La sanitat pública espanyola
La intel·ligència artificial farà els cribratges de càncer de pulmó davant la falta de radiòlegs
La IA assumirà la primera lectura dels 50.000 TACs extres que es faran a l’any per detectar aquesta malaltia i un especialista els revisarà després
Espanya farà cribratges a partir del juny de càncer de pulmó en fumadors i exfumadors
¿A quin grup de població se li farà cribratges per detectar el càncer de pulmó a partir del juny?
El dispositiu de lectura dels TACs de cribratge de càncer de pulmó que, a partir del juny, portaran a terme 38 hospitals espanyols (nou dels quals a Catalunya) es farà amb la intel·ligència artificial (IA), segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La IA farà una primera lectura de la imatge i, després, un radiòleg (l’especialista que interpreta aquestes imatges) revisarà els resultats en una segona lectura. Aquests cribratges suposaran uns 50.000 TACs més a l’any a tot Espanya, però falten radiòlegs, com reconeix la Societat Catalana de Radiologia, «entre un 10% i un 15% de cada plantilla» d’hospital. Amb la IA, n’hi haurà prou amb un sol radiòleg, en comptes de dos, per llegir cada TAC.
El mes vinent arrencarà en el sistema públic de salut una prova pilot del projecte nacional Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), un programa multidisciplinari promogut per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), destinat a detectar precoçment el càncer de pulmó en persones d’entre 50 i 75 anys que siguin fumadores o hagin deixat de fumar, com a màxim, en els últims 15 anys.
Aquesta prova pilot, que es desenvoluparà al llarg dels pròxims cinc anys, aspira a formar part de la cartera de salut el 2028 per disminuir la mortalitat d’un càncer que cada any, a Espanya, sega la vida de 30.000 persones. «Aquests cribratges representen un munt de TACs més i falten radiòlegs», assenyala Marcelo Sánchez, radiòleg de l’Hospital Clínic. La IA ja és present en la sanitat pública. Un exemple (entre molts): l’Hospital Parc Taulí de Sabadell la utilitza per gestionar les seves Urgències.
Falsos positius
La IA no suposa un perill per a la bona interpretació d’aquestes proves diagnòstiques. Hospitals com el Clínic ja la utilitzen en altres cribratges, com el de mama. «La manera clàssica era la doble lectura radiològica [dues lectures d’un radiòleg diferent], però fa temps que la primera lectura la fa la IA i la segona, un radiòleg», diu Sánchez. Això és el que es farà ara en els cribratges de càncer de pulmó.
Segons aquest metge, la IA «funciona molt bé», tot i que no de manera perfecta. Així, no està aprovada per actuar de manera aïllada i autònoma, sinó que sempre ha de comptar amb la revisió d’un professional mèdic. Però en certs aspectes pot ser molt útil. «És més ràpida, tot i que no necessàriament més precisa. Per exemple, normalment dona falsos positius, per això sempre cal revisar. Però és veritat que la IA és molt constant en les seves avaluacions», diu Sánchez.
El projecte Cassandra inclourà la detecció no només del càncer de pulmó vinculat al tabac (per això només es faran aquests TAC en fumadors i exfumadors), sinó també altres malalties, com les calcificacions coronàries o els emfisemes pulmonars. L’ús de la IA en cribratges de pulmó és «una cosa nova». Però ja s’ha utilitzat la intel·ligència artificial per valorar TACs històrics i ha demostrat que «funciona molt bé». «Ara la utilitzarem per això, pels molts TACs que caldrà llegir i per la falta de radiòlegs», diu Sánchez.
Un ‘software’ per a tothom
Notícies relacionadesEl projecte Cassandra, que impulsarà els cribratges de càncer de pulmó a Espanya, està homogeneïtzant un ‘software’ per als 38 hospitals que faran aquestes proves. Aquest ‘software’ és el que inclourà un sistema d’intel·ligència artificial per a una lectura de la imatge. «Això estalviarà moltíssim temps en comparació amb la lectura que en pot fer un radiòleg», diu Juan Carlos Trujillo, coordinador del projecte Cassandra i cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).
Trujillo creu que, en un futur, els cribratges de qualsevol malaltia passaran per la IA, que té una taxa d’error «baixíssima». «Crec que pot ser beneficiosa a l’hora de veure coses», comenta Trujillo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Departament de Salut Sanitat pública Hospitals Càncer Intel·ligència artificial Médicos Ministeri de Sanitat
- A BCN li queden sis grans vies asfaltades per «humanitzar»
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Apunt Del miracle al cagòmetre
- Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
- Doble acció judicial Ofensiva veïnal per desallotjar una ocupació delictiva a Gràcia
- EL MUNDIAL DE PÀDEL Espanya revalida el títol femení però es queda sense doblet
- FÓRMULA 1 La forta pluja obliga a ajornar per avui la classificació del GP del Brasil
- La recta final del Mundial Bagnaia, un bicampió en dificultats
- EL PARTIT DE MONTILIVI El Girona respira alleujat després de sumar un triomf complicat
- El partit de Montjuïc El derbi que no s’hauria de jugar