Arreu del món

«Centenars de milions de persones» necessitaran cures a llarg termini per la covid persistent, segons l’OMS

L’organisme recorda que aquesta malaltia afecta ja un de cada 10 pacients, malgrat que ha baixat la mortalitat

  • Espanya cribrarà a partir del juny el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

  • Busquen voluntaris amb covid persistent per comprovar l’efectivitat d’un fàrmac

«Centenars de milions de persones» necessitaran cures a llarg termini per la covid persistent, segons l’OMS
1
Es llegeix en minuts
EFE

Tot i que les morts per covid-19 han baixat un 95% des de principis d’any i la pandèmia sembla remetre, aquesta encara presenta amenaces com la de les persones que pateixen símptomes fins i tot ja recuperats, l’anomenada covid persistent (o ‘long covid’, en la literatura anglesa), que afecta ja un de cada deu casos, segons ha advertit avui l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «Centenars de milions de persones necessitaran cures a llarg termini» per aquesta malaltia.

En la seva roda de premsa setmanal, el director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha citat aquesta dada, «que suggereix que centenars de milions de persones necessitaran cures a llarg termini» davant la malaltia.

«Estem esperançats que en algun moment d’aquest any podrem declarar el final de l’emergència internacional, però aquest virus ha vingut per quedar-se i els països han d’aprendre a gestionar aquesta com altres malalties infeccioses», ha afegit Tedros.

En aquest sentit, el director general ha avançat que l’OMS publicarà la setmana vinent una nova guia perquè els països lidiïn contra el virus, la quarta des del febrer del 2020, però aquesta vegada centrada més en actuacions de llarg termini i no respostes d’urgència.

«Estarà dissenyada a guiar els països en els pròxims dos anys cap a una transició des d’una resposta d’emergència a una de llarg termini», ha explicat.

Notícies relacionades

Malgrat la menor atenció internacional a la pandèmia iniciada fa tres anys, Tedros ha recordat que aquesta encara continua causant un alt nombre de morts (14.000 en les últimes quatre setmanes) i alguns països continuen reportant augments de contagis.

«A més, l’emergència de lanova variant XBB.1.16 [anomenada Arcturus per alguns experts i lligada a un augment dels casos a l’Índia] demostra que el virus continua mutant i encara és capaç de causar noves onades de contagis i morts», ha alertat Tedros.