca de les fonts del Níger.


EL HIJO DE CÉSARJohn WilliamsEdiciones Pàmies 19,95 €

Després de l'èxit pòstum i tardà de la seva desoladora obra mestra, 'Stoner', es recupera ara una altra de les, escasses, novel·les del nord-americà que en aparença poc té a veure amb aquella. Aquesta novel·la històrica, en la línia de 'Los idus de marzo' de Thornton Wilder o 'Las memòries d'Adriano' de Marguerite Yourcenar, segueix les baralles intestines pel poder tras la mort de Julio César i en el seu moment va guanyar el National Book Award.


LAÚLTIMA POSADAImre KertészAcantilado 24 €

La casualitat va fer que la sortida d’aquest llibre a Espanya coincidís gairebé amb la mort del Nobel hongarès. Greument malalt, Kertész recupera reflexions i entrades del diari dels últims anys per fer un obra testamentària marcada per la lucidesa. Aquí es reuneixen els seus records (l’adolescència com a reclús a Auschwitz), les seves reflexions morals, polítiques i la seva intenció de seguir, malgrat tot.


VIVAPatrick DevilleAnagrama 19,90 €

Deville utilitza el Mèxic insurgent dels anys 30 per traçar un panel literari en què s’entrecreuen les vides d’alguns creadors fascinants com Frida Kahlo, Traven (l’autor d’'El tresor de Sierra Madre'), Antonin Artaud, Tina Modotti, Arthur Cravan i Graham Greene. Però, per sobre de tots ells, l’autor francès presta atenció a Trotski en el seu exili i a l’alcoholitzat escriptor Malcolm Lowry.


EL CLUB DE LOS GOURMETSJunichiro TanizakiGallo Negro 18 € 

L'erotisme refinat i cruel està en la base de moltes de les històries de Tanizaki. En aquest conte, delicadament il·lustrat, un grup de gurmets es desafien a consumir els plats més insospitats, com el Nyotaimori, un menjar presentat sobre el cos d'una dona. Recentment Alfaguara ha publicat els 'Cuentos de amor’, i Satori, 'Elogio de la sombra', l'assaig més popular del gran mestre japonès.


VIDA DE CASA / VIDA HOGAREÑAMarilynne Robinson1984 / Galaxia Gutenberg 19 €

Després de la trilogia formada per 'Gilead', 'En casa' i 'Lila', es recupera ara la primera novel·la que la singular Robinson va publicar als anys 80. Una autora, considerada un clàssic en vida, que té la Bíblia com a principal influència literària i, entre els seus fans, el president Obama. 'Vida de casa' segueix el relat d’una nena criada entre dones al profund Sud nord-americà.


NORA WEBSTERColm TóibínAmsterdam / Lumen  21,90 / 22,90 €

L'irlandès Tóibín es val aquí dels records de la seva pròpia infància al voltant de la mort del seu pare per dibuixar la seva protagonista –una dona que acaba de ser viuda i no pot superar la pèrdua– amb els trets de la seva mare. Una història plena de sensibilitat que l’autor relata sense estridències, però amb la intenció de despertar emoció. L’obra forma, en certa manera, una contrafigura de ‘Brooklyn’.


CUENTOSFernando PessoaPáginas de Espuma 29 €

Per primera vegada, tota la narrativa breu de Fernando Pessoa, potser l’obra més desconeguda de l’autor de 'Llibre del desassossec', es reuneix en un volum. L’edició ha sigut preparada i traduïda per Manuel Moya, també poeta i especialista en la gran figura portuguesa. Al voltant d’un 80% dels textos del llibre són inèdits. També per aquestes dates, Aliança ha recuperat una antologia de la poesia de l’escriptor. 


ELS DESPOSSEÏTS / LOS DESPOSEÍDOSSzilard Bobérly Periscopi / Random House 18,90 €

Autor d’un bon grapat de poemaris marcats per la tristesa, l’hongarès Bobérly va decidir acabar amb la seva vida als 50 anys, poc després de publicar la seva primera novel·la, 'Els desposseïts', de la qual no va arribar a conèixer l’enorme èxit que va tenir. L’autor relata la vida de la seva família, considerada sospitosa pel règim comunista dels anys 70, com un reflex de l'actualitat. 


LA LLEI DEL MENOR / LA LEY DEL MENORIan McEwanAnagrama 17,90 €

L'analític McEwan està en la seva salsa amb aquesta història que inclou un dilema moral, en què tots ens podem reflectir. ¿Fins a quin punt s’ha de respectar la voluntat de morir d’un noi, testimoni de Jehovà, que rebutja una transfusió per les seves creences? McEwan explora la consciència per indagar en les pors més substancials.


EL DIA QUE VAIG APRENDRE A VOLARStefanie Kremser1984 18,90 €

Filla de mare alemanya i pare bolivià, criada al Brasil, fa anys que Stefanie Kremser viu a Barcelona. Amb aquestes coordenades degudament armades en la ficció ha trenat la història d’un nena nascuda a Munic i educada només pel seu pare que, ja adulta i en companyia d’aquest, decideix traslladar-se al Brasil (a una comunitat brasilera fundada per alemanys) per buscar les empremtes de la mare absent i reconstruir la seva història.


TÚ NO ERES COMO LAS OTRAS MADRESAngelika SchrobsdorffErrata Naturae - Periférica 24,50 €

Un relat de dona insubmisa a qui li va tocar viure els temps difícils del nazisme. És la mare d’Angelika Schrobsdorff, que intenta recompondre la seva pròpia memòria i la història fragmentària d’aquella com si fos un trencaclosques. L’avui octogenària autora va estar casada amb el cineasta (i amant de Simone de Beauvoir) Claude Lanz­mann, i el seu llibre va ser un dels més venuts a Alemanya el 1992.


LA GUITARRA BLAVA / LA GUITARRA AZULJohn BanvilleBromera / Alfaguara 19,90 €

El principal estilista de la llengua anglesa persegueix aquí el retrat d’un pintor obsessiu i extremadament egoista que s’enfronta a unes complexes relacions sentimentals entre la seva dona i la seva amant, alhora que constata amb angoixa que ha perdut el seu enginy creador. Aquesta crisi el porta a replantejar-se tota la seva vida i a bussejar en el seu passat familiar. 'La guitarra blava' és una de les novel·les més accessibles de l’autor irlandès. 


L'ELEFANT DESAPAREIX / EL ELEFANTE DESAPARECEHaruki MurakamiEmpúries / Tusquets 19,90 €

Només Murakami té la clau per portar el lector a un terreny que no és pròpiament la realitat, però tampoc és la fantasia. Aquí ho demostra no una, sinó 17 vegades en els 17 contes en què pot passar qualsevol cosa: des de la des­aparició en un zoo de l’animal del títol, fins a l’atracament d’un McDonalds, passant per un nan ballarí i diabòlic. Un humor absurd i surrealista campa per les narracions. 


LA CHICA DE CALIFORNIA Y OTROS RELATOSJohn O’HaraContra 20,90

O’Hara va ser els anys 30 i 40 un dels autors més llegits als Estats Units. Amic de Dorothy Parker, alcohòlic, amargat, va ser un gran escriptor de contes avui oblidat que entre 1928 i 1938 en va publicar més d'un centenar al ‘New Yorker’, i va ser ell, amb el seu toc desposseït i directe, el responsable de l'estil més reconeixible de la mítica revista. Aquesta és la primera antologia en castellà d'O’Hara.


CIUTAT ESMERALDAJennifer EganMinúscula 18,50 €

En la seva quarta novel·la, 'El tiempo es un canalla', que li va valer el premi Pulitzer del 2011, la nord-americana Jennifer Egan ja va demostrar autèntica mestria en l’art de la forma breu amb una estructura desordenada i fascinant. En aquest llibre reuneix 11 contes, situats en latituds tan allunyades com la Xina, Bora Bora, Manhattan, Illinois i Mèxic, i explora els racons de la soledat, la nostàlgia i d’una identitat inestable en una societat cada vegada més despersonalitzada.


PÉTRONILLE / PÉTRONILLEAmélie NothombAnagrama 14,90 €

Un llibre lleuger i espumós com el xampany, la beguda favorita de les 'rock star' de la lletres franceses. L’autora relata les seves embogides borratxeres amb la seva gran amiga Pétronille –rere la qual s’amaga una altra autora, Stéphanie Hochet de molt menys èxit–, perquè la seva màxima és: «Mai bec sola». Destaca el deliciós capítol en què Nothomb se’n va anar a Londres a entrevistar Vivienne Westwood i va acabar passejant el seu gos.


EL CRIT DE L'OCELL DOMÈSTIC / EL GRITO DEL AVE DOMÉSTICAMaksim Óssipov / Maksim OsípovClub Editor / Montaña Pelada 18 €

Exalçat per la nobel bielorussa Svetlana Aleksiévitx, Óssipov és un cardiòleg convertit en escriptor –també Txékhov era metge- que amb els seus relats descarnats sobre la vida a Rússia, la que es pot emmarcar entre Stalin i Putin, contempla el seu lent i ferotge camí cap al desastre. El valor de la individualitat té en aquests contes, carregats d'humanitat i tristesa, un caràcter universal.


DE LA FINITUDGünter GrassAlfaguara 18,90

Notícies relacionades

Al llarg dels seus últims anys, l'escriptor alemany va reunir una sèrie de textos, petits assajos i poemes i els va il·lustrar amb carinyo amb la intenció que el volum aparegués pòstumament, com va ser. El llibre apareix a Espanya en el primer aniversari de la seva mort i sorprenentment el resultat està carregat d'un humor, una sornegueria i un punt d'escatologia que sorprèn. 


EL LIBRERO Roald Dahl Nórdica 19,50 

Roald Dahl és conegut sobretot per les seves narracions dirigides als nens, malicioses, divertides i exemptes de lliçons morals. Però el britànic no és només Willy Wonka, també va escriure per a adults uns textos bastant cruels i sobretot sorprenents. Les il·lustracions amb una bona càrrega expressionista de Federico Delicado estan en sintonia amb el relat.