Troballa mèdica
La biòpsia líquida de la llet materna permetrà detectar precoçment el càncer de mama
El Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) descobreix que l’aliment del lactant expressa l’ADN tumoral fins a 18 mesos abans que una radiografia
Una voluntària de la biòpsia: «Ser en l’assaig va permetre detectar el càncer de mama a l’inici»
Maternitat i càncer de mama: fins a un 60% de les pacients estan preocupades per la seva fertilitat
La llet materna de les pacients amb càncer de mama conté ADN del tumor. És una cosa que acaba de descobrir un equip mèdic, liderat per dones, del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO), el centre de referència en càncer de l’hospital públic més gran de Catalunya. I ara ve la segona, i en realitat rellevant, notícia: la biòpsia líquida de la llet materna pot predir el risc de càncer de mama (el tipus de tumor més comú en dones) durant el postpart.
Tot i que la investigació de la Vall d’Hebron encara està en marxa, aquesta troballa té opcions de convertir-se, en els pròxims cinc o sis anys, en una eina més de detecció precoç del càncer de mama en dones diagnosticades durant el postpart. Aquest col·lectiu és especialment important perquè té un pitjor pronòstic, ja que solen ser diagnosticades en estadis més avançats de la malaltia.
«Per primera vegada hem vist l’ADN del tumor [conegut com l’ADN tumoral circulant, o ADNct] en la llet materna. Hem publicat els primers resultats que tenim a la revista ‘Cancer Discovery’. Hem detectat, en 13 de les 15 dones estudiades, el mateix ADN del tumor de la mama en la llet materna», assenyala Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de la Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO.
Tres dones estan al capdavant d’aquesta rellevant investigació: la doctora Saura, la doctora Ana Vivancos (cap del laboratori de Genòmica del VHIO) i la doctora Carolina Ortiz, investigadora del Grup de Càncer de Mama del VHIO i signant de l’article com a primera autora junt amb Saura. La Vall d’Hebron busca ara 5.000 dones sanes per comprovar si aquest test és eficaç, tot i que la prova pilot ja mostra resultats «esperançadors».
¿Què és la biòpsia líquida?
La biòpsia líquida és una prova analítica de la sang que serveix per detectar mutacions genètiques de l’ADN tumoral. S’utilitza en la detecció, per exemple, del càncer de mama metastàtic, però en el dia d’avui no és una eina útil per fer diagnòstics precoços.
No obstant, com han observat aquestes investigadores, no passa el mateix amb la llet materna: al fer la biòpsia líquida d’aquest aliment del lactant, han vist que és capaç de detectar fragments de l’ADN tumoral circulant fins a 18 mesos abans (un any i mig abans) que el diagnòstic radiològic (això és, que la radiologia convencional) del càncer de mama.
«Hem trobat marcadors tumorals de llet materna positius que a la sang surten negatius. És una cosa que no s’havia descrit mai».
Investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO
«Hem vist que, tot i que els tumors siguin molt petits, trobem marcadors tumorals de llet materna positius que a la sang surten negatius. És una cosa que no s’havia descrit mai. Fins ara. I ens fa pensar que la llet materna pot servir com a eina de diagnòstic precoç del càncer de mama en el postpart», explica Saura. Aquest test seria efectiu únicament en dones que hagin tingut un fill i hagin decidit fer lactància materna.
Pitjor pronòstic
La Unitat de Mama del Vall d’Hebron compta, al seu torn, amb una unitat multidisciplinària específica per tractar dones que es diagnostiquen de càncer de mama durant l’embaràs i en el postpart. Al llarg dels anys, les metges d’aquesta unitat han pogut veure com les pacients amb càncer de mama que es diagnostiquen durant l’embaràs o, especialment, durant el postpart tenen pitjor pronòstic, ja que solen trobar-se en estadis més avançats de la malaltia.
«Els canvis fisiològics que es produeixen a la mama durant l’embaràs i el postpart fan que els tumors siguin més difícils de detectar. També hem observat que biològicament els tumors en el postpart són més agressius i les dones es queden embarassades en edats en què encara no es fan cribratges poblacionals amb mamografia. A Espanya, per exemple, no es comencen aquestes revisions fins als 50 anys», explica la doctora Saura.
D’allà la importància del diagnòstic primerenc en aquest grup de dones que pateixen tumors de mama més agressius i a les quals no arriba, per edat, la detecció precoç dels cribratges.
Anàlisi de mostres
L’equip del VHIO es va dedicar a analitzar mostres de llet materna i sang en 15 pacients. Van trobar l’ADN tumoral en la llet materna de 13 d’elles, així com en una mostra de sang d’una d’elles. En el cas de les dues pacients en la llet materna de les quals no es va trobar l’ADN tumoral, les investigadores creuen que probablement no havia passat prou temps perquè l’ADN tumoral s’hagués alliberat a la llet, ja que les mostres de llet s’havien recollit en les primeres hores de lactància.
Segons les metges, aquest estudi de Vall d’Hebron publicat a ‘Cancer Discovery’ demostra, per primera vegada, que la llet materna de pacients amb càncer de mama conté l’ADN tumoral suficient per detectar-lo a través de la biòpsia líquida i que aquest ADN tumoral es pot detectar fins i tot abans de les proves d’imatge convencional.
Plafó de gens
A més, per donar una utilitat a la seva troballa, les investigadores van crear (dins del laboratori genòmic del VHIO) un plafó de gens que inclou les 54 mutacions més freqüents de càncer de mama en dones joves, això és, de menys de 45 anys. El panel té una sensibilitat de més del 70%, cosa que vol dir que, de les mostres de les pacients analitzades amb aquest panel, es detecten 7 de cada 10 casos amb una especificitat del 100%.
Recollida universal de mostres
Notícies relacionadesRecollida universal de mostres«Aquest plafó ens podria servir en el futur com a mètode de diagnòstic precoç de càncer de mama en el postpart», explica Saura. «De la mateixa manera que es fa la prova del taló a tots els nounats, es podria plantejar recollir una mostra de llet materna a totes les dones després del part per fer un ‘screening’ [cribratge] de càncer de mama», afegeix aquesta doctora.
La Vall d’Hebron ja ha arrencat la tercera fase d’aquest estudi, per a la qual està buscant finançament i està reclutant 5.000 dones sanes per fer-los aquest test. Busca dones amb algun risc: tenir almenys 40 anys (el càncer augmenta amb l’edat) i que siguin portadores de mutacions genètiques. «Agafarem test de la llet, els farem una ecografia –ja que és la prova que veu millor la mama durant la lactància materna– i una mostra de sang. I després els farem seguiment», explica Saura. En «cinc o sis anys» podrien tenir els resultats definitius i la llet materna es podria incorporar com una nova font de biòpsia líquida per a la detecció precoç del càncer de mama en el postpart.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant