ESPECIAL SANT JORDI

Els llibres de Sant Jordi: còmic i il·lustració

aabella33182891 barcelona   barcelones    15 03 2016    icult   df160411133702

aabella33182891 barcelona barcelones 15 03 2016 icult df160411133702 / JOAN PUIG

8
Es llegeix en minuts

CÒMIC I IL·LUSTRACIÓ Vinyetes per a incondicionals de la historieta, que fàcilment atraparan els no lectors de còmic, i llibres en què la il·lustració pren el protagonisme. Autors de solvència contrastada i llibres objecte en acurades edicions. Humor de tebeo d’ahir i d’avui, periodisme de guerra, crònica social, música, amor i sexe… Tota una oferta de possibles regals de Sant Jordi..  Aquí pots trobar la resta de l'especial de Sant Jordi d'EL PERIÓDICO 

13, RUE DEL PERCEBE. INTEGRALFrancisco IbáñezEdiciones B. 30 €

REVIVAL AMB '13, RUE DEL PERCEBE'

Un revival de l’humor dels bojos i entranyables inquilins de l’edifici situat al número 13 de la Rue del Percebe, que acaben de complir 55 anys alhora que el seu creador, el no menys mític Ibáñez, bufava les espelmes del seu 80è aniversari. Per primera vegada reunides en un sol volum, amb una acurada edició, totes les historietes (342) que va dibuixar el pare de Mortadel·lo i Filemó de la icònica sèrie de Bruguera.. ANNA ABELLA


PACIENCIADaniel Clowes Fulgencio Pimentel. 24,99

Sis anys després de 'Wilson', l’autor de 'Mister Wonderful' torna amb 'Paciencia', una història d’amor més enllà de la mort en la qual el protagonista intenta canviar el seu tràgic passat viatjant cap enrere en el temps des del seu psicodèlic futur el 2029. Sense abandonar la seva característica essència de personatges fracassats i perdedors, Clowes deixa aquesta vegada penetrar algun raig d’esperança.


AQUÍ VIVIÓ. HISTORIA DE UN DESAHUCIOIsaac Rosa i Cristina BuenoNube de tinta. 19,95

A través d’una adolescent, Isaac Rosa descobreix el dolor de les víctimes dels desnonaments i reivindica els que hi lluiten en contra, com les plataformes d’afectats per la hipoteca. És el debut en la vinyeta de l’autor d’'El país del miedo', a duo amb la dibuixant Cristina Bueno, que es va acostar al còmic social a 'Las abuelas dan el golpe'.


HÉROES DEL BLUES, EL JAZZ Y EL COUNTRYRobert CrumbNórdica. 25 €

Més de 100 retrats de velles llegendes dels anys 20 i 30, entre elles Carter Family i Charley Patton. Són l’homenatge de Crumb a l’era del gramòfon. La icona del còmic underground els va dibuixar als 80 i es van vendre com a cromos en caixes que avui són peces de col·leccionista. Aquest acurat volum inclou un CD amb 21 temes escollits pel mateix dibuixant.


LES NOVES AVENTURES D'EMÍLIA I MAURICI LAS NUEVAS AVENTURAS DE EMILIA Y MAURICIOManel FontdevilaDebolsillo. 12,95 €

«¿Esteu fent l’amor?» i «¿Vosaltres com us vau conèixer?», pregunta l’Òscar als seus pares, Emília i Maurici, la parelleta que va viure dues dècades a les pàgines d’El Jueves. Aquests interrogants donen títol a dos àlbums amb què Fontdevila presenta noves historietes amb humor quotidià.


MARILYN TENÍA ONCE DEDOS EN LOS PIESMaria HerrerosLunwerg. 19,95 € 

¿Mites o veritats? Amb llegendes com la de Marilyn, que tenia un coeficient intel·lectual de 168 i estava atrapada en papers de «rossa tonta», l’emergent il·lustradora Maria Herreros reuneix curiositats de Hollywood que ha col·leccionat durant anys. En un atractiu i sucós volum desplega el seu particular univers gràfic.


GARCÍA 2Santiago García i Luis BustosAstiberri. 15 € 

Santiago García (Premio Nacional de Cómic 2015 amb Las Meninas) es va atrevir a treure de la tomba un heroi franquista i va tenir èxit. Amb dibuixos de Luis Bustos va crear García, un paio honest però mirall d’una postguerra amb ombres i misèries que encara recorren les clavegueres de l’Estat. Està sol, però una jove periodista li segueix la pista en aquest segon i últim tom d’una aventura d’aire retro.


VICTUS 1. VENI / VICTUS 1. VENI 

Carles Santamaria i Cesc F. DalmasesNorma Editorial. 17 €  

HISTORIAS DE BOSNIAJoe SaccoPlaneta Cómic. 20 € 

El geni periodístic que Joe Sacco va abocar a Gorazde com a reporter a la guerra de Bòsnia li va proporcionar un trist arsenal d’històries viscudes. Aquest volum reuneix tres relats de l’autor de Palestina publicats abans separadament: El mediador, que tracta sobre un carismàtic exsoldat i guia de periodistes als escenaris devastats per la guerra, i els altres dos editats sota el títol 'El final de la guerra'.


EL ALA ROTAAntonio Altarriba i Kim Norma. 23,90 €

A El arte de volar (Nacional de Cómic 2010), Antonio Altarriba recuperava la guerra civil, la dictadura i l’exili a través de la vida del seu pare republicà. Un altre cop amb Kim als pinzells, l’autor de Yo asesino tanca un díptic reconstruint ara la història de la seva mare, Petra, dona devota, patidora i maltractada que va estar a punt de morir en el moment de néixer a mans del seu propi pare.


CUANDO EL NEGRO SE HACE ROSADiversos autorsLunwerg. 25 €   

Només per a adults: un estoig negre en tapa dura amaga un recorregut visual inèdit de sexe i erotisme servit en acurat disseny de desplegable en acordió. Deu il·lustradors (Amaia Arrazola, Paula Bonet, Ricardo Cavolo, David de las Heras, Maria Herreros, Lyona, Mariadiamantes, Sergio Mora, Conrad Roset i Chamo San) despullen el seu art més sensual i el culminen amb textos propis o d’altri.


LA FAVORITAMatthias LehmannLa Cúpula. 15,50 €

Angoixant història d’aires gòtics darrere la qual s’amaga un drama social i una crua revelació. Aquesta seriosa carta de presentació de l’autor parisenc al nostre país, nominada a Angulema, està protagonitzada per Constance, una òrfena de 10 anys que viu gairebé reclosa en un casalot amb el seu avi alcohòlic i la seva cruel àvia i reflexiona sobre la identitat sexual.


CUADERNOS JAPONESESIgortSalamandra Graphic. 25 €

Després dels seus periodístics 'Cuadernos ucranianos' (sobre la fam que va causar Stalin) i Cuadernos rusos (sobre l’assassinat d’Anna Politkóvskaia), Igort torna amb un homenatge passional a la cultura japonesa abonat pel temps que va viure a Tòquio (va ser el primer occidental a dibuixar per a una editorial nipona). Un desplegament gràfic del descobriment quotidià dels seus costums i la seva saviesa.


HISTORIA DE LA VIDA. EVOLUCIÓNKatie ScottImpedimenta. 14,96 €

Tot un llibre objecte en l’espectacular línia de la col·lecció d’Impedimenta 'Visita nuestro museo', com 'Animalium', de la mateixa autora britànica Katie Scott, i 'Historium'. Amb nostàlgic traç retro, aquesta detallada i documentada il·lustració de dos metres que es desplega com un acordió permet entendre visualment l’evolució humana i la de tot un mosaic d’espècies animals i vegetals.


PROMESASAna Juan i Matz MainkaEdelvives. 17,50 €

Els infal·libles pinzells d’Ana Juan (Nacional de Ilustración 2010) impregnen de sensualitat i dramatisme la història d’amor més enllà de la mort entre la jove Ada i Hans, un soldat que marxa el 1914 cap a la gran guerra. Un bell àlbum de l’autora de Snowhite per al primer relat de la trilogia del mar del Nord, de Matz Mainka (que es completarà al maig i l’octubre amb 'La isla i Hermanas').


L'ÀRAB DEL FUTUR 2 / EL ÁRABE DEL FUTURO 2Riad SattoufSalamandra Graphic. 19 €

Després de l’aclamada primera entrega, premi a Angulema 2015, arriba el segon de cinc àlbums autobiogràfics de Riad Sattouf, nascut a París el 1978 i excol·laborador de Charlie Hebdo. Amb el subtítol Una joventut a l’Orient Mitjà, el dibuixant s’expressa amb la mirada innocent del nen que va ser en un pobre poblet de la Síria dels 80.


TURISTA ACCIDENTALMiguel GallardoAstiberri. 14 €

El còmic en format de quadern de viatge, que apareix des de la portada de Turista accidental, no és nou per a Miguel Gallardo, que ja el va usar amb èxit a María y yo, entre altres títols. Són apunts quotidians on el creador de Makoki reflecteix amb ironia i capacitat d’observació les seves experiències en viatges a Praga, Frankfurt, Varsòvia, Màlaga, Nova York, Xalap o Tòquio. 

AQUÍRichard McGuire Salamandra Graphic. 29 €

‘Aquí’, un còmic revolucionari de Richard McGuire i un dels títols indiscutibles del 2015, que ha guanyat aquest 2016 la Fauve d’Or al Festival d'Angulema i és un dels nominats favorits a millor Obra Estrangera en el pròxim Saló del Cómic de Barcelona. Un llibre sorprenent, on el temps és el protagonista i on el lector es converteix en ‘voyeur’ del que passa simultàniament en diferents èpoques en un mateix escenari: el saló de la casa familiar de l'autor.

LA CASADaniel TorresNorma. 49,50 € 

Un insòlit i magne desplegament gràfic i documental de 600 pàgines en què Daniel Torres ha invertit sis anys. El creador de Roco Vargas i de la sèrie infantil del dinosaure Tom (del qual aquest Sant Jordi publica ‘Tom a Barcelona’) recorre a 'La casa' la història de la humanitat a través dels diferents tipus de cases, en una intel·ligent, original i divertida combinació de 26 historietes de còmic, text didàctic i il·lustració.

LA CASA / LA CASAPaco RocaAstiberri. 16 €

L'autor de ‘Los surcos del azar’ es despulla emocionalment en la que probablement sigui la seva obra més íntima i personal, amb permís d'‘Arrugues’ (Premio Nacional de Cómic 2008), per rendir homenatge al seu pare, ja mort, i per extensió a tots els pares. La possible venda de la caseta on passaven els caps de setmana i que van construir entre tots desferma els records del dibuixant i dels seus germans. 

CORTO MALTÈS. SOTA EL SOL DE MITJANIT / CORTO MALTÉS. BAJO EL SOL DE MEDIANOCHEJuan Díaz Canales i Rubén PellejeroNorma. 19,50 €

Notícies relacionades

Díaz Canales i Pellejero van assumir un repte, reprendre l'esperit d'Hugo Pratt i de la seva creació més personal, Corto Maltès, i ho van aconseguir. Beneïda per crítica i incondicionals del desaparegut dibuixant, el guionista de ‘Blacksad’ (Premio Nacional de Cómic 2014) i el veterà dibuixant van aconseguir ressuscitar el marí aventurer i la nostàlgica atmosfera que envoltava els seus viatges.