La pandèmia continua

Un fort mal de coll: el nou símptoma de la covid-19

Els metges insisteixen que ja no és tan important saber quin tipus d’infecció té el pacient, sinó protegir els vulnerables

  • Respirar aire contaminat durant molt temps augmenta el risc de tenir covid greu

  • Els científics critiquen al Govern la seva negativa al fet que Catalunya opti a acollir l’Agència Estatal de Salut Pública

Un fort mal de coll: el nou símptoma de la covid-19
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un fort mal de coll és el símptoma que més caracteritza les noves infeccions de covid-19. La pandèmia, malgrat que ja no és una emergència internacional (l’OMS va aixecar aquesta alerta el 5 de maig), continua existint. A Catalunya, el SARS-Cov-2 és el virus que més circula després del rinovirus (el del refredat comú), segons les xifres que actualitza setmanalment la Conselleria de Salut.

Els metges de primària continuen veient en les seves consultes contagis de coronavirus. «Tot i que a hores d’ara no ens preocupa tant quin virus és el que causa la infecció, sinó que les persones vulnerables estiguin protegides», assenyala Jordi Mestres Lucero, vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

Els símptomes, assenyala, segueixen sent semblants als de fins ara (mal de coll, mocs, febre, malestar), i per això «de vegades és difícil diferenciar la covid d’un refredat». «Veiem mals de coll, sí», diu Mestres Lucero.

Però com que els CAPs ja no fan testos (només als casos més greus) molts pacients desconeixen quin tipus d’infecció tenen. En tot cas, les precaucions han de ser les mateixes: bona higiene de mans i mascareta si hi ha una situació de risc de contagi a terceres persones.

Sospita de covid

Atès que en aquests moments ja no circulen la grip ni el virus respiratori sincitial (VRS), quan hi ha un fort mal de coll que no passa amb antiinflamatoris habituals (paracetamol o ibuprofèn) els metges sospiten que es tracta de covid-19.

Notícies relacionades

A més, altres metges asseguren que els tests d’antígens que es venen a les farmàcies s’han quedat desactualitzats i per això ja no serveixen per detectar les noves subvariants d’òmicron (la més expandida a Espanya ara és l’XBB.1.5). Sí que continuen funcionant les PCRs, que només es fan a les persones vulnerables o amb algun tipus de risc.

Tot i així, el fet que no hagi aparegut una variant diferent d’òmicron és una bona notícia, perquè com més canvia una variant, més possibilitats d’escapar a les vacunes.