Sanitat pública

Sant Pau realitza la primera reconstrucció d’abdomen del món que recupera totalment la seva funcionalitat

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) és el primer del món a realitzar reconstruccions d’abdomen que recuperen totalment la funcionalitat d’aquesta regió del cos humà. El centre sanitari ja ha operat cinc pacients, quatre d’ells amb èxit. Es tracta d’una cirurgia d’alta complexitat, per a la qual cal seleccionar molt bé els pacients. Els malalts que es poden beneficiar són, principalment, els que tenen un sarcoma (un tipus de tumor dels teixits tous) a l’abdomen i els que han tingut un accident en aquesta zona del cos. Sant Pau creu que podria operar uns quatre o cinc pacients a l’any.

La paret abdominal és «molt important» per mantenir l’estabilitat del tronc. Per exemple, el moviment de les cames està relacionat amb la paret abdominal, com ha explicat aquest dimecres en roda de premsa José A. González, cap clínic de Cirurgia General i Digestiva de Sant Pau. Per això la seva reconstrucció és tan important per als pacients que han passat per situacions (reseccions oncològiques, seqüeles de traumatismes o de radioteràpia, o complicacions postquirúrgiques) que els han fet perdre la funcionalitat de l’abdomen.

Sant Pau s’ha convertit en referent al món en aquesta nova cirurgia (liderada per l’equip de Cirurgia Plàstica) que consisteix en l’extracció d’un múscul prescindible del cos i a col·locar-lo al forat que ha deixat la malaltia prèvia. A continuació, es procedeix a la reconnexió dels vasos sanguinis i nervis, que són els que permeten la recuperació del moviment del pacient.

Reconstrucció funcional d’abdomen /

HOSPITAL DE SANT PAU

La Rosa és una de les pacients operades amb èxit mitjançant aquesta cirurgia. Fa quatre anys va tenir un accident molt greu a Tenerife. «Em van operar allà entre la vida i la mort. Em van salvar la vida, però vaig estar un mes ingressada allà», ha explicat avui als periodistes. La dona va sortir amb vida de la cirurgia a Tenerife, però havia perdut la mobilitat de l’abdomen. Vivia amb l’estómac inflat i enganxada a una bossa recol·lectora. «Podia sortir al carrer però donava per fet que viuria la resta de la meva vida amb una salut delicada».

Notícies relacionades

Però, un cop va tornar a Barcelona, la Rosa va caure a les mans del doctor Manuel Fernández-Garrido, adjunt del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau. Ara està «perfecta». «Soc la mateixa d’abans. Visc amb molta il·lusió per tot, perquè ho he passat molt malament. Vaig a caminar i a nedar, i fins i tot em van dir que podria tornar a esquiar, tot i que l’esquí el vaig deixar fa anys», ha assegurat.

«Hem aconseguit restaurar completament la funció muscular abdominal normal que el pacient tenia abans de la intervenció. El nou múscul recupera la capacitat de contraure’s i és capaç de mantenir la mateixa activitat del múscul original i el seu to. Amb aquesta reconstrucció estructural i funcional els pacients tornen a fer vida completament normal», ha destacat el doctor Fernández-Garrido.